Країна кольору хакі

Автор/джерело -  © “Українська асоціація власників зброї” 



Дата публiкацiї - 12.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2144

Держава, в якій всі чоловіки від 20 до 50 - військовослужбовці і, в буквальному сенсі слова, сплять з автоматом під ліжком. Держава, яка і після 50 просто дарує тобі “ствол”, і рада бачити тебе до труни на зборах і полігонах. Держава, яка просить тебе купити хоч би пістолет (а краще-гвинтівку) зі знижкою. Це - Швейцарія...

Швейцарія здатна розгорнути з 22-тисячної, за дві-чотири години (!),- 650-тисячну, а за дві доби - 1,7-мільйонну (!) армію, чудово навчену, організовану, і дуже непогано озброєну

“При будівництві села швейцарці спочатку будують тир, потім банк і лише потім церкву.”
(Швейцарська приказка.)


Уявіть собі державу з найбільшим в світі відсотком населення, що знаходиться в армії.

Держава, в якій всі чоловіки від 20 до 50 - військовослужбовці і, в буквальному сенсі слова, сплять з автоматом під ліжком. Держава, яка і після 50 просто дарує тобі “ствол” і рада бачити тебе до труни на зборах і полігонах. Держава, яка просить тебе купити хоч би пістолет (а краще-гвинтівку) зі знижкою.

Держава, що здатна розгорнути з 22-тисячної, за дві-чотири години (!), - 650-тисячну, а за дві доби - 1,7-мільйонну (!) армію, - чудово навчену, організовану і дуже непогано озброєну.

Для прикладу - армія США - 1,3 мільйона плюс такий же резерв, армія Китаю - 2,4 млн., плюс 1 млн. резерв.

Уявіть собі найбільш мілітаризовану державу у світі.

І це не рахуючи цивільної зброї! За різними джерелами - від 3 до 4,5 млн. одиниць цивільної (!) вогнепальної зброї знаходиться на руках 7,5 млн. населення (в середньому - 45 одиниць зброї на 100 чоловік населення). За цим показником Швейцарія посідає - перше місце в Європі, третє - в світі (після США і Йємену).

До того ж, врахуйте, що майже вся ця моторошна, озброєна до зубів країна, від Женеви до Давосу, від Цюріха до Лугано - високі гори, зриті тунелями, протиатомними притулками, сховищами зброї, «засіками батьківщини», і ракетно-артилерійськими опорними вогневими точками, врізаними в граніт.



Армія Швейцарії - не єдина країна в світі, що має кадрово-міліційну структуру. За цим же принципом (в деякому наближенні) побудований, наприклад, Бундесвер, що є, по суті, певним величезним аналогом радянських «кадрованих» дивізій.

Тобто система - «трошки солдат + багато кадрових офіцерів і унтер-офіцерів + резервісти на "цивілці" + навчальні збори = розгортання тільки коли потрібно».

Відмінність швейцарської армії - в доведенні до абсолюту ідеї «народ і армія єдині».

Виглядає це так.

 

"Консерва міністра" - відкривати тільки за наказом самого міністра

Кадрових військових в країні всього близько 9000, в основному в авіації. Тих, хто перебуває на службі і перепідготовці - близько 10-15 тис. одноразово. Солдат призивається на 90 днів у т.зв. Rekrutenschule - Ecole de recrue (рекрути). Після "дембеля" держава віддає бійцю особисту зброю з двома повними магазинами (автоматична гвинтівка SAG і/або пістолет), «консерву міністра», три комплекти форми на всі пори року, спорядження, бронежилет і каску, з якими він і убуває додому. Зберігає він його як хоче - ніхто перевіряти не буде.

До 32 років солдати знаходиться в положенні «аусцуг», до 42-х «ландвер», і до 50 - «ландштурм».

Рядовий "Аусцуг" за 10 років проходить в своїй частині вісім зборів по три тижні, "Ландвер" - три рази по два тижні, "Ландштурм" - 1 раз за два тижні.

Як тільки виповнюється 51 рік, його офіційно звільняють з армії, забирають гвинтівку, пістолет і «консерву» і дарують споряджений помповий дробовик і мобілізаційне розпорядження - на випадок Великих Неприємностей і тотальної мобілізації.

