Час на кохання? Єдиний ефективний спосіб знайти щастя у стосунках

Автор/джерело -  © Станіслав Астраушко, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 30.08.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2085

У сучасному світі все більше людей страждають від самотності. Кожен мріє знайти щасливу сім’ю і кохання, але вдається це небагатьом. Люди переживають із цього приводу, адже щаслива родина, - справді, - чи не найважливіша складова повноцінного життя.

Хтось, - вже просто, від відчаю, - одружується з партнером, який має хоча б якісь позитивні якості, при цьому дуже далекий від ідеалу, про який мріялося.

Спочатку обом зрозуміло, що нічого доброго з цього вийде. Але, - думаємо ми, - стерпиться-злюбиться, і занурюємося в глибину спочатку нещасливого шлюбу, а потім довгий час (а іноді й все життя) силуємо себе та своїх дітей.

Так що ж насправді заважає сучасним людям знайти щастя в сімейному житті, і як взагалі зустріти своє кохання? Давайте розглянемо, чим же повинна керуватися людина на різних етапах побудови відносин.

Для того щоб покохати когось, цього когось потрібно спочатку зустріти. А для того, щоб зустріти, потрібно все-таки докладати певних зусиль. Кіноіндустрія годує нас історіями про випадкові повороти долі, що незмінно призводять героїв до щастя до гробової дошки. Ми починаємо в це наївно вірити і не робимо жодних спроб щодо отримання кохання.

У житті буває і так, що «любов ненавмисно наскочить...», але найчастіше необхідно самому брати в цьому процесі безпосередню участь. Звичайно, не варто на цьому зациклюватися, але все ж починати діяти просто необхідно. Навіть якщо доля і захоче нам допомогти, вона не стане цього робити, якщо ви просто звісили ноги з дивана і сподіваєтеся тільки на неї.

Для початку потрібно просто продумати і записати бажані якості свого майбутнього партнера. Тільки ті, що насправді є для вас важливими, а не нав'язані стереотипи (тут на допомогу вам можуть прийти описи соціотипів, - за умови, якщо ви визначили свій власний, - прим. "Аратти"). Щоб ви самі розуміли, чого насправді бажаєте, - щоб відправити у Всесвіт своєрідний «запит на отримання». Тільки не сподівайтеся знайти в точності такий еталон, який ви описали, - це нерозумно і буде вам тільки заважати. Досить того, що у важливих для вас моментах в знайденій людині буде зразкова схожість із вашими запитами.

Далі необхідно почати присвячувати певний час впродовж тижня реальному пошуку своєї половинки. Це можуть бути сайти знайомств, відвідування якихось громадських заходів. Якщо ви чоловік, то можете, окрім цього, ще навчитися знайомитися просто на вулиці (спочатку це викликає дискомфорт, але поступово ви почнете одержувати від цього задоволення).

Чим більше зустрічей з потенційними половинками - тим краще. Головне, - все ж не захоплюватися і не думати, що десь там, за поворотом, мене чекає хтось ще більш підходящий. Тому, якщо людина вам симпатична, то зупиніться на ній. У гонитві за примарним журавлем можна упустити прекрасну синичку. Найголовніше - зрозуміти, що щоб щось отримати, потрібно спочатку сформулювати те, що ви хочете, а потім неодмінно почати діяти, інакше це так і залишиться лише вашими мріями.

Але й не надавайте цьому надзвичайного значення. Так, усвідомте важливість, але не варто перетворювати пошук улюбленого в оману - інакше це матиме зворотний ефект. Ви повинні залишатися собою, - у вас, окрім пошуку кохання, є й інші інтереси та захоплення. А виникаюче сильне бажання знайти кохання відразу ж, - перетворіть в реальні дії до досягнення цієї мети.

При цьому неодмінно працюйте над собою, - в усіх відношеннях, - над тілом і зовнішністю, розумом, психікою, душею. Тим самим ви серйозно підвищите свої шанси на успіх. І не тільки тому, що стаєте більш бажаним і значущим для протилежної статі, хоча, по-моєму, достатньо вже і цієї причини. А й тому, що зростаєте у власних очах, отримуєте все більшу впевненість у своїх силах і любові до себе, - а це дуже серйозна підмога.

