Класифікація міжособистісних стосунків в соціоніці

Автор/джерело -  © Гуленко В.В., Молодцов О.В . - “Введення в соціоніку” 



Дата публiкацiї - 5.01.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1824

Соціоніка розглядає 12 симетричних типів міжособистісних стосунків та дві пари асиметричних стосунків.

Дуальні відносини

Це відносини повного психологічного доповнення. Є найбільш оптимальними для забезпечення життєдіяльності індивіда. Ці відносини - найзручніші, там не потрібно пристосовуватися один до одного. Спілкуючись з дуалом, людина може залишатися сама собою. Відбувається природний, самою природою обумовлений поділ обов'язків, і людина в такій парі отримує можливість займатися посильною і цікавою для себе справою. У дуальних парах рідко виникають конфлікти, а якщо і виникають, то швидко і безболісно вирішуються.

Партнери підходять один до одного як дві половинки розірваної фотографії, разом складають одне ціле. Але саме через те, що швидко встановлюється взаєморозуміння і немає внутрішніх джерел напруги, дуала не відразу вирізняєш серед інших людей.

Дуал здається надто простим і зрозумілим, а отже, і не вартим уваги. Це - перша позиція, яку може зайняти людина, зустрівши дуала. Вона скоріше властива екстравертам. Друга позиція - це, коли кажеш собі: він (вона) дуже хороший (а) для мене, я навряд чи зможу йому (їй) сподобатися. Ця позиція більше характерна для інтроверта. Обидві ці позиції зустрічаються у людей, які не мали досвіду дуального спілкування в дитинстві.

Як же відчути на собі дію дуальності? Під час спілкування з дуалом особливого комфорту людина спочатку не відчуває. Все протікає буденно і певних емоцій не викликає. Дуал сприймається як тінь, як щось цілком природне, і тому нічого не значуще. Наскільки ця людина була тобі потрібна, сприймаєш тільки тоді, коли розлучаєшся з нею. Втрату дуала людина сприймає і переживає дуже гостро, тривалий час місця собі не знаходить. Звикнувши до дуала, набувши досвіду дуалізації, починаєш, нарешті, усвідомлювати, що його присутність тебе заспокоює, дає відчуття захищеності. При сприятливих підтипах цей ефект посилюється ще більше.

Проте значення дуальних стосунків не варто й переоцінювати. Це - норма відносин для буденності, для повсякденної життєдіяльності. Здобувши дуальність, людині хочеться більшого, а саме соціальної значимості своєї особистості, якоїсь боротьби, відхилення від норми. У рамках дуальності ця мета не досягається. Але, не маючи дуальної захищеності, соціального визнання людині домогтися вкрай важко. Ну, а в цілому, без дуалізації людині не можна обійтися лише в двох випадках: по-перше, коли на карту поставлене саме життя людини, тобто для виживання в несприятливих умовах соціального середовища, і по-друге, коли людина рухається вгору по соціальних сходах в умовах гострої конкуренції, тобто для кар'єри.

Симетричні стосунки в парі.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - СЕІ (Дюма, Посередник)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - ЛСІ (Максим Горький, Контролер)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

СЕЕ (Цезар, Полiтик) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЛСЕ (Холмс, Адміністратор) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

IЕЕ (Гекслi, Психолог) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

Дзеркальні відносини

Ці відносини отримали свою назву через те, що слова одного відбиваються, як у дзеркалі, у вчинках іншого. Про що любить розмірковувати один із "дзеркальників", другий позасвідоме реалізує своєю поведінкою. Однак така реалізація ніколи не буває повною, 100-відсотковою. Дзеркало виявляється викривленим, оскільки коригує, виправляє свої вчинки кожний, виходячи з зовсім інших норм поведінки, ніж партнер. З цієї причини й виникає непорозуміння, а часом і претензії один до одного.