Особливість швейцарської армії - посилена підготовка офіцерів - резервістів. Бажаючі стати офіцерами проходять додаткові збори - кожен ранг - приблизно 100 днів в сумі. Цим, до речі, користуються, - до незадоволення роботодавців (особливо Банківської Асоціації), все начальство - від СЕО до дрібного начальника відділу.

Подейкують, що вони просто із законним збереженням з/п звалюють від дружини і роботи на пікніки, - парубочі, - зі стріляниною, але це не зовсім так - служба там йде.

Причина вже скоріше в тому, що грамотно потрапивши на збори можна полежати за кулеметом і заодно поспілкуватися з потрібними людьми, поточними або можливими колегами, корисними політиками-депутатами, та й просто з сусідом, бо ніхто не може ухилитися від служби, зовсім ніхто - ні студент (та прямо з аудиторії, - запросто), ні сам президент, якщо вони чоловіки.

А знаєте, який військовий бюджет країни в 7.5 млн населення? Майже п’ять мільярдів(!!!) доларів - майже 20 відсотків.

 

Основна стрілецька зброя, яка знаходиться фактично в кожній швейцарській оселі (і не в опечатаному сейфі) - автоматична гвинтівка SIG 550 та пістолет SIG P-220

Що на озброєнні?

Багато чого - понад 800 (!) танків і бронемашин (420 "Леопардів-2", 150 "М-109"). У країні протяжністю всього 300 км - 14 ескадрилій з більш ніж 350 бойовими, 120 навчальними літаками і 100 гвинтокрилами!

Парк постійно оновлюється, такого як, наприклад, в американській армії (не кажучи про українську!), коли пілот часто молодше свого літака тут не допускають.

Неліквід і ретельно відремонтовану і відновлену армійську зброю держава продає громадянам із значною знижкою, причому особливо пропонує його жінкам. Реєстрація проста, і тільки для нового, купленого в магазині. При покупці з рук - не потрібно.

За обережними оцінками, тільки армійської зброї, карабінів-напівавтоматів і мисливської зброї на руках у населення - до півтора мільйона. Плюс приблизно два мільйони пістолетів.

Четверте місце в світі за стволами (перше посідає, як не дивно, "флегматична" Фінляндія, певно, - через "приємну" близкість Росії, - кампанія 39-го року позначилася на мілітаризації фінів, - прим."Аратти") - на душу населення і друге за відсотком населення зі стволами.

У країні десятки стрілецьких клубів, тирів майже стільки ж, скільки кав`ярень.

 

MOWAG Eagle - схоже швейцарці раніше американців бронювали їх Хаммер

Як служить солдат?

Начебто непогано, - два вихідних на тиждень зі звільненням, сортири не будує, картоплю не чистить, посуд не миє, паркани не фарбує - все роблять приватні фірми.

А тепер взагалі присядьте, - він навіть в караул не ходить! Периметр в/ч охороняють також приватні охоронні фірми!

Та це просто свято якесь, а не служба! Курорт!

Ну що ж, бочку меду ми зобразили, можна і про дьоготь. Почнемо з цього ж «курорту».

Підйом о 5-00, і далі - все бігом. З перервами на обід і туалет - суцільна війна: фізпідготовка, стрільба, рукопашна, водіння, техніка, альпінізм і знову по колу. І так до відбою. А відбій - о 24-00. А о 5-00 - знову підйом. Кажуть, таке напруження мало в якій армії є.

Солдат ганяють так, що вони перетворюються в "Термінаторів" і "Рембо" в одній особі. Приклад - офіцер, що потрапив в лауреати премії "Дарвіна-2007".

Спочатку він до знеможення вчить свій взвод поводитися з пістолетом, а потім для перевірки (як звик) кидається з багнетом на замученого бійця. Результат - той пристрелив офіцера на повному автоматі.

Навіть якщо ви прочитали те саме оголошення - «потрібний швейцарець за національністю, католик у віці від 19 до 30 років, неодружений, освічений, зростом не менше 1 м 74 см», то не розраховуйте, що у Ватикані будете тільки стирчати з алебардою в клоунському костюмі Мікеланжело.

За десять метрів від алебарди в будочці буде прихований автомат, і у вільний від туристів час ви точнісінько так само будете скакати в камуфляжі з кулеметом вже по італійських горах. Можна навіть не згадувати той 1527 рік, є приклад більш недавній.

