Проблема вибору. Як нагодувати Буриданового віслюка?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 2.02.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1857

Ще грецький філософ Арістотель у своїх творах висловлював думку про те, що людина, зіштовхнувшись з проблемою вибору між рівноцінними речами або вчинками, довго вагається і не знає, чому віддати перевагу.

Пізніше французький філософ Жан Буридан розвинув цю теорію і для наочності навів приклад про віслюка, який, перебуваючи на рівній відстані між двома однаковими оберемками сіна, наражається на небезпеку померти з голоду, тому що через свою нерішучість не може віддати перевагу жодному з них.

Взагалі ж, проблему свободи вільного вибору Буридан вважав нерозв'язаною з точки зору раціональної логіки. Це питання він відстоював з позиції морального детермінізму - що людина, зіштовхнувшись з вибором, повинна обирати сторону більшого добра.

Чи знайома вам така ситуація, в якій опинився той самий віслюк? Іноді проблема постає не те що б ребром, а ребром з нахилом і прискоренням. У такій ситуації почуваєш себе, ну точнісінько як той нещасний віслюк. Що ж робити, коли важко приймати будь-які рішення? У деяких людей це випадковість, але є люди, яким завжди важко стояти перед вибором чого-небудь.

Спробуємо для початку візуально подивитися на таких людей. У них зсунуті плечі, погляд побіжний і рідко спрямований в очі співрозмовнику. Такими людьми дуже легко маніпулювати. Потрібно всього лише трішки-трішки натиснути.

Справжня причина невпевненості в прийнятті рішень закладена в дитинстві. У вихованні. Якщо виховання було ліберальним, і дитина була владна обирати сама, які їй подобаються речі, що їсти і т.д., то і в дорослому житті, вона буде більш рішучою вибирати будь-що. А якщо виховання було деспотичним, і спадкоємцю всього лише надиктовували правила та обов'язки, без єдиного права вибору, то і в міру дорослішання, така людина не здатна сама приймати рішення. Її цьому не навчили. Навчили підкорятися і сліпо виконувати вказане. Але все можна змінити, пише у своїй статті для TerraWoman.com Олена Сукачова-Ільїних.

Отже, почнемо.

КРОК 1

Для початку подивіться в себе. Зазирніть в свої переживання, коли вам вкотре потрібно вибирати. Чого ви боїтеся? Того, що вибране вами виявиться помилковим. Існує схема життя. Кожен малює її сам. Виглядає цей процес так :

Про те, що думка матеріальна - відомо давно. Але практично ніхто, не сприймає це серйозно. А це щира правда. Наведемо приклад тісно переплетений з проблемою вибору. Отже, у вас складний вибір, звільнятися чи ні. Вас не влаштовує ставлення керівництва, завантаженість, не залишається часу на особисте життя. А з іншого боку - зарплата, яка дозволяє хоч якось жити. А тепер зверніть увагу на думки, які супроводжують вас протягом робочого дня. Ви думаєте: «О, як жахлива ця робота. Цей ненависний начальник знову буде чіплятися до мене весь день, при всіх вліпить чергову догану. Зламається принтер або токарський верстат, і т.д. І т.п.». А схема працює так, як ви її собі малюєте. Те, що ви надумали, обов'язково відбудеться. Висновок: ви самі загнали себе в стіни власного вибору. Загнали і тепер страждаєте, - вибрати те чи це. Простою мовою це буде звучати так, - з вами відбувається те, що ви до себе притягуєте.

Тож повернемося до тих, кому важко даються рішення. Проводьте для себе маленькі тренінги. Спеціально поставте перед собою завдання з можливістю вибрати. Нехай це буде проблема: що з'їсти на сніданок. Коли ви починаєте коливатися, намагайтеся розглянути хід своїх думок. Він приблизно такий: а якщо я з'їм це, то ...., а якщо ...., а якщо ... і, а якщо...

У цьому потоці сумнівів, ви повинні розглянути маленький Червоненький Буйок, за який можна зачепитися і не потонути. Знаєте що на ньому написано? “Яке б рішення ви не прийняли, воно буде вірним”. А поруч з буйком плаває рятувальний круг, на якому написано: “Всі рішення ви приймаєте для себе”. Якщо хтось намагається нав'язати свою думку, знайте, - людина маніпулює вами. Він може робити це не усвідомлено, так що не поспішайте хапатися за сокиру. Але знайте, що будь-яке рішення прийняте вами - ідеальне. І прийнято не просто так. Хто знає, що було б, якщо б, ви взяли іншу позицію? Думаєте, що були б щасливішими? Ні. Тому що, коли ми думаємо про те, що було б, нам часто вимальовуються тільки позитивні моменти. А на реальність дивимося з великою краплею негативу. А якщо зробити все навпаки, ви зрозумієте, що щасливі. Чому приказка: “Що маємо, не оберігаємо, втративши - плачемо”, має таку силу? Та тому що лише тоді, коли ми позбавляємося чогось звичного, починаємо розуміти, що саме з “цим” ми були щасливі, просто уваги на “нього” не звертали.

