Суперечки про каву: варити або розчиняти?

Автор/джерело -  © РІА “Новості” 



Дата публiкацiї - 11.03.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1911

Питання про користь і шкоду кави обговорюється постійно. Хтось пропагує її як продукт, багатий антиоксидантами, хтось же навпаки - наполягає на тому, що каву пити вкрай шкідливо. Істина, як це часто буває, знаходиться десь посередині. Тому що, ведучи розмову про користь цього напою, знаючі люди мають на увазі зернову каву і вони, безсумнівно, мають рацію.

З кавових зерен мождна отримати і чудовий корисний напій і штучне пійло

У той час як всі негативні висловлювання, частіше за все, відносяться до такої популярної розчинної кави. У цьому питанні варто розібратися, тому що більшість офісних працівників постійно п’ють саме розчинну каву.

Історія появи напою

Настільки популярний сьогодні напій винайшов швейцарський хімік Макс Моргенталлер. Він перейняв досвід у японського колеги Саторі Като, який винайшов технологію виробництва порошкового чаю.

Датою народження розчинної кави вважається 24 липня 1938 року. Але в той час ні експерти, ні споживачі не оцінили смак, аромат і зручність розчинної кави. Можливо, світ так ніколи і не прийняв би нововведення, якби не відбулася Друга світова війна. На фронт потрібно було постачати багато кави, простої в заварюванні. І тут стався в нагоді винахід Моргенталлера.

Продукт швейцарського хіміка мав успіх серед солдатів, адже каву можна було заварити, не вилазячи з окопу. У результаті компанія, на яку працював Моргенталлер, уклала значне число контрактів на поставку кави американським солдатам прямо на поля битв. Після закінчення війни солдати антигітлерівської коаліції зрозуміли, що не можуть відмовитися від розчинного напою, - настільки сильно вони до нього звикли. Підрахунки фахівців кажуть, що зараз у світі щодня споживається понад 2250 мільйонів філігранок кави, і велика їх частина - розчинний напій.

Види розчинної кави

На даний час існує безліч компаній, що випускають розчинну каву, і багато видів самого напою. Ви можете заварювати каву в порошку, гранулах, сублімовану, купити пакетики "3 в 1". Головна їхня відмінність - в технології виробництва. Але врахуйте, що жодна технологія переробки зернової кави у розчинну не обходиться без теплової обробки, яка вбиває всі корисні властивості кави.

Існує кілька способів фасування розчинної кави. Те, в якій тарі продається напій, говорить про його якість. Наприклад, в жерстяних банках, як правило, продається більш дешева кава. Такі банки можуть навіть надати своєму вмісту "металевий" присмак. Більш якісний напій, до якого відносять гранульована і сублімована кава, фасують у скляні банки. Скло вважається більш престижною тарою, здатною зберегти аромат і смак розчинного напою.

Вміст власне кавових зерен в розчинній каві - мінімальний. Як правило, це близько 15% від складу. Крім цього, якість цих зерен часто може бути досить сумнівною. Багато кавових виробництв, що спеціалізуються на "справжній" зерновій каві, передають "погані" зерна виробникам розчинної кави.

У рекламі один з акцентів робиться на тому, що розчинна кава створюється з кращих сортів арабіки. Але використовувати "арабіку" для розчинної кави було б просто нерентабельно. Більшість компаній використовує сорт "робуста", тому що це скорочує витрати на виробництво в 10 разів. Плюс до всього, цей сорт містить набагато більше кофеїну, що, звичайно, йде на руку виробникам розчинної кави.

Порошковий спосіб виробництва кави - найдешевший. Сира кава проходить очищення, після чого її обсмажують і дроблять зерна на найдрібніші частинки - 1,5-2 мм. Далі дрібно розмелену каву протягом декількох годин обробляють в гарячій воді під тиском у 15 атмосфер. Ця операція дозволяє витягувати з зерен розчинні речовини. Після теплової обробки отриманий екстракт охолоджують, фільтрують, видаляють нерозчинні і смолисті речовини і сушать гарячим повітрям. Остання ступінь підготовки - охолодження отриманої порошкоподібної маси.

