Мови кохання

Автор/джерело -  © Жіночий часопис “Лада” 



Дата публiкацiї - 12.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2142

Кожна жінка чекає від коханого чоловіка особливого, незвичайного вираження кохання. Але часто саме це чоловікам не вдається.

Коханий дарує подарунки чи говорить щось приємне, але чомусь ніяк не знайде час, щоби просто неквапливо поспілкуватися, поговорити щиро, хоча часто саме це є для нас дуже важливо. А тим часом чоловік хоче, щоб жінка його похвалила – йому справді це необхідно. Вона ж, натомість, не розуміючи, старається приготувати йому їсти, піклуватися, але чомусь ніяк не похвалить.

Таке трапляється дуже часто. І, на жаль, через подібні нібито дрібниці руйнуються сім’ї. Проте більшість так і не розуміє, що потрібно було лиш трохи інакше виразити свої почуття.

Один мій знайомий розповідав про свою дівчину, з котрою прожив разом 7 років:

«Я для неї усе робив, допомагав у хаті, піклувався…»
А вона: «Чому він ніколи не міг знайти для мене часу?»


Він проявляв своє кохання, свої почуття у допомозі їй. Але не розумів, що часом їй просто хотілося відверто порозмовляти, поділитися своїми почуттями, думками, хвилюваннями. Ось так.

Ви, звичайно, розумієте, що основна причина в тому, що чоловікам і жінкам властиво по-різному виражати взаємні почуття. Тож ми поговоримо про 5 основних способів прояву кохання.

Маленьке застереження. Ці способи ще називаються мовами кохання. Цю назву придумав відомий психолог взаємин Гері Чепмен і описав їх у своїй книзі «5 мов кохання». Ця книга – щира, прониклива, а читається одним духом. Багатьом парам вона допомогла знайти шлях до серця один одного.

Отже, існує 5 основних мов кохання. Розгляньмо кожну із них.

1. Мова Кохання – «Слова похвали».

Якщо це Ваша мова кохання, значить, Вам дуже важливо чути слова освідчення і кохання від близьких людей, компліменти, похвалу, вдячність за те, що Ви зробили.

Так Ви відчуваєте, що Вас насправді кохають.

А особливо болить усяка критика і вимоги, слова осуду, докору і неприйняття. Через це Вам здається, що Вас ніхто не любить, що Вас не приймають таким, яким Ви є, що Ваші зусилля і справи нікому не потрібні.

Можна сказати:

«Якщо Вас хвалять, цінують, визнають зусилля, говорять приємне – значить, Ви відчуваєте себе коханими; а якщо сварять, критикують, роблять зауваження, то – ні».

Таким людям важливо, щоби хвалили не стільки їх самих, скільки їхні справи, цінували працю, зусилля, адже вони намагаються так багато зробити.

Як свідчить практика, ця мова кохання найбільше притаманна чоловікам. Для них важливо, щоб кохана дружина сказала: «Роби, у тебе все вийде, я в тебе вірю, я тебе кохаю». Відчуваючи, що його хвалять і кохають, такий чоловік зі всіма труднощами легко дасть раду.

Якщо ця мова кохання Вашого чоловіка – частіше говоріть йому, що цінуєте його та його зусилля, хваліть навіть за дрібниці і за допомогу Вам. А найголовніше – не сваріть і не критикуйте, адже від цього коханий може тільки розізлитися, але ніяк не зможе зрозуміти Вашої критики та поради.

Із вашою похвалою і коханням він досягне більше, ніж із критикою й порадами.

2. Мова Кохання – «Час».

Ця мова кохання більше притаманна жінкам, але буває й у м’яких, турботливих чоловіків. Для таких людей найголовніше – бути поряд, проводити спільно час: щось робити, відпочивати, а особливо спілкуватися – глибоко й відверто, ділитися переживаннями, повністю зосередившись один на одному.

Вони не вважають за відпочинок час, який провели одночасно з друзями й коханою людиною, адже їм важливе повне єднання один з одним, бажано без газет, телевізора і, тим більше, інших людей.

Таким людям важко жити без уваги близької людини, спілкування з нею, щирих відвертих розмов, відпочинку вдвох.

Якщо це Ваша мова кохання, Вам може бути важко пояснити коханій людині, що проведений разом час – така ж необхідність, як і для нього, наприклад, справи.

Тут найкраще самій спланувати спільний активний відпочинок удвох, вивести його кудись – наприклад, у кіно, театр, кафе, ресторан чи на природу, адже чоловіки самі проявляють ініціативу рідко. Беріть усе в свої руки – і дійте. Тільки так Ви зможете домогтися його уваги, адже вдома завжди багато факторів, які відволікають.

Якщо це мова Вашого коханого, то постарайтеся знаходити більше часу на спілкування з ним, цікавтеся його думками, подіями, що відбулися впродовж дня, його внутрішнім світом, адже йому потрібно поділитися з Вами багато чим.

І пам’ятайте, що найголовніше для цієї мови кохання – душевна єдність.

3. Мова Кохання – «Подарунки».

Ця мова кохання частіше притаманна жінкам. Усі ми пам’ятаємо з книжок образи дівчат і жінок, котрі цінують подарунки, сувенірники, любовні листи і взагалі різні сюрпризи, приємні дрібниці й не тільки.

Люди, яким притаманна така мова кохання як «отримання подарунків», вбачають прояви кохання у різних знаках уваги: квіти або листівка із приємними побажаннями, смс-ка або якась дрібничка, книга або журнал, диск або парфуми, картинка на стіну або рамочка для фотографій, букетик польових квітів – усе це для них – ознаки кохання.

Отримуючи їх, вони впевнені, що кохана людина пам’ятає про них, старається зробити для них приємне, піклується, знаходить час, щоби спеціально для них щось купити чи приготувати, а отже – кохає.