Кожен намагається підкоригувати поведінку партнера, однак такі спроби перевиховання не мають шансів на успіх. З іншого боку, якщо враховувати суто словесний бік спілкування, дзеркальні стосунки можуть бути названі стосунками конструктивної критики. Справа в тому, що в дзеркальній парі обидва партнери завжди є або теоретиками, або практиками. Тому в них завжди знайдуться спільні теми для розмов і обговорень. Причому кожен бачить лише 50% однієї і тієї ж проблеми, тому завжди цікаво, що думає з цього приводу "дзеркальник". У результаті спільної роботи відбувається взаємна корекція, уточнення. Критика майже завжди є конструктивною, тому що дійсно може бути врахована. Ці стосунки добре підходять для дружби, заснованої на спільних інтересах і захопленнях. Дзеркальники - часто добрі приятелі, їм цікаво разом, хоча в спілкуванні не вистачає повної відвертості і теплоти. По-справжньому тепла атмосфера виникає лише тоді, коли з'являється дуал одного з них, який обов'язково є активатором іншого. Досить сильно позначаються на цих відносинах підтипи. Якщо один з них має посилену раціональність, то для стабільності дзеркальної пари потрібен партнер з посиленою ірраціональністю. У протилежному випадку вони поєднуються набагато гірше, а спільна робота ускладнена через велику різницю в темпі. Для сімейного життя такі стосунки небажані, дрібні цілі у партнерів збігаються, а глобальні, далекосяжні - ні. Різняться і способи досягнення мети. В основі цього лежить все та ж розбіжність функцій першого порядку - раціональності та ірраціональності.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЛСЕ (Холмс, Адміністратор) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

Конфліктні відносини

Це відносини підспудно назріваючого конфлікту. Ступінь психологічної сумісності в цих відносинах найменша. Проте це помітно не відразу. Конфліктер частіше притягує до себе, ніж відштовхує. Він захоплює розвиненістю тих рис характеру, які у вас слабкі. Контакт і зближення спочатку обом уявляються можливими. Але на цьому шляху постійно щось не ладиться. Обдумуючи, чому ж ці спроби знайти спільну мову не вдаються, приходиш до висновку, що причина нерозуміння не така вже й значна, її легко усунути... Треба тільки докласти ще трохи зусиль і він мене зрозуміє. Мимоволі переслідує бажання певним чином привернути до себе людину.

Проте ці спроби не що інше, як ходіння по краю прірви. Завжди загрожує небезпека впасти у неї - бути втягнутим у безплідні, виснажливі суперечки. У цих суперечках конфліктери часто словесно б'ють по найуразливіших місцях один одного. Увесь час хочеться щось довести, уточнити, договорити, а він як на зло не хоче тебе зрозуміти. Це викликає з часом глухе внутрішнє роздратування або нервозність. Найгірше, що у партнерів, зв'язаних конфліктними стосунками, відсутня взаємодопомога на ділі. Вони зовсім не захищають одне одного проти атаки ззовні. Мається на увазі не словесний захист, а вміння зробити за партнера ту частину роботи, яка йому явно не під силу, припадає на його слабкі функції. Відсутність захищеності особливо гостро сприймається в умовах ворожого зовнішнього середовища. Розлучившись з конфліктером після тривалих спроб знайти спільну мову, відчуваєш полегшення.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

Міражні відносини

Це стосунки розслаблення. Жодні з інтертипних відносин так не розслабляють і не розхолоджують партнерів, як міражні. З "міражним" партнером приємно відпочивати чи обговорювати сторонні теми. Людина ніби розпливається, деконцентрується, перетворюється на хитке мариво. При такому партнері не хочеться займатися справами. Ділове співробітництво при такому характері відносин утруднене. Зовсім незрозумілі мотиви вчинків одне одного. Те, до чого прагне партнер, здається неістотним, не вартим уваги. Очікують один від одного зовсім іншої активності. Тому один охолоджує іншого в його ділових задумах. Партнери ніби грають в зіпсований телефон. Таке спілкування з боку деколи може виглядати досить смішно. Воно нагадує гумористичні діалоги Ширвіндта (ІЛІ) і Державіна (ІЕЕ), коли один різко й безцеремонно зрізає іншого. Інтроверт у цій парі намагається позбавитися від спроб екстраверта нав'язати свою думку, хоче добитися певної автономії. Екстраверт в свою чергу хоче зробити з інтроверта "нормальну" людину. Обидва налаштовані до здібностей один одного. Суперечки в цих відносинах, як правило, нетривалі. Партнери тягнуться одне до одного. Часом стосунки стають дуже добрими і теплими. Це відбувається тоді, коли вони мало розмовляють на конкретні теми, а більше роблять роботу разом. Обговорення результатів успішно завершеної роботи надихає, але при нових спробах взятися за справу знову стикаються з тими ж труднощами. Але разом навряд чи можна багато чого досягти через неможливість зібратися і працювати на повну силу.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

