Феномен Дрогобича або Ким ми стали?

Автор/джерело -  © “Дрогобич-Інфо” 



Дата публiкацiї - 21.02.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1893

Дрогобич занепав. Сьогодні мало хто знайде відмінності між нашим містом і, для прикладу, селом Рихтичі. Культура? - її просто тут уже немає. Передача “Міняю жінку” показала, що або хто ми є. Себе можна побачити зі сторони. Ми - рагулі.

Погані дороги - сучасна “візитівка” Дрогобича

Не будемо вдаватися в історію міста, наведемо деякі факти відносно кількості і складу населення.

1939 р. — 34 600 мешканців (26,3% — українці, 33,2% — поляки, 39,9% — євреї);

1970 р. — 56 000 мешканців (70% — українці, 22% — росіяни, 3% — поляки, 3% — євреї);

2005 р. — 78 595 мешканців.

З давніх часів місто було культурним центром регіону, про це свідчить велика кількість палаців і будинків культури, але, починаючи з 1989 року, Дрогобич почав змінюватись, - пише у своїй статті Іван Круглий.

Як? Значною мірою у гіршу сторону.

1989-1994 рр. - перша хвиля еміграції. На батьківщину виїхала єврейська община, а на заробітки поїхало багато люду - від інженерів великих підприємств до викладачів. Чому? - Розгул бандитизму і масові скорочення на заводах. Процвітає торгівля і "челноки". Результат - перша втрата еліти міста, діячів культури, мистецтва, професійних кадрів. Значне зменшення народжуваності. Дрогобич втратив 30% корінних дрогобичан, інтелектуальних людей. Також у той час прославились вискочки на національній ідеї.

1994-2001 рр. - друга, а потім третя хвилі еміграції. Економічні процеси дають покращення результатів у сфері промисловості - як результат, бракує робочих місць - їх займають вихідці з сіл і навколишніх районів. Також процвітають торгівля і контрабанда, зміна влади призводить до того, що колишні бухгалтери, офіціанти, секретарі стають власниками привабливої комерційної нерухомості.

Дрогобич втрачає ще 30% інтелекту. Кількість "доїжджаючих" у місті досягає 50%. Вони - це шофери, працівники великих промислових заводів, спекулянти, діти політичних вискочок або їх родичі, випускники вузів. Що вони приносять місту? Приносять свою культуру, або, простіше оказати, безкультур’я - місто стає великим селом, бо ж не встигає очиститися від такого наплив "доїжджаючих".

2001-2008 рр. - розквіт України. Більшість нових дрогобичан - це випускники міських вузів; корінні віддають перевагу обласним інститутам або київським, а повертаються на батьківщину одиниці. Діти політичних вискочок на керівні посади влаштували кожен по півсела. Дрогобич у прямому значенні слова деградує, він перетворився під впливом культури сільських мас на велику кнайпу, де основна розвага - це відвідування барів і забігайлівок. Молодь знаходить себе всюди, крім спорту. Керівники належним чином підтримують це дійство, бо вони ж такі самі, лише на років 30-40 старші.

2009-2010 рр. - Дрогобич занепав. Сьогодні мало хто знайде відмінності між нашим містом і, для прикладу, селом Рихтичі. Культура? - її просто тут уже немає. Передача “Міняю жінку” показала, що або хто ми є. Себе можна побачити зі сторони. Ми - рагулі...

Як міняли жінок у Дрогобичі

Дрогобич завжди чимось таким відзначається, що показує місто не з кращої сторони, - тема окремої публікації. Часи солі і ковбаси уже давно минули, тепер настала черга дрогобицьких жінок, що приймали участь у телевізійній програмі каналу "1+1" під назвою "Міняю жінку". В обміні брали участь вчителька ЗОШ №1 Галина та приватний підприємець Лариса.

 

Лариса - “рижа”

Передачу дивилися якщо не всі, то більшість дрогобичан. І про призначення обміну кожної з жінок було відомо заздалегідь. Велике "фе" каналу, що переселили учасниць з однієї вулиці на іншу, та все ж...

