Кохати двох - можливо?

Автор/джерело -  © “Медікфорум” 



Дата публiкацiї - 21.01.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1844

Одне з уявлень про ідеальне кохання зводиться до до того, що Він або Вона знаходять собі пару - єдину і неповторну, одну на все життя. Але правда життя така, що відносини часто не вписуються в уготовані для них рамки. Роздвоєння почуттів - це один із зразків таких «неформатних» зв’язків для негармонізованої людини.

Одразу хочемо попередити, - мова піде не про “шведську сім`ю”, а про прихований “любовний трикутник”.

У психології існує думка про те, що в людині сидить несвідомий страх перед проблемою вибору. Тому вона так само часто несвідомо намагається захистити себе від неї, уникаючи ситуацій, де б їй доводилося вирішувати, що вважати за краще, а що - залишити. Особливо, якщо проблема вибору прихована у стосунках - тій царині, де емоційна залежність і вразливість людини проявляються дуже сильно.

Можливо, саме тому і виникає таке явище, як роздвоєння почуттів, при якому стає можливо кохати не одну людину, а дві - одночасно...

Кохати двох: як це буває

Союз Артема і Даші вважався ідеальним. Він вдало вів бізнес, вона опікувалася дитиною, писала дисертацію, регулярно ходила у фітнес-клуб і взагалі удосконалювалася, щоб чоловік не втрачав до неї інтересу.

Даша довго вважала Артема зразковим чоловіком і сім'янином, але грім, як це буває, гримнув несподівано. Випадково з'ясувалося, що у чоловіка, окрім дружини, є й інша жінка. І що ні ту, ні іншу він не хоче кидати.

Артем, здавалося б, і сам переживав від такої подвійності, але дійсно потребував їх обох. Даша була прекрасною «представницькою» дружиною, красивою і розумною супутницею, з якою приємно відвідувати хороше товариство. До того ж вони давно жили разом, Артем звик до їх загального затишного побуту і змінювати звичку рішуче не хотів. З іншою, ласкавою і ніжною Валечкою, він відпочивав душею і тілом і теж не помітив як звик...

Ці стосунки продовжуються вже більше двох років. Артем не розлучається, обіцяє визначитися зі своїми почуттями, однак визначитися ніяк не може...

* * *

Тетяна знайшла на «Однокласниках» своє колишнє шкільне кохання. Кохання звали Сергієм і в ті далекі роки навчання він здавався їй недоступною зіркою - Тетяна страждала здалеку і тишком-нишком. Але коли вона не без боязкості відправила листа ідолу своєї юності, той відповів.

Вони обмінялися посланнями. Потім ще раз. А далі зав'язався якийсь неймовірний епістолярний роман. Незабаром Тетяна із завмиранням серця виявила, що її кохання до Сергія все ще живе в ній.

Складність ситуації в тому, що у Тетяни є хлопець з яким вона збирається одружитися. І дівчина не знає, чи варто йому зізнатися в тому, що вона кохає відразу двох. Тетяна навіть не сумнівається в тому, що їхній шлюб буде щасливим, і змінювати це в жодному разі не хоче. Але якщо раптом Сергій приїде і запропонує зустрітися? Вона боїться, що не зможе встояти...

* * *

Перший шлюб Сашка закінчився розлученням. Його ініціатором була дружина, яку він дуже любив. Розлучаючись, вона запропонувала залишитися друзями. Він погодився.

Незабаром поруч з колишньою дружиною з'явився новий супутник, а Сашко познайомився з Аллою і одружився з нею. Певний час всі були безмежно щасливі,. Сашко підтримував стосунки зі своєю "екс-вайф" і сином, який після розлучення жив з матір'ю. І Алла вважала, що саме так у добре вихованих людей і має бути.

Особиста криза у "колишньої" трапилася, коли її кинув співмешканець. Вона стала все частіше телефонувати Сашку під різними приводами. То вона відчувала себе сумно і самотньо - і з нею за будь-що потрібно було поговорити. То просила відвезти до її батьків. Олександр не відмовлявся. "Зрозумій, їй тяжко самій, там мій син, це мій обов'язок...", - пояснював він Аллі. І з певного часу їй здається, що Сашко живе на дві родини. Він відверто намагається здружити своїх дружин - колишню й нинішню. Але навіщо, Алла боїться і думати...


Чому так відбувається?

1. Деякі психологи вважають, що роздвоєння кохання може відбутися через занадто сильну прихильність до матері, яка була у дитини в дитинстві. Подорослішавши, він і у відносинах з партнером шукає ту ж безмежну любов, яку відчував до мами. А коли розуміє, що партнер до ідеалу не дотягує, несвідомо шукає ще одного, щоб заповнити відсутнє.

2. У кожній людині зливаються два начала - тілесне і чуттєве. Але в наш час, коли багато що виявляється легко доступне, ці дві першооснови часто залишаються розділеними. Чуттєве не встигає за тілесним - потреби тіла ми задовольняємо набагато швидше, ніж запити душі. І тоді починаємо вибирати різні об'єкти для різних цілей.

3. Іноді наша психіка може працювати неймовірно парадоксальним чином. Деякі з нас у глибині душі бояться занадто сильно закохатися - побоюються втратити незалежність, бути поглиненими почуттями. Така особистість чим сильніше прив'язується до близької людини, тим наполегливіше шукає ще кого-небудь - любов до третього партнера допомагає тримати дистанцію.

Скільки в світі живе людей, стільки ж існує видів сексуальності. Людина, яка кохає одночасно двох партнерів, з кожним з них веде себе по-різному. Фахівці визнають: іноді одній людині дійсно потрібні двоє, щоб задовольнити всі свої запити і потреби.

Думка “Аратти”. На закінчення ми додамо від себе: зустрівши свою справжню половинку, свого дуала, ми утворюємо гармонізовану пару, де третій - обов`язково зайвий. Дуалізовані стосунки у шлюбі навряд чи припускають можливість появи когось третього, - у ньому просто немає потреби - ні фізичної, ні емоційної, ні духовної...

Як шукати свою половинку ви можете дізнатися у розділі “Соціоніка”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.