СЕІ (Дюма, Посередник) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

СЕЕ (Цезар, Полiтик) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

IЛІ (Бальзак, Критик) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

Відносини активації

Ці відносини - найлегші, спілкування зав'язується майже одразу. Жодних труднощів не виникає, що спочатку приємно дивує. Партнери ніби "розігрівають" один одного, заохочують активність один одного. Таке спілкування, особливо при сприятливих підтипах, дуже притягує. Контакт тут встановлюється швидше, ніж з дуалом. Однак через деякий час настає "перегрів", з'являється втома від партнера, який постійно вас активізує. У цьому випадку від нього треба віддалитися. Через деякий час знову хочеться випробувати дію активізації. Стосунки можуть набути характеру пульсації. Однак така приємність і легкість спілкування, яку дуже цінуєш на відпочинку, змінюється на проблеми, коли партнери беруться за спільну повсякденну діяльність. Неприємно зачіпає те, що вони починають давати один одному поради, замість того, щоб взяти ці проблеми на себе. Однак користь від таких словесних настанов не можна заперечувати.

Погано лише те, що, як би ви не напружували свої слабкі якості, розвинути їх у собі так, як вам хотілося б, все одно не вдасться. Інша складність полягає в тому, що інформацію одне одному активатори передають зовсім не в тій формі, в якій її хотілося б почути. Одному вона здається надто розпливчатою, нечіткою, а іншому, навпаки, надто грубою, заземленою, неглибокою. Це пояснюється тим, що в активаційній парі одна людина завжди раціональна, а друга - ірраціональна. Однак власне зміст інформації влаштовує.

Активаційні стосунки неприйнятні для буднів, бо не забезпечують оптимальної життєдіяльності. Їх призначення - спілкування на свята або взагалі у вільний час, коли треба відпочивати, а не працювати. Дві дуальні діади, зустрічаючись один з одним, завдяки відносинам активізації, переживають відчуття приємного збудження і піднесеності, створюється "святкова" атмосфера. Надто тісний і тривалий контакт виснажує активаторів. Займатися однією справою разом важко ще й через ненадійність, непередбачуваність партнера. Кожен робить так, як йому заманеться, зовсім не рахуючись з партнером. Покластися в повній мірі один на одного фактично ніколи не можна. Термін "активізація" в повному сенсі підходить для двох інтровертів, які дійсно разом стають активними, відкритими. Для двох екстравертів це діє зі зворотнім знаком: заспокоює, охолоджує, вони стають спокійнішими.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЛСЕ (Холмс, Адміністратор) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

Відносини квазітотожності

Це відносини співіснування при повному нерозумінні один одного. Воно може бути мирним, особливо коли партнери логіки, або переходити в з'ясовування стосунків, якщо партнери етики. Велике значення має і збіг підтипів. При незбіжних підтипах в спілкуванні з квазітотожним виникає внутрішня напруженість, засудження його дій.

Воно, правда, може пройти, коли партнери об'єднані однією справою і залежать один від одного. Першу поступку, як правило, робить ірраціональний, а раціональний її приймає. Квазітотожний партнер не зачіпає, як правило, ваші слабкі місця. Загрози з його боку не відчувається. Але й рівності з ним також не відчуваєш, як з діловим. Він здається менш здібним, але в тих питаннях, які у вас не виходять, домагається чомусь значно більшого. Через це страждає самолюбство обох: таке становище сприймається як несправедливість. Найнеприємніше у цих стосунках - неможливість зрозуміти людину до кінця.