КРОК 2

Отже, продовжимо наш міні-тренінг. Наприклад, ви вирішуєте, що ж поснідати. Ось поповзли сумніви, як ви тут же дістаєте свою потужну зброю: “яке б рішення я не прийняв, воно буде вірним”, і рубайте цей злощасний потік невпевненості. За мить - і ви вже їсте бутерброд і запиваєте його кавою (хоча ваша мама все дитинство стверджувала, що це “шкідливий сніданок”, а їсти треба вранці лише молочну кашу).

Після того як ви прийняли рішення, обов'язково подякуйте собі, поцілуйте, обійміть, щиро порадійте, адже ви зробили перший дуже важливий крок до самовдосконалення. Ви прийняли власне рішення. Продовжуйте в тому ж дусі. З кожним разом збільшуйте складність проблеми, за тематикою якої потрібно зробити вибір. І завжди пам'ятайте те, що ваше життя складається з того, про що ви думаєте. Тому намагайтеся думати тільки позитивно, і цей позитив до вас повернеться.

Боротьба з собою - це найважча боротьба. А одного, зовсім не чудового дня, ви поставите собі питання, навіщо все це мені потрібно? Я жив всі роки з такою рисою, проживу ще стільки ж. Якщо такі думки долають вас посередині тренувань, тоді знайте, що все йде чудово. Тільки тепер потрібно перестрибнути через бар'єр. Після того як ви його подолаєте, все стане легко і просто.

А якщо ви замислюєтеся про це на початку тренувань, не починайте! Даремно витратите час. Ви просто комфортно почуваєте себе з такою рисою як «невпевненість». І в цьому немає нічого поганого. Ви - це ви. Живете тільки для себе. Такою (або таким) вас створила природа, і вона знала, для чого це робила. Тому вчіться любити себе з усіма недоліками, тому що насправді вони — зворотній бік чеснот!

Повернемося до того випадку, коли ви стоїте перед висоооооченним парканом, який називається Мега-Невпевненість. Він постане тоді, коли звичайна невпевненість зрозуміє, - її знищують! Треба якось рятуватися. Вона жила у вашому тілі все життя, а тепер її женуть. Тому вона збирає всі свої сили, щоб не дати вам жодного шансу вигнати її. Після подолання цього паркану, ви побачите, що це був всього лише немічно-старезний тинок. Якщо хочете, все теж саме пояснимо науково.

Будь-яке явище в людському організмі (і в душі), вкорінюється за 40 днів. Хвороба, риса характеру, форма поведінки, звикання до чогось нового - все це пускає коріння за 40 днів. За ці ж 40 днів, від усього цього можна без сліду позбавиться. 40 - магічне число. Коли ви від чогось позбавляєтеся, заведіть календар. І коли дійдете до сорокового дня, знайте, - «того» вже немає з вами.

І обов'язково нагадаємо про те, що поряд з невпевненістю завжди крокує лінь. Це дуже хороші подружки, і вже якщо боротися, то боротися з обома. Тут звичайно потрібно підключати силу волі. А її можна тренувати лише застосуванням. Тобто, замість слова “лінь”, використовувати словосполучення - “сила волі”.

Намагайтеся бути впевненим у тому, що ви навчитеся приймати правильні рішення і радіти результатам. Якщо від вашого рішення залежить чиєсь життя, живіть за принципом лікарів “не нашкодь!”.

КРОК 3

Ну, і звичайно ж виникають ситуації, в яких ну вже зовсім не знаєш що робити. Вихід природно є. Спробуйте використовувати свою інтуїцію. Особливо в жінок інтуїція дуже сильно розвинена. Але буденність сучасного урбанізованого життя навчила нас не слухати своє шосте почуття. Іноді буває, що перш ніж щось зробити, вас переслідує явне відчуття суперечності. У підсумку ми чинимо «за розумом» і робимо те, що запланували спочатку. А в результаті... Ну, у кожного свої підсумки, але факт залишається. Тому, милі читачі, іноді “відчувайте” свої справи.

 

Як прийняти правильне рішення?

Свої думки і поради з приводу проблем вибору висловлює бізнес-консультант, психолог, керівник консалтингової компанії «Корисні поради» та тренінг-центру «Технології Успіху» Любомир БОВАНЬКО. З ним розмовляла Оксана Мокрієнко

- Пане Любомире, усім відоме твердження, що перша реакція і є правильним рішенням. Чому тоді не всі такі рішучі?

Ось подумаймо, що насправді означає рішучість. Рішуча людина вміє швидко знаходити правильні рішення й без зволікання братися за їхнє втілення. А чим відрізняється нерішуча людина? Вона, навпаки, боїться прийняти рішення. Думає, що воно може виявитися неправильним і призведе до зовсім негативних наслідків. Ось у цьому і полягає весь секрет. Насправді немає правильних або неправильних рішень. Усі рішення правильні, якщо спрямовані на досягнення ваших цілей.

- Тобто будь-які засоби виправдовують мету?

