Рівні прояву біоенергетики в стосунках чоловіка і жінки

Автор/джерело -  © Бойко В.В. “Енергія емоцій в спілкуванні: погляд на себе і на інших”. М., 1996. 



Дата публiкацiї - 17.06.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2015

Стосунки чоловіка і жінки відбувається на трьох рівнях прояву біоенергетики - на рівні статевого інстинкту, біоенергетичного обміну та психічної енергії. На кожному з них може виникнути або бути відсутнім енергетичний резонанс.

Найкращий варіант, коли взаємне біоенергетичне тяжіння іншого супроводжується резонансом на рівні психічних енергій

Переконаємося в цьому, оперуючи життєвими фактами. Ми сприймаємо їх як зрозумілі, рідко розмірковуючи про їхню сутність.

1. Рівень статевого інстинкту.

Тут реалізується біологічна програма сексуальної поведінки. Її рушійною силою є накопичена енергія статевої потреби (потенції) - лібідо. Організм потребує емоційно-енергетичної розрядки, бо вона приносить полегшення нервовій системі.

У цьому прозаїчному факті полягає фізіологічний механізм сексуального задоволення. Коли він і вона незнайомі і вступають в статевий зв'язок лише за примхою, відбувається короткочасний резонанс енергії лібідо. Це чисто тваринний рівень відносин особин чоловічої і жіночої статі, що забезпечує функціональний стан організму. Реалізація статевого інстинкту корисна для здоров'я. Програма відтворення виду біологічно пов'язана зі здоров'ям людини: вона здійснюється під впливом потреби в здоров'ї, а не лише в потребі продовження життя. Здійснення статевого інстинкту настільки важливий елемент життєдіяльності тварини, включаючи і людину, що він зчленований з інстинктом агресії - іншим потужним джерелом емоційної енергії.

У більшості випадків - особливо у самців - сексуальні реакції агресивні. Можна сказати і навпаки: у самців афесія прекрасно уживається з сексуальністю. Інстинктивний первень, у зазначеному сенсі, присутній в будь-якому інтимному контакті чоловіки і жінки. Проте в "чистому вигляді" статевий інстинкт проявляється рідко. Наприклад, в результаті тривалого утримання. З фізіології відомо, що при тривалому невиконанні будь-якої інстинктивної дії, - в даному випадку статевих зносин, - поріг роздратування знижується.

Це явище настільки поширене і закономірне, що народна мудрість вже давно з ним освоїлася і перетворила в просту форму приказки: "З потреби і чорт муху з'їсть". Гете висловив ту ж закономірність словами Мефістофеля: "З отрутою в жилах, ти Олену в будь-кому побачиш неодмінно". Звичайно інстинктивним спонуканням пояснюється так званий випадковий зв'язок. Один або обидва партнери піддаються впливу нестримного бажання, після чого один або обидва відчувають повну байдужість або навіть відразу один до одного. У реалізації статевого інстинкту отримує розрядку енергія лібідо. Навряд чи при цьому відбувається біоенергетичний обмін і зовсім не бере участь психічна енергія. Але психічна енергія може бути наслідком примітивного задоволення бажання, якщо людина спробує осмислити хвилинний порив.

Припустимо, розмірковуючи про те, що трапилося, вона знайде чому порадіти: вчинила сміливо, покарала своєю дією когось третього і т.д. Можливо, вона переживе муки совісті, каяття, незадоволеність собою, зниження почуття самоповаги, бажання скоріше забути те, що трапилося. Ці та інші прояви ідеального володіють психічною енергією. Її джерело, в даному випадку, - пост-сексуальний прояв особистості. Навряд чи на подібне здатна якась інша тварина, крім людини. Отже, реалізація енергії лібідо здатна спричинити за собою появу психічної енергії.

2. Рівень біоенергетичного обміну.

На цьому рівні відбувається загальне орієнтування в інформаційно-енергетичному полі партнера: він "свій" або "чужий". Звичайно людина надає перевагу представникам протилежної статі певного типу. Практично в кожного з нас є "свій" тип сексуального партнера в цілому і в деталях.

"Свій" тип обличчя, який частіше, ніж інші, привертає увагу. "Свій" тип фігури, яка викликає збудження. "Свій" запах, який здається "рідним" і приємним. "Своя" кольорова гамма. Є чоловіки, які за будь-яких обставин віддадуть свій вибір жінкам витонченим, тендітним, ніжним і не звертають жодної уваги на повних. Є інші чоловічі переваги: у ​відповідності до них жінка повинна бути в тілі, з пишними грудьми. Чимало й таких представників чоловічої статі, для яких зовсім не важливі деталі - будь-яка жінка хвилює.