Завжди виникає проблема "перекладу" її інформації на свою мову. Написане квазітотожним майже неможливо читати. Розшифровка його інформації забирає багато сил і здається марною. Твори квазітотожного не подобаються. Розмова з квазітотожним хоч і не важка, але задоволення не приносить. Здається, що він усе спеціально заплутує, ускладнює чи спрощує, відводить убік. Головний аргумент: те ж саме можна викласти по іншому, зрозумілою мовою. Квазітотожні можуть знайти спільні теми для розмови, пообурюватися одним і тим самим. Але виходи з важкого становища обирають різні. З часом починає переслідувати відчуття змарнованого часу. Тому ніщо їх особливо не зв'язує, розлучаються легко, без жалю. Досить безбарвні стосунки, до яких добре підходить приказка: "У вас своє весілля, а у нас - своє".

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

Відносини повної протилежності

Це відносини нестійкої дистанції. У цих відносинах дуже важко встановити потрібну психологічну дистанцію. Це вдається зробити тільки тоді, коли партнери спілкуються вдвох. Поява третьої людини все руйнує: починається конкуренція міркувань (вербальних функцій), переростає іноді у палкі суперечки. Нікому не хочеться втратити авторитет в очах слухачів, адже мова йде, як правило, про сильні функції партнерів.

Імпонує манера партнера поводити себе в суспільстві, його щирість, теплота. Це сприяє переходу на близьку дистанцію. При спілкуванні в групі психологічний клімат раптово починає мінятися. Інтроверт поступово відчужується, відносини втрачають теплоту, стають формальними, з'являється настороженість. Обидва починають у душі жалкувати про попереднє довір'я, - екстраверту здається, що його неправильно розуміють, ставляться упереджено. Це не може не дивувати, так як удвох взаєморозуміння, - здавалося б, було дуже гарним. Інтроверт гасить активність екстраверта: в його голосі з'являються звинувачувальні інтонації, він починає різко висловлюватися на адресу екстраверта, критикує його. Екстраверт намагається відповідати тим же.

Ці своєрідні стосунки віддалено нагадують чергування напівдуальності з ревізією. У більш вразливій позиції тут, швидше за все знаходиться екстраверт. З одного боку він відчуває себе "як в тилу ворога": все сприймає на власний рахунок, побоюючись хибного кроку, викриття. А з іншого боку, він не може бачити, що його партнер - людина загалом порядна і добра. Уникнути взаємних звинувачень може допомогти тільки високий рівень культури партнерів.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - IЛІ (Бальзак, Критик)

СЕІ (Дюма, Посередник) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

Відносини соціального замовлення

Ці відносини асиметричні, тобто нерівні. Перший партнер ставиться до другого зовсім не так, як другий до першого. Перший партнер, який називається передавачем замовлення, або просто замовником, дивиться на іншого, приймача, зверху вниз, як на такого, що стоїть на сходах нижче, недооцінюючи його. Другий дивиться на першого (приймач на замовника), навпаки, як на людину цікаву, значущу, переоцінюючи його. Приймача може захопити у замовникові, по-перше, його поведінка, манера триматися, вміння легко зробити те, до чого прагне приймач, і, по-друге, - стиль викладу його думок, його творчий почерк.

Приймач у присутності замовника мимоволі починає підлещуватися перед ним, догоджати йому з якихось для себе незрозумілих причин. Починається з дрібниць, а потім робиться більше і більше, поки приймач сам не починає стримувати себе. Причому з боку це сприймається так, як ніби приймач чомусь виправдовується перед замовником. Разом з тим для приймача у поведінці замовника є й неприємні моменти. Ті риси, які замовник випинає, аби, з його точки зору, мати добрий вигляд в суспільстві, привернути до себе увагу, проникають у підсвідомість приймача і розбуджують в ній неясну, невиразну тягу до активності задля усунення тих умов, які змушують замовника страждати або вести себе так неприродно.