Отримуючи подарунки, різні знаки уваги від коханої людини, вони можуть бути дуже щасливими.

Таким людям може бути важко пояснити коханим важливість цих, на перший погляд, дрібних знаків уваги. Однак зробити це необхідно, адже може виявитися, що у відносинах в цілому все добре. Але вони відчувають себе нещасливими саме тому, що не отримують цих підтверджень кохання.

Вони роблять висновок, що байдужі своєму коханому, оскільки він не знаходить навіть п’яти хвилин, щоби робити хоч маленький, але подарунок. А в особливо важливі, критичні моменти справжнім подарунком може бути просто його присутність.

На щастя, вивчити цю мову кохання найлегше, адже вона не потребує багато часу, а маленький приємний сюрприз можна зробити й своїми руками.

І хіба ми не зможемо знайти хоч трішки часу, щоби зробити близьку людину щасливою?

4. Мова Кохання – «Допомога».

Ця мова кохання притаманна як жінкам, так і в чоловікам, хоча останнім частіше.

Як не парадоксально це звучить, така мова кохання проявляється у звичайних буденних справах: прибиранні, готуванні їжі, митті посуду та ін.

До чого тут кохання? Все дуже просто.

Ці люди відчувають себе коханими, коли бачать реальні домашні справи близької людини, її допомогу по господарству, те, що вона готує, прибирає, дотримується порядку і багато всього іншого.

І, навпаки, така людина може не відчувати себе коханою тільки тому, що інша не робить якусь важливу для неї справу, не старається допомогти, наприклад, під час прибирання або приготування їжі. Тоді їй здається, що про неї не турбуються, що її не люблять, що вона тут не потрібна. Але цю ситуацію, на щастя, легко виправити.

Якщо це Ваша мова кохання, просто скажіть своєму чоловікові, в якій саме справі потребуєте допомоги, завдяки яким вчинкам будете бачити, що він старається для Вас, піклується. Поясніть, що так Ви будете відчувати себе коханою й щасливою, але не забудьте зважати й на його мову кохання.

Якщо Ваш чоловік розмовляє мовою кохання «служіння ділами», тоді Вам потрібно визначити, що саме для нього важливіше – порядок удома, їжа, котру Ви приготуєте, чи щось інше. Точне знання того, як саме він відчуває Ваше кохання й турботу, допоможе Вам правильно проявляти кохання, а налаштувати його на Вашу мову кохання буде набагато легше.

5. Мова Кохання – «Фізичні дотики».

Ця мова кохання властива переважно чоловікам, хоча часом і жінкам.

Для цих людей дуже важливо фізично відчувати близьку людину: торкатися до неї, тримати за руку, відчувати її дотики, обійми і т. д. Для них фізична близькість несе у собі й душевну.

Тому, як би Ви не старалися, наприклад, готувати й прибирати, чи проводити разом із ним увесь час, або хвалити його, це не допоможе Вашому коханому відчувати себе щасливим і розуміти, що Ви його кохаєте.

Йому потрібно відчувати Вас, Ваші дотики. Тому потрібно взяти собі за правило: відправляючи його на роботу чи зустрічаючи – обійміть, проходячи кімнатою – погладьте його по спині, торкніться його руки, якщо Ви щось йому говорите. Способів тут дуже багато – експериментуйте.

Але один важливий момент, який Вам слід запам’ятати: не використовуйте дотики, щоб зробити йому боляче, вилити на нього Ваше роздратування чи гнів. Один ляпас може вбити його кохання до Вас. Тому торкайтеся свого коханого тільки з любов’ю.

Якщо це Ваша мова кохання, м’яко й ненав’язливо поясніть коханому чоловікові, що Вам подобається, коли він Вас торкається, гладить по голові, перебирає волосся чи робить масаж. Заохочуйте його дії – і він сам буде радий для Вас старатися.

Ось ми й розглянули 5 мов кохання:
1. Слова похвали
2. Час
3. Подарунки
4. Допомога
5. Фізичні дотики.

Часто буває так, що для нас важливими є декілька способів проявлення кохання – один головний і декілька додаткових. Пам’ятайте про це і проявляйте найрізноманітніші грані своїх почуттів.

Якщо Ви точно визначили мову кохання свою і чоловіка – постарайтеся це перевірити. Розмовляйте із ним його мовою кохання – ймовірно, він буде готовий проявити своє кохання у відповідь.

Кохання вимагає самовідданості. Адже тільки коли ми дійсно кохаємо, то готові вивчати іншу мову кохання, незвичну для нас, – і нею висловлювати свої почуття, кохання, ощасливлюючи близьку людину.

Ну, що ж. Нарешті ми й дійшли до кінця. Щиро впевнена, що розуміння мов кохання допоможе Вам збудувати справді гармонійні стосунки з коханою людиною.

І на останок – маленька порада.

Якщо Ви хочете, щоб і Ваш коханий чоловік зробив потрібні висновки про мови кохання – правильно подайте йому цю інформацію.

Не тисніть на нього: «Ти повинен це прочитати, щоби мене зрозуміти й правильно себе поводити».

Краще зробіть хорошу рекламу. Наприклад.

«Я ось дізналася, що є 5 різних типів кохання. Цікаво, яким є твій і мій тип! Подивімося, що вийде!»

Ваше доброзичливе ставлення зробить свою справу, а чоловіча цікавість допоможе Вам у цьому. Прочитавши цю книжку навіть нашвидкуруч, Ваш чоловік точно буде з більшим розумінням ставитися до Ваших почуттів та потреб. Це перевірено.

Нехай Ваше Кохання стане яскравішим, а стосунки гармонійнішими!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.