Альтернативній енергетиці Україні заважає клімат в економіці

Автор/джерело -  © Олександр Савицький, Deutsche Welle 



Дата публiкацiї - 31.03.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1940

Україна має гарні природно-кліматичні умови для розвитку сонячної енергетики. Однак залучення інвестицій і технологій наштовхується на недружній режим ведення бізнесу для іноземних компаній.

Про це заявили учасники круглого столу "перспективи розвитку сонячної енергетики Україна", організованого в Києві японською компанією Sharp 29 березня.

Уряд малює привабливі перспективи

Посол Японії в Україні Ідзава Тадеші назвав Україну в числі європейських країн, що викликають інтерес у іноземних інвесторів. Він привітав введення українським урядом "зеленого" тарифу на електроенергію і підписання з низкою країн угоди про "зелені" інвестиції. У той же час головною перешкодою для припливу передових технологій сонячної енергетики посол вважає "відсутність належних умов для ведення бізнесу іноземними компаніями".

Стратегія України щодо зниження витрат паливно-енергетичних ресурсів до 2030 року передбачає виробництво до 30 відсотків енергії за рахунок поновлюваних джерел, повідомив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич. Він нагадав, що на сьогодні українська економіка залишається однією з найбільш енергоємних у Європі. Уряд, за словами Пашкевича, розраховує, що кожна гривня, вкладена в програму енергоефективності інвесторами, принесе 10 гривень прибутку.

Переваги "зеленого" тарифу

Представник комісії з регулювання електроенергетики Віктор Кікоть відзначив, що підприємства з виробництва сонячної та інших видів альтернативної енергії мають першочергове право на оплату електрики, поставленого ними на оптовий ринок країни. Разом з тим він визнав, що для отримання "зеленого" тарифу підприємство обов'язково повинно мати у своєму розпорядженні готову генераційну установку. А для отримання ліцензії на підключення до енергомережі це обладнання вже має виробляти енергію.

Очільник секретаріату комітету з ПЕК Верховної ради України Олег Дудкін заявив, що введений на Україні "зелений" тариф є привабливим для іноземних інвесторів, оскільки залишається найбільшим у Європі. За словами Дудкіна, цей тариф становить до 4,8 євро і прив'язаний до курсу єдиної європейської валюти. Крім цього, законодавством передбачені різні пільги виробникам сонячної енергії, а також пільговий режим імпорту технологій.

Тариф не для всіх

На думку президента Фонду енергоефективних інвестицій Ігоря Черкашина, урядова підтримка часто буває виборчою. На відміну від країн Євросоюзу, де держава компенсує витрати виробників відновлюваної енергії, на Україну уряд перерозподіляє вартість тарифу за рахунок енергоринку, сказав Черкашин. А це створює ґрунт для зловживань.

"У результаті сформувався клуб "Зелений тариф ", членів якого перераховано на сайті НКРЕ і переходять з клану сировинних баронів до лав "зелених" енергетиків. За ними стоїть велика черга тих, хто скаржиться на неможливість отримати такий тариф, оскільки вони не є членами цього клубу обраних", - сказав Черкашин. Він закликав державу скасувати цю монополію, щоб зробити можливим доступ на український ринок альтернативної енергетики іноземних інвесторів.

Заяви уряду про підтримку альтернативної енергетики взагалі виглядають, як окозамилювання, повідомив Deutsche Welle представник Національного екологічного центру України Дмитро Хмара. Він зазначив, що надання чотирьохмільярдного кредиту на будівництво атомних електростанцій, а також відсутність будь-яких зусиль уряду з подолання непрозорості енергоринку суперечать цим заявам.

Контури необхідних змін

"Якщо в Німеччині власник домашньої сонячної установки може вдень продавати енергію за 50 євроцентів державі, а вночі користуватися енергією по 10 євроцентів, то на Україну суб'єктами розвитку альтернативної енергетики можуть стати тільки представники великого капіталу", - зазначив експерт. Він висловив сумнів у тому, що іноземний інвестор прийде в країну, уряд якої виділяє величезні кошти на розвиток ядерної енергетики та вугільної промисловості, а альтернативній енергетиці відводить тільки шість відсотків в обсязі загального енергобалансу до 2020 року.

На відміну від Хмари координатор української мережі енергетичних інновацій "Грінкубатор" Роман Зінченко вірить, що на Україні з'явиться "величезний інвестиційний потенціал для того, щоб у сонячну енергетику великі і малі приватні інвестори вкладали значні обсяги коштів". Для цього "зелений" тариф повинен працювати так, як у Німеччині, Португалії та Іспанії. На думку Зінченка, створення невеликих сонячних електростанцій потужністю в 100-150 кіловат могло б стати виходом для українських мереж, "які через недоінвестування власниками знаходяться в жалюгідному стані".

 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.