Однак приймачеві завжди незрозуміло, що ж треба конкретно робити. Замовлення, що видається, виявляється не індивідуальним, а соціальним, тобто за ним приховуються проблеми тієї групи людей, в яку включено цю пару. З боку стосунки соціального замовлення сприймаються як рівні, безконфліктні. Ініціатором їх майже завжди є замовник. Приймач відчуває з боку замовника якусь душевну приязнь до себе. Замовник прагне всіляко заохотити приймача, подбати про нього, підтримати його в міру сил. Зворотна реакція буває зазвичай лише на перших порах. Спроби домовитися із замовником на рівних не мають успіху, зворотний зв'язок ніяк не налагоджується.

Замовник, на жаль, не чує приймача. Внаслідок цього приймач відходить від нього і намагається триматися на відстані, а то і зачепити його будь-яким чином, пускаючи в хід свою сильну функцію, яка у замовника є предметом лише періодичної турботи. Таким чином, ці відносини можна назвати стосунками заступництва за відсутності зворотного зв'язку. З часом вони можуть перерости у майже повне ігнорування приймачем замовника. Прихід до такого становища свідчить про те, що замовлення цілком усвідомлене як соціальне.

Асиметричні стосунки. Перший у парі - “Замовник”, другий - “Приймач”.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЕІЕ (Гамлет, Наставник)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЛСІ (Максим Горький, Контролер)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - IЛІ (Бальзак, Критик)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

СЕЕ (Цезар, Полiтик) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

IЛІ (Бальзак, Критик) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

ЛСЕ (Холмс, Адміністратор) - ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник)

ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст) - СЕІ (Дюма, Посередник)

IЕЕ (Гекслi, Психолог) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

СЛІ (Ґабен, Майстер) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

Відносини соціальної ревізії

Це другий тип асиметричних стосунків у соціоніці. Ревізор немовби постійно стежить за ревізованим, звертаючи увагу на його слабке місце. Створюється враження, що ревізор постійно прагне з'ясувати, що і як робить ревізований. Підревізований часто відчуває, що за ним весь час спостерігають, як за піддослідним кроликом. Однак це не означає, що ревізор обов'язково словесно вказує ревізованому на його недоліки. Ревізований внутрішньо відчуває, що ревізор може зробити це в будь-який момент і тому спочатку знаходиться в його присутності в певній напрузі, Ревізор здається людиною значущою, а те, як він діє, заслуговує на увагу. Визнання ревізора хочеться заслужити, його похвала має високу ціну і значення. Однак ревізор постійно недооцінює ревізованого, думки і справи якого йому здаються незначними, що не може не викликати образу. Спочатку це навіть стимулює, хочеться довести ревізору свою корисність, але всі спроби не мають успіху. Ревізор здається самовдоволеним і дріб'язковим, він прискіпується, намагається повчати і перевиховувати.

Ревізований здається цікавим і здібним, але йому чогось не вистачає. Йому треба допомогти, підказати, але всі поради виявляються марними. Ревізований їх не сприймає, чим ще більше посилює бажання ревізора його перевиховувати. Ревізований здається безглуздим, але не тому, що не може (насправді це так і є), а тому, що просто не хоче. Це викликає у ревізора періодичне роздратування. Відносини ревізії можна назвати стосунками опіки ревізора над ревізованим, яка може бути для другого вельми нав'язливою. Відчуваючи свою вразливість, ревізований на людях схильний робити спроби вийти з під цієї опіки: він зачіпає ревізора, сперечається з ним, намагається давати йому доручення. Проте такі спроби нічим не закінчуються. Ревізор, як правило, не ображається на ревізованого, а продовжує далі його "виховувати". Ці стосунки добре ілюструються аналогією "мати-неслухняна дитина". Ревізна пара буває згуртованою. Вся справа в тому, що обидва відчувають свою соціальну значимість: ревізор як опікун-благодійник, без чиєї турботи і настанов ревізований пропаде, а ревізований - як об'єкт опіки, чия цінність визнається подібним чином. У відносинах соціального замовлення це почуття виражене набагато менше, так як замовник не робить спроб перевиховувати свого наступника.

