Діємо!

Автор/джерело -  © Олексій Кот 



Дата публiкацiї - 3.02.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1864

Коли нами керує страх перед дією, ми шукаємо відмовки - причини, через які ми не можемо що-небудь зробити. Причини, які виправдовують нашу бездіяльність перед іншими людьми і перед самим собою...

“Є мрія, - має бути й дія. Не знаєш що робити? - Працюй!”

Сьогодні ми обговоримо три найпоширеніших життєвих моменти:

1. У нас є грандіозні плани, але справа не рухається з місця;
2. У нас є мрії, але шанс їх здійснення нульовий;
3. Ми легко починаємо займатися чимось новим, але так само легко це кидаємо.

Думаєте, головна причина - наша улюблена лінь? Ні, - це наслідок.

Причина - це страх. Страх перед дією. Страх подолання труднощів. Страх перед незвіданим.

І це абсолютно нормально. Так працює наш захисний механізм всередині. Організм не любить змін, він завжди прагне до стабільності. Це той горезвісний термін «зона комфорту». Але ж ми хочемо розвиватися, а в такому випадку нам не обійтися без регулярної втечі з цієї самої «зони».

Коли нами керує страх перед дією, ми шукаємо відмовки - причини, через які ми не можемо що-небудь зробити. Причини, які виправдовують нашу бездіяльність перед іншими людьми і перед самим собою (самообман). Шукаємо, чому ми не можемо зробити що-небудь зараз, сьогодні, завтра або чому ми взагалі не в змозі це зробити. Часто, шукаємо крайніх, яких можна звинуватити в нашій ж бездіяльності. Ми свідомо шукаємо обмеження, створюємо бар'єри, вставляємо палки в колеса. Та тільки обмеження - вони тільки всередині нас, і палиці, виходить, у свої колеса вставляємо.

Як часто ви дивитеся на людей, які досягли успіху більше вашого, і старанно вивчаєте ваші відмінності. Шукайте причини, чому ви не можете зробити так само, може бути у вас менше стартовий капітал, зовнішність не та, гірші фізичні дані, ви перебуваєте в іншій країні і т.д. Точнісінько так ви дивитеся на свої грандіозні плани або нездійсненні мрії і думаєте, з оглядкою на інших, що ви недостатньо гарні для цього.

Ви що, серйозно думаєте, що люди, які змогли домогтися бажаного, походять від іншого людського виду і що ви спочатку не в рівних умовах? Та облиште, - вони звичайні люди зі своїми як позитивними, так і негативними сторонами.

Тому, перше, - у вас свій шлях у житті. Досить дивитися на інших, рівнятися на когось. Так, всі люди нерівні, у кожного різні можливості. Але у вас можливості ні кращі і ні гірші, - вони інші. І ви досить гарні для чого завгодно, вже це я вам точно скажу.

Друге - скрізь шукайте будь-яку можливість. І чіпляйтеся за неї. Це найвірніший спосіб боротьби з відмовками. Ловіть себе на думці кожен раз, коли ви шукайте можливість що-небудь не зробити і замість цього заново проаналізуйте ситуацію, зробіть навпаки, - постарайтеся знайти причину, чому ви можете це зробити. Ви не повірите, але це відмінно працює. Просто мало хто раніше так пробував. Як тільки ви відчуєте можливість, вам буде простіше приступати до справи. Запам'ятайте:

Всі обмеження перебувають тільки всередині вас. Усередині ж вас приховані і всі можливості.

Третє - менше думайте. Замість того щоб сумніватися і зважувати всі «за» і «проти» - просто приступайте до дії. Це можна порівняти з тим, коли заходиш перший раз у воду і думаєш, - а чи достатньо тепла вода і опускаєшся в неї потихеньку-потихеньку, в той час як більш винахідливі просто з розгону встрибують у неї всім тілом і насолоджуються «гарною водичкою». Хоча, безумовно, існує безліч ситуацій, які варто заздалегідь обдумувати, але в 90% випадків ми просто боремося з психологічним страхом перед дією.

Четверте - життя неідеальне і саме цим воно таке цікаве. Адже багато горять на тому, що в голові будують одну картинку, життя підносить іншу, а вони після цього моторошно засмучуються. Це називається перфекціонізмом - гонитвою за ідеальним. Спокійно ставтеся до того, що життя не йде жорстко за сценарієм. Цінуйте його непередбачуваність, відшукуйте хороші сторони в будь-якій ситуації. І в жодному разі не припиняйте мріяти.

П'яте - винагороджуйте себе за старання і побільше відпочивайте. Замість того щоб картати себе, що ви могли б встигати більше, хваліть себе за досягнуті результати. Кожна ваша позитивна дія заслуговує заохочення. А також влаштовуйте повністю вихідні дні, хоч раз на тиждень, коли не треба турбуватися ні про що. Відновлення життєвих сил - це ключовий фактор ефективної роботи.

Шосте - розставте життєві пріоритети і позбудьтеся від зайвого. Точно відомо, що якщо відразу берешся за десять справ, то не зрушиш з місця. Уявіть, що ви зібралися на відпочинок в Альпи і запланували, поки будете там, зняти невеликий фільм, сфотографувати краєвиди, покататися на лижах, написати невелике оповідання, постріляти з рушниці, намалювати полотно і пограти на гітарі ввечері біля каміна в готелі. Це все дуже цікаві заняття, але якщо ви навісите на себе всі ці речі, то навіть не зможете вийти зі своєї квартири. Так і в житті - є безліч цікавих речей, якими ви могли б зайнятися. Ну так і займайтеся, тільки не всім одразу. Тільки тоді ви досягнете результатів і отримаєте від цього задоволення.

Сьоме - якщо справа зовсім не йде, гарненько подумайте, може її і не потрібно робити. Справа в тому, що в нашому соціальному світі ми просто оповиті павутиною громадських обов'язків і нав'язаних нам цінностей. І, на жаль, дуже часто нам приписують робити щось заради абстрактного «суспільного блага», хоча реально все зводиться до конкретних, нечистих на совість, особам. У таких випадках, сміливо відмовляйтесь від нав'язаних вам справ і не турбуйтеся з цього приводу. Робіть те, що ви дійсно любите робити.

Давайте ще раз підсумуємо пункти вище:

1. Будуйте своє життя.

2. У будь-якій ситуації шукайте можливість, чому ви можете це зробити.

3. Перестаньте думати, коли потрібно діяти.

4. Забийте на бездоганність, перфекціонізм тільки гальмує ваш розвиток.

5. Винагороджуйте себе за зроблені справи.

6. З'ясуйте, що насправді важливо у вашому житті

7. Робіть тільки те, що вам подобається. Ви нікому і нічого не зобов`язані.


Діємо вже сьогодні, друз!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.