Мета газової війни Кремля проти України: контроль над ГТС

Автор/джерело -  © Оксана Вождаєва, BBC 



Дата публiкацiї - 15.08.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2070

“Газпром” хоче домовлятися з Україною за білоруською схемою, заявив керівник компанії Алєксєй Міллєр під час зустрічі російського президента Дмітрія Медведєва із міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком у Москві.

Інформаційні агентства повідомляють, що Юрій Бойко сьогодні у Москві представив пропозиції з розвитку газотранспортної співпраці між Україною і Росією, які передбачають не лише домовленості у газотранспортній сфері, але й співпрацю в інших напрямках.

Алєксєй Міллєр сказав, що вивчатиме ці пропозиції, додавши, що на думку "Газпрому", "розвиток співпраці у газовій сфері міг би здійснюватися за тією ж моделлю, за якою Росія працює із білоруськими друзями".

Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко мав у Москві продовжити переговори про можливі шляхи перегляду цін на російський газ для України після того, як тема газу була предметом переговорів між президентами Росії та України Дмітрієм Медведєвим та Віктором Януковичем минулого тижня у Сочі. Перед початком переговорів російський президент визнав, що тема газу є складною, але "від неї нікуди не подітися". Віктор Янукович висловив сподівання, що компроміс буде знайдено.

Однак, за підсуками цієї зустрічі жодного повідомлення про досягнуті домовленості не з'явилося.

До останнього моменту прес-служби мінпаливенерго, а також російського "Газпрому" інформації про візит Юрія Бойка до Москви не підтверджували.

Під час цьогорічної фінансової кризи в Білорусі очолюваний Росією Антикризовий фонд ЄврАзЕС надав Мінську кредит у сумі три мільярди доларів на підтримку місцевої валюти - білоруського рубля. Проте умовою надання цього кредиту був продаж Мінськом другої половини білоруської газотранспортної системи російському Газпрому за 2,5 мільярда доларів.

Раніше Білорусь вже віддала російському Газпрому контроль над 50% акцій "Бєлтрансгазу" - компанії, що керує білоруською ГТС. Відтак, тепер російський Газпром повністю контролює білоруську ГТС.

Російські експерти кажуть, що Україні буде дуже складно досягти домовленостей про перегляд ціни на російський газ, оскільки Росія у цьому не зацікавлена.

Керуючий директор компанії IHS Cambridge Energy Research Associates Сергій Вакуленко сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що економічного підгрунтя для перегляду цін на газ сьогодні немає.

Сергій Вакуленко: Коли Юлія Тимошенко підписувала із Владіміром Путіним останній контракт, ситуація із газом у Європі була напруженою, ціни були досить високими. Відповідно, для України була встановлена на той час цілком справедлива ціна на газ, пов’язана із цінами на нафту у світі.

Але у момент настання кризи європейці змогли "вибити" собі знижки, після чого газ, що йшов в Україну, став дорогим.

Але потім була холодна зима у Європі, війна у Лівії, внаслідок якої поставки африканського газу на європейський ринок скоротилися. Аварія на "Фукусімі" теж зіграла свою роль. Після цього ціна газу, яким торгували за спотовими контрактами, наблизилася до газпромівської ціни для України. Фактично, баланс у порівнянні із європейськими цінами було відновлено. Тому в України підстав для образ і перегляду ціни, як на мене, немає.

Бі-Бі-Сі: Чи впливатиме на переговори, ініційовані Україною, арешт Тимошенко, розгляд у суді справи про підписання газових угод 2009 року?

Сергій Вакуленко: Безумовно, ідеться про спекуляцію. Нинішній процес над Юлією Тимошенко викликаний не стільки політичними причинами, скільки бажанням визнати контракт із Росією нечинним. Бо справді, якщо звинуватити Тимошенко у зловживаннях і в несумлінності під час підписання контрактів, то можна буде сказати, що голова уряду діяла не в інтересах України, а тому угоду можна вважати недійсною.

Бі-Сі-Сі: Але навіщо це Україні, якщо, як ви сказали, ціни для Києва збалансувалися із європейськими цінами? Чому виникають тоді такі спекуляції?

Сергій Вакуленко: Тому що це дуже звична тема останніх 20-ти років у двосторонніх відносинах, наріжний камінь україно-російської політики.

Бі-Бі-Сі: То чи в такому випадку можна вести мову про політичну "газову холодну зиму" 2012 року? Чи можуть повторитися події, що вже неодноразово ставалися саме взимку?

Сергій Вакуленко: Я думаю, що зараз передумов для цього значно менше. Окрім того, я припускаю, що є навіть ознаки того, що українська газотранспортна система може бути частково приватизована за участі західноєвропейських компаній і російського "Газпрому". Контрольний пакет лишиться в Україні, але досить стара тема про участь Європи і Росії в управлінні газотранспортною системою знову актуальна зараз. І я не виключаю, що Дмітрій Медведєв і Віктор Янукович про це також вели мову під час переговорів у Сочі.

Щодо напруженості у відносинах, то нагадаю, що Україна і Росія завжди у цій темі були і будуть антагоністами. Корінна причина цього конфлікту нікуди не дінеться за будь-якої влади в Україні, поки газ лишатиметься головним паливом.

Але я не передбачаю погіршення відносин. Нікому не вигідно "розкачувати" ситуацію. А українській владі немає потреби демонструвати "сильну руку" і тверду позицію стосовно Росії, як це намагалася робити попередня українська влада.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.