Асиметричні стосунки. Перший у парі - “Ревізор”, другий - “Ревізований”.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - ЛСІ (Максим Горький, Контролер)

СЕІ (Дюма, Посередник) - ЕІЕ (Гамлет, Наставник)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

СЕЕ (Цезар, Полiтик) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

IЛІ (Бальзак, Критик) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

ЛСЕ (Холмс, Адміністратор) - СЕІ (Дюма, Посередник)

ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст) - ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник)

IЕЕ (Гекслi, Психолог) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

СЛІ (Ґабен, Майстер) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

Відносини суперего

Відносини поваги один до одного. Суперего означає "над-Я". Партнер сприймається як далекий і дещо загадковий ідеал. Його манери і напрям думок викликають інтерес. Складаються зовні досить прохолодні стосунки за внутрішньої симпатії один до одного. Так виявляються ці відносини на далекій дистанції. Якщо немає теми для розмови, якої б обидва цікавилися, спілкування носить досить формальний характер. Хочеться більше висловити свою точку зору, ніж послухати партнера. Це пояснюється тим, що тема розмови завжди потрапляє в область ведучої, сильної функції одного та нормативної, такої що потребує тренування, функції іншого, слухати яку малоцікаво. Створюється враження розуміння й інтересу до себе, хоча й підозрюєш, що він неглибокий. Коли сталося зближення, характер відносин набуває нового, малоприємного забарвлення. На словах розуміння, як правило, залишається добрим, особливо при підтипах, що збігаються. Насправді ж виходить так, як ніби партнер робить все тобі на зло. Про свої наміри або не попереджають, або мало прислухаються один до одного. Тому роблять протилежне тому, чого від них очікує партнер. Це може породити серйозні суперечки. Внутрішня схильність до партнера при цьому не зникає. Надія на те, що ідеал все-таки можливо досягти, не пропадає. Сильно позначається на цих стосунках також екстра-інтроверсія партнерів. З двох екстравертів, що перебувають у стосунках суперего, один, як правило, невдоволений іншим, - тим, що він мало приділяє йому уваги, надто зайнятий сторонніми справами. З двох інтровертів, як правило, одному ввижається, що другий надміру нав'язливий, не залишає його в спокої. В обох випадках на близькій дистанції виникають непорозуміння і суперечки.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

СЕІ (Дюма, Посередник) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

Напівдуальні відносини

Відносини неповного доповнення. На словах розуміння між партнерами хороше. І прагнення один одного зрозумілі. Екстраверт ніколи не слухає інтроверта, продовжує розвивати свою тему - неповне доповнення по вербальній функції. Однак інтроверт не ображається на це. Як правило, знаходить можливість пристосуватися. У напівдуалів завжди багато тем для розмов і ці розмови не втомлюють. Напівдуали, особливо якщо це особи протилежної статі, викликають взаємний інтерес, тягнуться одне до одного. Особливо велике це тяжіння при підтипах, що збігаються: коли обидва з посиленою раціональністю або ірраціональністю. Але десь на півдорозі до зближення хто-небудь з них здійснює такий вчинок, який різко все руйнує, відкидає їх до вихідних рубежів. Це означає, що з поведінкових функцій доповнення немає. Однак партнери не ображаються один на одного, заспокоюються і знову роблять спроби зближення, щоб в черговий раз спіткнутися на рівному, здавалося б, місці. Дивлячись з боку, можна сказати, що тут киплять пристрасті, розпалюється справжнє кохання. Ця сторона напівдуальних відносин добре ілюструється наступними віршованими рядками: "А в окно на огонь все летят и летят мотыльки, разбиваясь о стекла, но веры своей не теряя".