Лариса - "рижа", як її охрестили вже читачі. Уміла господиня, відверта, щира, беручка до роботи, активна і сімейна людина. Вона готує їсти, слідкує за дітьми, допомагає чоловіку, тримає весь дім, веде справи (папери, податки і т.п.). Водночас нецензурно лається, робить досить різкий макіяж, прагне всім керувати.

Галина - "вчителька". Гарна, поетична (бо ж філолог), грає на гітарі, вміло одягається. Водночас носить надто відвертий одяг, не вміє або не хоче готувати (канапочки пропонувала на сніданок, а дітей годувала цукерками і морозивом). Сім’ю Галина любить, але навіть у сімейному статуті пише "коли маму все дістає, вона купує квиток і тікає кудись на кілька днів". Це як мінімум дивно.

Лариса прибрала всю квартиру, відмінно готувала (на фінальній зустрічі чоловік Володя мляво спробував заперечити "ви багато готуєте", але вийшло фальшиво - згадав про канапочки?). Проста жінка, використовує русизми у розмові. Але спробувала навіть провести дітям у школі урок патріотичного виховання. Старалася дочку Галини привчити до домашньої роботи (прибирання). Невдало побувала у "Женеві". Зате бачила бурові вишки у Бориславі.

 

Галина - “вчителька”

Галина дещо не до кінця виконувала жіночу роботу у домі Сергія. Невдало готувала, якщо робітники говорили правду. До роботи залучала дітей (машинка попрала, діти повісили білизну сохнути, Галя здійснювала керівництво). Однак була у "Женеві" та на лижах у Славську.

Зате Лариса зневажливо ставиться до людей меншого достатку ("квартира... а у нас хороми"). Звисока дивиться на тих, хто не зміг придбати нові колеса на зиму ("камікадзе" - побачила "лисі" колеса на автомобілі Володимира) - не всім на джипах їздити.

Галина не далеко втекла. Після гостини у її честь сказала: "примітивно... на рівні дрогобицької забави". На гітарі не грає, а "бренькає". Бідний чоловік, купився на таке. Галина викладає українську мову, зате сама використовує русизми, сленг, неправильно розставляє наголоси у словах. І не перевіряла у дітей домашнє завдання (вчителька!).

Їхні чоловіки.

Володимир, чоловік Галини. Робітник долотного заводу. На першу зустріч квіти не приніс. Жінку зустрічав потім ромашками. Було сказано, що крім "Жигулів" має ще й автомобіль "Ауді", але його не показали. Згнив у гаражі? На передачі фігурував із подряпаним обличчям. Ходять чутки, що рідна жінка постаралась, не встигло загоїтись. На фоні Лариси виглядав досить блідо.

Сергій, або як каже дрогобицький шоферський люд "Шкуродер", - звідси і гроші, і хороми і т.п. Бо бере втридорога. Вибився у пани, але фізичної роботи не цурається, працює тяжко, тому і жінка у нього не для краси, а для допомоги і підтримки. Шкода, не показали всієї "краси" господарки Сергія, мабуть, заборонив знімати. Та й сам будинок не дуже довго перебував у кадрі.

Досить пікантною була ситуація зі штанами Галини у кімнаті Сергія...

Сакраментальною була фраза Лариси "вони інтелігенти, а ми так.. робочий клас".

 

 

Міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський висловив свою позицію стосовно телешоу “Міняю жінку”

17 лютого під головуванням мера Дрогобича Олексія Радзієвського відбулося засідання оргкомітету з підготовки до 140-річного ювілею Лесі Українки і 197-их роковин Т.Шевченка. На цьому засіданні міський голова висловив свою позицію стосовно телешоу "Міняю жінку" на каналі "1+1" за участю двох дрогобицьких сімей (міський голова веде мову про шоу через 5 хвилин від початку перегляду цього відео)

 

Міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський висловив свою позицію стосовно телешоу “Міняю жінку”

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.