Ще одна річ, яку потрібно розуміти, - відноситися до пошуку та вибору потрібно досить серйозно, але в той же час творчо. Виділяти на це час, вкладати душу. Але спілкування з кандидатами в жодному разі не повинно перетворюватися на співбесіду. Тобто воно повинно бути максимально щирим і приносить радість обом, інакше ви не отримаєте бажаного результату.

Подумайте, як сучасна людина відноситься до своєї роботи. Він боїться запізнитися, намагається виконати побільше і краще, щоб його не насварили (як дитина). Адже рідко коли людина на роботі займається справою всього свого життя. Найчастіше це праця, яка не приносить радості, до якої ми просто звикли. Багато хто занурився в свою роботу, намагаючись заповнити хоч чимось порожнечу від нестачі кохання і ніжності, - щоб притупити біль самотності. За довгі роки вони справді переконали себе, що найважливіше, що є в їхньому житті: це робота, кар'єра ... Але, чи так це насправді?

При такому розкладі на пошук партнера просто не залишається часу і сил. Адже все має бути навпаки. Ми повинні не боятися запізнитися на роботу, а поспішати на побачення, щоб не образити людину. І старатися на самому побаченні ми повинні, як на роботі, адже від цього дійсно залежить наше майбутнє щастя, його фундамент закладається саме при перших зустрічах.

А в нецікаву роботу, перетворюючи її в культ, сенс усього життя, сенсу вкладати всю свою душу саме і немає. Роботу легко поміняти, а кохана людина буде з вами, можливо, все життя. Тому варто знайти час навіть під час найбільш завантаженого робочого дня згадати про дорогу людину, написати смс-ку або зателефонувати, просто щоб вона відчула, що потрібна вам, що вона намагається не марно. Ось що по-справжньому важливо.

Бажано постаратися самому проявити свої найкращі якості під час перших зустрічей, не відкладаючи в довгу шухляду і не чекаючи цього спочатку від можливого партнера, тоді йому простіше буде теж розкритися перед вами. І не варто розглядати його через лупу, як піддослідного кролика: «відповідаєш ти моїм запитам?» Вибираєте не тільки ви, вибирають і вас. Постарайтеся просто отримувати задоволення від процесу спілкування, а висновки будете робити вдома.

Це основні моменти, що стосуються пошуку партнера. Так що ж заважає сучасним людям зберегти довгострокові відносини, і як потрібно правильно діяти для того, щоб все-таки цього домогтися?

Відповідальність за своє щастя

Якщо людина живе з установками на те, що нічого для свого щастя робити не потрібно, що все нібито прийде саме, то він у результаті отримує нещасну сім'ю, якщо взагалі отримує. Дуже багато сімейних пар нещасні в шлюбі. Чому так відбувається?

Причина цього саме у тому, що людина не витрачає свої сили на пошук відповідного партнера, а займається все життя терміновими, але не важливими по-справжньому справами. В результаті вона отримує від щедрої долі лише кілька маленьких шансів на кохання. Вона бачить, як рідко випадає можливість зустріти більш-менш відповідну людину (а якщо не докладати зусиль, то це дійсно так). І вона починає побоюватися взагалі залишитися без сім'ї. Подібним ставленням до життя вона просто ставить себе в таке положення, при якому змушена або вхопитися за перший-ліпший шанс, або задовольнятися самотністю. У кожному разі це вибір без вибору, і щастя така людина навряд чи знайде.

Тому потрібно вкладати душу, вживати якомога більше спроб, витрачати більше часу і сил на пошук свого кохання. Тільки тоді доля теж почне нам допомагати, побачивши, що ми нарешті по-справжньому зацікавлені в її послугах, і буде надавати нам лише найкращі варіанти і в достатній кількості.

При такому підході ви рятуєтеся від страху, що шансів знайти кохання дуже мало, - адже ви самі будете бачити, що це не так. І вам не доведеться пов'язувати своє життя з людиною просто тому, що настав час або самотність стало просто нестерпною. Головне, коли ви зрозумієте, що знайшли людину, з якою вам добре прямо зараз, і ви не бачите жодних серйозних суперечностей у ваших світоглядах, то тут же припиняйте свої пошуки, перед вами вже є людина, з якою ви просто зобов'язані спробувати побудувати довгострокові відносини. Безжально повідрубуйте всі інші варіанти (якщо такі є), і повністю сконцентруйте свою увагу на вашому виборі.

