Душа може кровоточити, як рана

Автор/джерело -  © Світлана Кузіна, “Комсомольська правда” 



Дата публiкацiї - 1.04.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1942

Для мозку все одно, які муки відчуває людина - душевні чи фізичні. А словом можна вбити...

Багато з нас пам'ятають цей момент. Вас образили, образили або просто забули, і тут же ваш мозок пронизує думка: «За що?!», А потім ця думка болем віддається вже у всьому тілі. Часто багато хто з нас навіть хворіють після перенесеного стресу. Критично оцінюючи цю подію, ми розуміємо, що зовнішніх причин відчувати ТАКУ біль немає. Адже слово і думка ефемерні. З цим науковим постулатом намагалися сперечатися деякі дослідники, але офіційна медицина відразу зараховувала їх до шарлатанів. Але останні дослідження, мабуть, повинні довести скептикам, що «душа болить» - не розхожа фраза.

Вчені з університету Мічігану (США) прийшли до висновку, що людський мозок не бачить ніякої різниці між болем душевним і фізичним, пише Proceedings of the National Academy of Sciences. Фізичний біль від удару по тілу і «почуття самотності» однаково активізують дві зони мозку - вторинну соматосенсорну і острівкову кору.

У ході дослідження фахівці працювали з 40 людьми різного віку, які переживали розрив з коханою людиною і дуже страждали від цього. Спочатку учасникам пропонувалося дивитися на фото людей, які їх залишили, кинули, і згадувати найщасливіші моменти свого спільного проживання. А потім вчені за допомогою спеціальних приладів викликали в учасників больові відчуття. У ході дослідження фахівці контролювали активність мозку випробовуваних за допомогою функціональної магнітно-резонансної томографії.

- Ми виявили, що індуковане почуття відторгнення активує регіони мозку, які залучені до відчуття фізичного болю, - прокоментував відкриття соціальний психолог Етан Крос.

ДО РЕЧІ

А словом можна вбити

- Ще багато століть тому люди помітили, що звук і слово можуть працювати як на благо, так і на шкоду людині, - ділиться своїми міркуваннями викладач фізики Пензенського університету Людмила РОЖКОВА. - Чому? Тому що кожен наш внутрішній орган має власну частоту коливань. І якщо вона «правильна», то орган функціонує нормально. А звук, що прийшов ззовні, володіє вібраційною енергією, яка впливає не тільки на барабанну перетинку, а й на організм будь-якого живого створіння у цілому. І при цьому може змінювати частоту коливань серця, печінки, селезінки, мозку. Як на благо, так і на шкоду.

Людмила Рожкова вважає, що звуки і слова «реагують» з організмом людини наступним чином.

По-перше, слово надає вольове вплив - адже спочатку потрібно осмислити, що вимовити і як.

По-друге, ця енергія перетворюється нервовою системою в електричні імпульси і частково у вигляді «оформленого згустку» випромінюється назовні.

По-третє, частина енергії у вигляді електричних імпульсів потрапляє на голосові зв'язки, де вона перетворюється в енергію звукових вібрацій.

По-четверте, енергія звукових вібрацій, проходячи клітинами організму, викликає у них відповідні зміни.

Більш того, за словами керівника Інституту квантової генетики, доктора біологічних наук Петра Гаряєва, словесні «струси повітря» впливають на молекулу ДНК , що несе спадковий код людини. Тому злісні, грубі і погані слова руйнують зв'язки в ДНК людини - і вона може захворіти. А добрі слова підтримують у нормі структуру, тим самим продовжуючи людині життя.

Біолог Петро Гаряєв - автор багатьох спірних з точки зору офіційної науки теорій. Він, наприклад, створив апарат, який «перекладав» людські слова в електромагнітні коливання, а потім досліджував, як ці коливання впливають на молекули спадковості - ДНК. За допомогою цієї диво-техніки вчений вирішив перевірити, як відбиваються на живому організмі злі і добрі слова.

- З'ясувалося, деякі слова можуть виявитися страшніше мін: вони «вибухають» в генетичному апараті людини, спотворюючи його спадкові програми, викликаючи мутації, врешті-решт призводять до виродження, - розповідав мені Петро Петрович. - Під час добірної лайки корчаться і рвуться хромосоми.