Щось схоже відбувається при поєднанні крові: перша група сумісна з першою, друга - з другою, але є група, сумісна з будь-яким варіантом. Точно так майже в кожної жінки є конкретні інформаційно-енергетичні переваги. І коли в полі зору опиняється "свій" типаж, його енергетика приводить в дію відомий нам "механізм": розширюються діапазони психічного відображення, активізується "екран" сприйняття, чітко фіксується образ об'єкта, що привернув увагу. Невидима біоенергетична сила оживляє лібідо. Якщо це "свій", його енергетика викликає позитивні емоції - психологічний комфорт. Тоді його біополе "притягує". Якщо і партнер також переживає подібний стан, виникає енергетичний резонанс.

Взаємне енергетичне тяжіння доставляє партнерам особливе несвідоме відчуття "енергетичного єдності". Між чоловіком і жінкою виникає біоенергетичний обмін - "перекачування" енергетики від одного до іншого. Партнер залишається "своїм", поки його біополе доставляє психологічний комфорт.

Він стає все більш "чужим" при наростанні психологічного дискомфорту в його присутності. Таким чином, позитивний емоційно-енергетичний стан, пережитий партнерами, є критерієм біоенергетичного резонансу між ними. Ймовірно, це теж ще тваринний тип відносин, природна реакція один на одного осіб чоловічої і жіночої статі. Відбувається несвідомий підбір пари за ознакою біоенергетичної сумісності.

Для попереднього орієнтування в біоенергетиці один одного досить миті. Обмін рукостисканнями, поглядами, нічого незначущими фразами, легкий дотик один до одного - все це цілком інформативні форми "короткого замикання". "Свій" енергетичний тип розпізнається негайно.

Згадайте, як буває: ви проходите поруч з представником протилежної статі, і вас наче хвилею обливає його енергія. При досягненні резонансу партнер відчуває це також. Цілком можливо, - це ваш неповторний випадок, не втрачайте його. Але правила пристойності чи інші міркування не дозволяють вам обом розвернутися і полинути назустріч один одному...

Найбанальніше - привабливий партнер вже зробив свій вибір: "Але ви вдвох, ви не зі мною". Природа, пропонуючи людям свій енергетичний тест, діє ненав'язливо і безпомилково. А ми керуємося, на жаль, якими-небудь встановленими обмеженнями, забобонами, тобто ідеальним.

Енергія ідеального здатна чинити керуючий вплив при визначенні "свого" або "чужого" за біоенергетичною ознакою. З цього моменту починає діяти не природа, а ОСОБИСТІСТЬ.

3. Рівень психічної енергії.

На цьому рівні сприйняття і оцінка представника протилежної статі відбувається за участю різних компонентів особистості. В енергетичному плані особистість - складна комбінація енергій різних проявів ідеального. Як ми знаємо, до ідеального змісту психіки відносяться світогляд, переконання, моральні принципи, звички, вроджені і набуті властивості характеру, знання та досвід, інтелект, домінуючі стани та настрої. Ці та інші прояви ідеального мають енергію і, природно, відображаються представниками протилежної статі.

Енергетика особистості - найважливіша і цілком самостійна частина біополя людини. Там, де діє особистість, найменше автоматизму і більше розсудливості.

Особистість опосередковує сприйняття біоенергетики представника іншої статі. Результат може бути різним. ПРИРОДА підказує: "Це свій" - біоенергетика партнера доставляє психологічний комфорт.

Але ОСОБИСТІСТЬ проявляє обережність і нав'язує (іноді цілком обґрунтовано) інший вибір: "це чужий" - він іншого соціального прошарку, він дуже розумний чи дурний, здається непорядним, спрощено дивиться на життя, він не сподобається батькам або друзям, він несучасний і т.д.

Можлива інша ситуація. Біоенергетика діагностує: "Це чужий", а психічна енергія в той же час диктує: "саме цю людину треба прийняти" - він перспективний, його полюбить рідня, він начитаний, він добре виглядає на свій вік, у нього є гроші, з таким не пропадеш і т.п. Між біоенергетикою і психічною енергією зав'язується напружена боротьба; перемогу здобуває найбільш потужна сила. Тріумфує біоенергія, якщо хтось зізнається: "Знаю, що це не гідна людина, але я її кохаю і нічого з цим не можу поробити". Саме таким співвідношенням лібідо і психічної енергії пояснюється почуття до асоціального типу чоловіки і жінки.

Не такі вже й рідкісні випадки, коли кохання виникає до явно патологічної особистості. Існує феномен "патологічної привабливості" - є чоловіки і жінки з ознаками аномалії, але саме ці їхні якості сенсибілізують певну категорію партнерів. До речі, подібне спостерігається і в галузі політичних уподобань: явно патологічна особистість збирає значне число голосів. Перемагає психічна енергія, якщо звучать приблизно такі слова: "Мене до цієї людини зовсім не тягне, але я підкоряюся голосу розуму - з ним можна жити, ні про що не думаючи".

Найкращий варіант, коли взаємне біоенергетичне тяжіння іншого супроводжується резонансом на рівні психічних енергій. Це і є стан взаємного кохання.

Переклад українською - “Аратта-Україна”

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.