Так само і зі зворотним варіантом. Якщо ви бачите відразу, що людина вам явно не підходить, то не витрачайте час і сили на довге спілкування. Просто як можна швидше, але в той же час тактовно і м'яко, поясніть людині, що ви шукаєте щось абсолютно інше, і подальше спілкування просто позбавлене здорового глузду. Навіщо мучити і обнадіювати людину, якщо ви вже знаєте, що наступної зустрічі не буде. Я думаю, він і сам буде вдячний вам за відвертість.

Сімейне життя

Отже, ви знайшли свою людину, почали будувати сім'ю. На що ж слід звернути увагу на даному етапі?

По-перше, ніколи не припиняйте прикладати зусилля щодо свого кохання. Тільки тепер вони підуть вже не на пошуки коханого, а на підтримку стосунків. Помилка дуже і дуже багатьох людей - знайшовши кохання розслабитися і повернутися в звичайний амебний стан. Ця помилка зруйнувала незліченну кількість шлюбів.

Не думайте, що раз ви знайшли людину, яка вас покохала, то завдання виконане, що вона буде кохати вас вічно, незважаючи на будь-які ваші вчинки. Зусилля і душу потрібно вкладати в кохання впродовж всього вашого життя, не спиняючись, тільки тоді воно може протривати вічно. В іншому випадку, навіть якщо людина не кине вас (через звичку), щастя вам точно не бачити. А чи потрібні вам самому / самій такі відносини?

Витрачайте час на кохану людину; хваліть її; дивуйте; даруєте кохання; проявляйте любов; будьте завжди бажаним / бажаною саме для неї, а не для інших, збираючись на роботу; знаходьте можливість у черговий (хоч у мільйонний!) раз висловити її важливість для вас будь-якими способами; зробіть її життя яскравішим і добрішим - і вона обов'язково відповість вам тим же.

Не дозволяйте собі заспокоїтися на досягнутому і знову піти з головою в роботу або ще в щось, - за фактом менш важливим для вас же самих, ніж щаслива сім'я. Саме від вашої поведінки безпосередньо залежить щастя, - то чи можна переоцінити важливість цієї поведінки?

По-друге, потрібно постаратися скоротити до мінімуму свою споживчу, меркантильну, складову у відносинах. Зрозуміло, що всі ми шукаємо партнера не тільки для насолоди душі коханням до іншої людини (хоча це насправді - головна причина), а переслідуємо певні практичні цілі і хочемо отримувати від коханої людини необхідні нам результати. Тепло, турботу, підтримку.

Але уявіть собі таку абстрактну ситуацію: ви щиро і від усього серця хочете допомогти якійсь людині, а вона, вважаючи, що ви зобов'язані це робити, веде себе зухвало. Каже вам, наприклад: «Нумо, давай, а чому так довго?». Або: «Ну, а чому ти раніше так не міг зробити?» Або старе-добре: «Так, а чому ти це так погано робиш?» Крім того, людина буде приймати все, що ви для неї робите, як належне, бо справді вважає, що ви зобов'язані, а отже, не особливо-то вам за це і висловлювати подяку. Уявивши цю картину, дайте собі чесну відповідь: чи довго ви будете продовжувати надавати такій людині допомогу?

Точно так само і в сім'ї: партнер не зобов'язаний робити для вас все тільки тому, що він ваш чоловік / дружина і так прийнято. Адже він завжди має таке ж право і не робити те, чого не хоче, або просто піти від вас. Навіть якщо вам вдасться його переконати в тому, що він щось винен, просто тому що він ваш чоловік / дружина, то щасливе сімейне життя на цьому миттєво закінчиться, і повернути його буде практично неможливо.

То чи варті будь-які ваші претензії вашого сімейного щастя? Я веду розмову про очікування від людини тієї чи іншої поведінки не тому, що вона хоче для вас це зробити сама, так як ви своїм ставленням до неї заробили це його бажання робити щось приємне, а тому що ви вважаєте, що вона просто зобов'язана. Така позиція ніколи не приведе вас до щастя!

Ось і всі чудеса! Послідовне виконання цих правил обов'язково допоможе вам під час пошуку і збереженні вашого кохання на довгі роки.

Бажаю всім успіхів в особистому житті!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.