Так, дослідам піддалися насіння рослини арабідопсис. Протягом декількох тижнів регулярно - по три-чотири години на день - магнітофон поблизу від них «начитував» грубі фрази. У результаті більшість насіння загинули. А ті, що вижили стали генетичними виродками. А ось коли той же самий магнітофон став відтворювати слова добрі, «теплі» - апарат зафіксував, як почала змінюватися структура молекул ДНК. Розірвані спіралі «зросталися», насіння ожило і зійшло. А в контрольній групі вони так і залишилися мертвими.

Здавалося б, від рослин до людей - дистанція величезного розміру. Але дослідження показали: генетичні апарати всіх живих істот, - будь то людина, скумбрія або соняшник, - працюють за певними досі невідомими універсальними законами.

- Будь-яке вимовлене слово - це не що інше, як хвильова генетична програма, яка змінює ваше життя, - говорить Гаряєв. - Іноді слово може спрацювати як вбивця і навіть викликати рак, а іноді здатне лікувати.

ВСЕ НАВПАКИ?

 

Лайка полегшує душу

Психолінгвіст НДІ мовознавства Геннадій ЖИЛІН:

- Матюкальщики викликають загальний осуд, а даремно. Ми досліджували «ідеальне» людське співтовариство - гімалайських шерпів, у яких заборонені бійки та чвари. З'ясувалося, цей на перший погляд благополучний народець не дуже щасливий. Раз на рік шерпу дозволяється переступати межі дозволеного на змаганнях в риториці, і це обертається багатоденними кривавими бійками ... Матюки і лайливі слова нам потрібні, як молоко зростаючому організму. Не будь ненормативної лексики, наша енергія спалила б нас зсередини. Якщо вам хочеться лаятися, то не стримуйтеся, а уткніться в куток і міцно чортихніться.

НОВІ ЧАСИ

Ми звикли до злості

Професор, завідувач лабораторією невербальної комунікації Інституту психології Володимир МОРОЗОВ:

- Важливо, не ЩО говорить співрозмовник, а ЯК. Ще наймайстерніший французький дипломат Талейран помічав: слова існують для того, щоб приховувати свої думки. Інтонація людей безпомилково видає, що людина собою представляє: добра вона чи зла, скромна або чванлива. Мозкові центри, що відповідають за сприйняття емоційного забарвлення мови, починають працювати мало не з моменту народження. До речі, сьогодні багато хто вже давно не реагують на грубі, злі слова. Наші тести показали, що понад 60 відсотків людей оцінюють гнівні й загрозливі інтонації як нейтральні. Це говорить про глибоке переродження нашої психіки: агресія у свідомості багатьох стала нормою.

СУМНІВИ

Погані слова калічать психіку

Психолог Державного університету гуманітарних досліджень Олександр КАРАСЬОВ:

- Не можу спростувати або підтвердити висновок дослідників про те, що грубість призводить до мутації ДНК. На такому глибокому рівні питання потрібно ще вивчати й вивчати.

Але в тому, що матюки, образливі, колючі зауваження глибоко ранять людину, думаю, сумніватися не буде ніхто. Згадайте, коли вас самих облаяли - грубо, брудно (не важливо з приводу чи без приводу), починає сильніше битися серце, кров приливає до обличчя, настрій псується. Зрештою образа призводить до стресів, стрес - до нервових розладів, а останні - до цілком конкретних хвороб: екзема на тильних сторонах рук і ніг, виразці шлунка, анорексії або булемії і аж до інфаркту та інсульту.

Тривалий стрес, який можуть спровокувати постійні приниження від хама-начальника або грубіяна-сусіда, призводить і до психічних розладів, до зниження імунітету. А тут вже й до змін на генетичному рівні рукою подати ...

ПОГЛЯД З 6-го ПОВЕРХУ

Давайте промовляти взаємні компліменти

Дослідження Петра Гаряєва, схоже, підтверджують стару істину - устрій Всесвіту ми знаємо краще, ніж власний організм. Тільки зараз практично наосліп, навпомацки намагаємося розібратися з тим, чим ще в давні часи користувалися наші предки (правда, зовсім не замислюючись про фізичну природу).

Замовляння, що зупиняють кров. Молитви, які очищають серце. Прокльони, що ведуть до хвороб... Насправді вони - не що інше, як набір звуків, розташованих у певній послідовності. Чому б не припустити, що саме такий «струс повітря» і призводить до певних змін у нашому тілі? Тема для досліджень - найоб`ємніша, але мало хто з вчених до неї, на жаль, долучається...

А поки доведеться користуватися рецептом, отриманим емпіричним шляхом: хочете довго жити - частіше промовляйте хороші слова.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.