Призначення напівдуальних відносин - тонізувати партнера, підтримувати його постійно в стані працездатності. Тонізуючий ефект досягається за рахунок періодичних струсів, що не дають людині повністю розслабитися. Їх можна порівняти з обливання холодною водою після неповного пробудження в ранкові години. Комфорт у спілкуванні з таким партнером контрастний: то радість зближення, то подив і розчарування.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

СЕІ (Дюма, Посередник) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЛСІ (Максим Горький, Контролер)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЕІЕ (Гамлет, Наставник)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - IЛІ (Бальзак, Критик)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

Родинні (споріднені) стосунки

Відносини далеких родичів, які говорять про формально потрібні в даних умовах речі, дотримуючись законів ввічливості і гостинності, але не бажають особливо вникати в подробиці відносин один з одним. З плином часу такі розмови набридають, оскільки створюється враження, що людина береться за вирішення проблеми не з того кінця або не в тій послідовності і не бажає прийняти твою точку зору. Тому партнери часто прагнуть до деякої середньої лінії, компромісу. У компанії ці відносини значно поліпшуються, тому що поведінка партнера у контактах з іншими людьми, звичайно, дуже подобається. У цьому відношенні "родичам" є чому повчитися один в одного. Шанси на навчання, безсумнівно, теж є, тому що мова йде в даному випадку саме про треновану словесно-поведінкову функцію кожного з них. Один може навчитися стриманості, а інший, навпаки, більшої активності. "Родинні" партнери можуть звертатися один до одного за порадою. Але потім виходить так, що порадник сам починає користуватися отриманою інформацією з власною метою. У підсумку той, хто звертався, залишається ні з чим, в стороні. Один і той же випадок розглядається партнерами під різними кутами зору - так, ніби це дає зиск іншому і завдає шкоду собі. Тому партнери часто здаються один одному егоїстами, хоча напряму таких претензій і не пред'являють.

У родині ці відносини важчі за ревізні, так як породжують недовіру один до одного і не дають відчуття власної значущості. У методах виконання однієї і тієї ж роботи взаєморозуміння також відсутнє. Їх найбільш розвинені поведінкові функції протилежні. Поки обидва на рівних, вони цим не зачіпають один одного, особливо якщо обидва інтроверти, але коли один є начальником іншого або за іншої нерівності позицій, це може призвести до розбіжностей і конфліктів, особливо при незбіжних підтипах.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

СЕІ (Дюма, Посередник) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЕІЕ (Гамлет, Наставник)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЛСІ (Максим Горький, Контролер)

СЛЕ (Жуков, Полководець) - СЕЕ (Цезар, Полiтик)

IЕІ (Єсенін, Лірик) - IЛІ (Бальзак, Критик)

ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

ЕСІ (Драйзер, Охоронець) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

Тотожні стосунки

Відносини між однаковими соціотипами. Між тотожними партнерами складаються стосунки повного розуміння, але невміння допомогти один одному. Тотожні типи особистості однаковими очима дивляться на світ, аналогічним чином осмислюють інформацію, що надходить, роблять майже одні й ті ж висновки, а також стикаються з одними і тими ж проблемами. Бачачи це, у кожного виникає співчуття до іншого.

Партнера хочеться підтримати, виправдати тим чи іншим чином, так як відчуваєш, що в цій ситуації сам зробив би так само. З іншого боку, тотожне спілкування швидко набридає. Не отримуючи нової інформації від партнера, бачиш усю непотрібність такого спілкування. Неінформативний партнер здається нудним, нецікавим. Згодом встановлюються або нейтральні, або прохолодні стосунки. Це й не дивно, адже після обміну інформацією її вже нецікаво обговорювати, знаючи наперед, що до таких висновків можна дійти самому. Виняток становлять випадки великої різниці у досвіді та знаннях. Тоді виникає великий інтерес і потяг одне до одного, оскільки йде швидке й ефективне навчання - перекачування інформації. Такі відносини є ідеальними для пари "вчитель-учень". Спільна робота в цьому випадку теж ефективна, так як відбувається складання сил в одному напрямку. Слід сказати про вплив підтипів на ці відносини. При підтипах, що збігаються, спілкування набагато більш приємне і легке. При незбіжних підтипах партнери дивляться один на одного з деякою недовірою.