- Розповім, як приклад, одну історію про відомого американського підприємця, який мав репутацію людини, що вміє миттєво приймати правильні рішення. Коли до нього приходили його помічники за порадою або він збирався укласти з кимось важливий договір, він піднімав очі догори на кілька секунд і потім упевнено говорив так чи ні. Його неодноразово просили поділитися своїм секретом, але він завжди відмовляв. І ось, коли він уже постарів і вирішив передати свій бізнес молодому поколінню, секрет прийняття правильних рішень виявився дуже простим. Той чоловік завжди носив у кишені кілька бобів. І коли йому треба було швидко прийняти рішення, він брав у руку навмання боби і перераховував їх. Якщо була парна кількість бобів, то приймав позитивне рішення, якщо непарна - то негативне. Тобто ця людина чудово розуміла, що немає правильних або неправильних рішень, а боби використовувала лише для того, щоб не витрачати час і сили на довгі роздуми. Адже чим довше ми вагаємося, тим більше енергії витрачаємо.

І протилежний приклад. Це про віслюка, в якого з обох боків лежали однакові оберемки сіна. Він ніяк не міг визначитися, який оберемок вибрати, і в результаті помер від голоду. Задумайтеся, як найчастіше ви поводитеся в житті - як підприємець із бобами, чи як той осел. Ось і весь секрет.

- А як навчитися вирішувати проблеми в найкоротші терміни?

- Запам’ятайте, будь-яка проблема - це пожежа, яку набагато легше загасити на початку, ніж чекати, коли спалахне весь будинок. “Знову не вистачило часу!” - напевно, немає людини, яка не говорила б так хоча б раз у житті. Час - однаковий для всіх. Для короля, бізнесмена, робітника, домогосподарки... Для всіх. Для всіх доба має 24 години.

Вирішувати проблеми швидко - значить суттєво продовжити своє життя. Так, так, саме так! Адже немає нічого важливішого в житті за час нашого життя. Шкода, що в багатьох немає часу навіть подумати про це. Отже, ніхто не сумнівається в тому, що вирішувати проблеми треба швидше і ще швидше.

Як це зробити? Дам кілька перевірених порад.

  • Визначіть пріоритети. Як правило, над людиною тяжіють кілька проблем. Спроба вирішувати їх відразу всі тільки розтягне час (іноді до нескінченності). Треба визначити, яку проблему будете вирішувати саме зараз.

  • Визначіться, що, на вашу думку, буде показником вирішення цієї самої проблеми. Для мене, наприклад, дивно, що багато людей беруться вирішувати проблему, не знаючи, яким має бути її ідеальне вирішення. Моя порада така: вирішуючи будь-яку проблему, сформулюйте, що буде для вас ідеальним кінцевим результатом. Це найважливіше! Поставте питання так: як зробити, щоб те, що мені потрібно, робилося або само, або за мінімального мого втручання.

    Наприклад. Ви хочете просити шефа про надбавку. Правильна постановка завдання: "Що мені треба зробити, щоб шеф сам запропонував мені більше грошей?"

  • Складіть план. Чим докладнішим він буде, тим краще. Визначте проміжні етапи, де потрібно досягти певних результатів.

  • Подумайте, які частини плану потребуватимуть більше часу, які менше.

  • Заведіть щоденник вирішення проблеми. Запишіть туди продуманий вами план. Записуйте всі думки, які хоч віддалено були б пов’язані з вирішенням вашої проблеми. Цілком можливо, що, перечитуючи ці записи, ви знайдете нестандартне і швидке вирішення вашої проблеми.

  • Подумайте над тим, що буде, якщо ви вкладетеся в потрібний час? Що буде, якщо ви взагалі не впораєтеся з проблемою? Як правило, це стає чудовим стимулом вирішення проблеми в найкоротший термін.

  • Проведіть часовий аналіз свого повсякденного життя. Де можна зекономити на часі? Які справи можна поєднати в часі? Вирішення яких справ можна доручити комусь?

  • Ніколи не бійтеся! Особливо зробити помилку. Помилка, негативний результат - це всього лише показник, куди не варто йти. Ніколи не сприймайте помилки як трагедію, ніколи не турбуйтеся, якщо щось не вдається. Це всього лише привід подумати над іншими шляхами вирішення проблеми.

  • Завжди ставте собі запитання: “Як саме зараз можна вирішити проблему найбільш ефективно? Що варто зробити для цього саме зараз?”

  • Якщо ви вирішили проблему - ще раз перегляньте свій щоденник. Подумайте, де ви припустилися помилки, як можна було вирішити проблему швидше й “меншою кров’ю”. Цей аналіз дасть вам безцінний досвід. Саме це закріплює навичку швидкого вирішення проблем.

  • Похваліть себе. Рішення будь-якої проблеми, якщо її не вдалося вирішити автоматично, - важка праця. І ви зробили це! Похвала закріплює високу самооцінку, яка в майбутньому допоможе у вирішенні інших проблем.

А взагалі, свобода вибору - від часів Сократа і досі спірне, - в психології, філософії та богослов'ї, - питання про те, чи володіють люди реальним контролем над своїми рішеннями і вчинками. Тому подібні питання, можливо, й потрібно вирішувати ірраціонально, - як у прикладі з бобами в кишені...

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.