Агломерована розчинна кава, більш відома як гранульована, насправді не сильно відрізняється від порошкової. Основна різниця - ви розчиняєте в чашці не порошок, а каву, збиту в дрібні грудочки парою. Відмінність у виробництві саме і полягає в останній стадії - паровій обробці. Тут не можна не відзначити, що інтенсивний тиск змінює молекулярну структуру зерна, справляє негативний вплив на смак і колір напою.

Один з новітніх способів виробництва розчинної кави - сублімація. Висловлюючись простою мовою, це висушування заморожених продуктів у вакуумі. Виробники, звісно, ​​запевняють, що така сушка дозволяє отримувати продукти високої якості, які за своїми властивостями найбільш наближені до свіжих. Цей метод є найдорожчим. Але саме він, нібито, дозволяє зберегти початкові властивості натуральної кави. Звучить надто вже багатообіцяюче, але і тут каву кілька годин варять, що, само собою, вбиває всі її корисні властивості.

 

Вміст власне кавових зерен в розчинній каві - лише 15%. Все інше - фарбники і ароматизатори

З кофеїном чи без?

Що ж становить основну частину розчинної кави, якщо на частку зерен припадає лише 15% складу? Фарбники і ароматизатори. Вибираючи більш якісну розчинну каву, ви завдасте меншої шкоди організму.

До недоліків кави часто відносять кофеїн, який міститься в ній.

Але знову ж таки не можна порівнювати справжню каву і розчинну. Кофеїн, що міститься в зерновому напої, виходить з організму через кілька годин. Та ж доза кофеїну, що міститься в розчинній каві, буде виходити близько 10 годин, при цьому підбадьорливий ефект цього напою збережеться лише дві-три години. Так що регулярне споживання розчинної кави може легко призвести до передозування кофеїном (і на 85% - невідомо яким хімічним сполукам, більшість з яких - канцорегенні, - прим. "Аратти"), що завдасть шкоди вашому здоров’ю.

Багато хто вважає, що порятунком від шкоди розчинної кави є вживання цього напою без кофеїну. Однак ця думка в корені хибна. Такий продукт сприяє відкладенню каменів в нирках. Медики також підозрюють, що розчинна кава без кофеїну може завдавати канцерогенний вплив на організм.

Плюси і мінуси

Кава сама по собі є потужним стимулятором виділення шлункового соку, а розчинна кава є напоєм з підвищеною кислотністю. Тому людям, страждаючим захворюваннями шлунка, пити каву натще не бажано, тим більше розчинну.

Останню, принаймні, необхідно змішувати з молоком. Також не рекомендується зловживати розчинною кавою людям з серцево-судинними захворюваннями. Негативно впливає цей напій також на нирки.

Представницям прекрасної статі краще не зловживати розчинною кавою, а ще краще взагалі відмовитися від цього напою. Консерванти, яких у ній так багато, негативно впливають на обмін речовин, провокують виникнення целюліту.

Запах розчинної кави, на якому так часто акцентують увагу виробники у своїх рекламних кампаніях, - це, мабуть, єдине, що фахівці визнають корисним у сурогатному напої.

Розчинна кава, звичайно, має свої плюси. Але вони носять виключно побутовий характер: таку каву зручно зберігати і швидко готувати. У сучасному ритмі життя швидкість і легкість приготування, звичайно, виявляються вирішальними факторами, але не варто забувати і про своє здоров’я.

Фахівці рекомендують відмовитися від вживання розчинної кави, в крайньому випадку, скоротити його споживання до мінімуму.

Зараз багато компаній випускають мелену зернову каву, яку можна заварити в чашці. Вона не розчиниться, збереже свої корисні властивості і не заподіє шкоди вашому здоров’ю. Також, якщо стоїть питання вибору між чаєм і розчинною кавою на робочому місці, то всі вчені хором обирають чай.

Простий рецепт приготування меленої кави для бажаючих відмовитися від розчинного напою: одну-дві чайні ложки меленої натуральної кави заливають не крутим кип’ятком (при температурі 100ºC кава втрачає свої корисні властивості) в чашці. Дають постояти кілька хвилин і додають, не розмішуючи, цукор. За хвилину розмішайте цукор - і напій готовий! Смачного!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.