Здається, що ця людина надто старається, перегинає палицю. Тотожні відносини мають велике виховне значення, тому що дозволяють поглянути на себе з боку, об'єктивно оцінити свої чесноти і недоліки. А дивитися на себе зі сторони - справа не завжди приємна. Навіть власний голос, записаний на магнітофон, і потім прослуханий, здається не таким, набагато гіршим, ніж сам собі уявляєш. Ці стосунки допомагають виробити адекватну (правильну) самооцінку.

Ділові відносини

Це відносини рівних партнерів. Повною мірою дружніми їх не можна назвати, швидше за товариськими. Бар'єрів у спілкуванні не виникає, можна сказати один одному все, що завгодно. У цих відносинах завжди присутнє почуття безпеки: кожен з них відчуває, що від партнера не може виходити загроза. А це дуже сприяє, особливо якщо людина живе в недружньому середовищі. Крім того в цих відносинах значно помітні ролі людини - ті якості, які людина намагається посилено представити в соціумі. Через це можлива гра в "кішки-мишки": навмисне чергування тиску та послаблення у розмові. Справа в тому, що в таких бесідах один завжди має перевагу над іншим. Все залежить від того, на яку тему зайде розмова. У рамках цих відносин можливе спільне ділове співробітництво. Але воно ефективне тільки при підтипах, що збігаються, інакше словесна забава може перерости в тиск на ті якості, які людина хоче в собі розвивати. Цей тиск завжди виходить від сильної функції партнера і сприймається як грім серед ясного неба. Однак суперечки такого чину бувають нечасто. Зазвичай партнери намагаються допомогти один одному. У всякому випадку, запит на надання допомоги сприймається правильно. Але сама допомога проявляється недостатньо інтенсивно. Підводячи підсумок, можна сказати, що ці відносини мають середній ступінь комфортності. Проти такого партнера нічого не маєш, але в той же час і нічого за. Виникає відчуття розумного мінімуму, в якому відбивається задоволення від спілкування з рівним тобі і не нудним партнером.

Симетричні стосунки.

ІЛЕ (Дон-Кіхот, Винахідник) - СЛЕ (Жуков, Полководець)

СЕІ (Дюма, Посередник) - IЕІ (Єсенін, Лірик)

ЕСЕ (Гюґо, Ентузіаст, Продавець) - ЛСЕ (Холмс, Адміністратор)

ЛІІ (Робесп`єр, Аналітик) - ЕІІ (Достоєвський, Миротворець, Гуманiст)

ЕІЕ (Гамлет, Наставник) - ЛІЕ (Джек Лондон, Підприємець)

ЛСІ (Максим Горький, Контролер) - ЕСІ (Драйзер, Охоронець)

СЕЕ (Цезар, Полiтик) - IЕЕ (Гекслi, Психолог)

IЛІ (Бальзак, Критик) - СЛІ (Ґабен, Майстер)

 

Соціоніка з гумором. Інтертипні відносини для чайників

Дуальні - він кохає її, вона кохає його.

Напівдуальні - він кохає в основному її, вона кохає головним чином його.

Ділові - він кохає її, вона кохає його, і все це-за найнижчими тарифами!

Споріднені - він кохає її, вона кохає його, але всі вважають, що це інцест.

Активація - він кохає її, вона кохає його, але всі вважають, що це садо-мазо.

Суперего - він кохає її, вона кохає його, і ось це - дійсно садо-мазо.

Конфліктні - він ненавидить її, вона зневажає його. Навіть тут у них розбіжності.

Тотожні - він кохає себе в ній, вона кохає його в собі, іноді вони плутаються.

Міражні - він помилково вважає, що кохає її, вона помиляється, що кохає його.

Дзеркальні - він думає, що кохає її, вона думає, що кохає його, насправді ж - все зовсім навпаки.

Ревізні - він кохає її, вона любить дати йому доброго стусана.

Замовні - він кохає її, вона себе теж кохає.

Повної протилежності - вона любить Тома Круза, він любить портвейн.

Квазітотожність - він любить портвейн, вона любить портвейн, і всі думають: "А якщо це кохання?"

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.