Творець держави Ватикан, дуче Муссоліні спочатку спробував рівно навпаки, - навести італійський порядок в цих кварталах з неясним статусом. І поки, теж озброєні, Палатинська і Дворянська Гвардії готували слізні меморандуми всьому світу, Швейцарська Гвардія готувала вогневі точки і кулеметні гнізда. Ця неповна сотня і справді готувалася воювати зі всієї італійської армією!

Далі

Ну так, стрілецький ентузіазм, здоровий патріотизм, і т.д., але чіпкі лапи батьківщини також в наявності.

При неявці за повісткою (сесія, весілля, запій, відпустка і т.д.) світить штраф і в’язниця по такій страшній статті, що рядовий швейцарець може ставити хрест на своїй кар’єрі. Його більше ніхто і ніколи на пристойну роботу не візьме.

“Білий квиток”? Ти сліпий, хворий або емігрант? Отримай 3-процентний податок на утримання армії!

Пацифіст-альтернативник? Отримуй ті ж повістки, але на розгрібання муніципального сміття, і в півтора рази частіше.

Працюєш за кордоном і без причин забув або не дістався до зборів? Див вище, - в’язниця.

 

До цих пір в підрозділах «несуть службу» велосипеди! Це 20-кг чудовисько настільки легендарне і міцне, що з’явилися навіть його підробки (самі знаєте від кого).

Спокійна тиха країна?

Міф! Друге місце в світі (не воює) за смертністю від вогнепальної зброї на душу населення!

Втім, справедливості заради - це підсумок надконцентрації зброї. Якщо в решті Європи нехлюя, злодюжку або самовбивцю чекають граблі, сковорідка в лоб або петля на шию, то у Швейцарії - СІГ, Сфінкс, або Глок.

Стабільний нейтралітет підтримується не тільки армією, але й суворим “ні-до-кого-неприєднанням”.

Звичайно, розмови про те, що «всі зберігають там гроші» - дитячий лепет.

Перед, і відразу після, Другої Світової таким само банківським раєм була і Бельгія. І що в підсумку? Розкатали її танками всіх країн, а загиблих від англійських бомб чи не більше, ніж від німецьких.

Визнаємо чесно - Швейцарію рятує становище - ніякий вона не плацдарм, і ніякий не тактичний коридор. Вона не потрібна жодній армії. Тим більш сучасній, яка Грозний бере одним десантним полком або розганяє Аль-Каїду просто показавши їй вартість Томагавка.

От тільки самі швейцарці, так не вважають.

На землі

- Pz87 LEO WE (варіант німецького Леопарда-2);
- PzHbz88/95 KAWEST (варіант американської самохідки М-109);
- SPz2000 (варіант шведського CV9030);
- RadSPz Piranha (БТР власного виробництва комп. Mowag);
- патрульний MOWAG Eagle (також місцевий, але шасі американського HMMWV).

У небі

Досить вдалий гвинтовий літак Pilatus в декількох варіантах, вертольоти Eurocopter Super Puma і Alouette III, і ударна основа ВПС - F-5 Tiger II і F/A-18 C / D Хорнет.

 

Який швейцарський солдат без Schweizer Taschenmesser або Couteau Suisse, куди ж без ножа зі штопором?

Стрілецьке озброєння виглядає не надто розкішно, але зате яке!

Воно пов’язане з традиційно розвиненим виробництвом на чолі з лідером - Swiss Arms AG (це колишній SIG - Schweizerische Industrie Gesellschaft, ви його напевно знаєте по торговим маркам SIG ARMS і SIG-Sauer) в Нойхаузені.

Післявоєнне озброєння почалося з розробки SIG AK-53 дуже оригінальної конструкції - газовий поршень при пострілі штовхає не затвор назад, а ствол далеко вперед, і плюс - наступний постріл відбувається не в крайньому задньому положенні, а трохи до нього. Вдалося знизити скорострільність до прекрасних 300 пострілів/хв.

Потім на озброєння став SIG 510 / Sturmgewehr 57. Ця гвинтівка, розроблена на SIG на основі SIG AMT Рудольфа Амслера під патрон GP11 7.5 x 55 виявилася настільки хорошою, що довгий час вона не тільки стояла на озброєнні армії, а й непогано йшла на експорт.

Пізніше з’являється сімейство SIG SG 540 під 5.56 NATO, з АК-подібним болтовим поворотним затвором.

Моделі з 510 по 540 непогано продавалися на експорт, але для армії на їх базі була розроблена SIG 550, вона ж Fass 90, вона ж Stgw 90.

На її базі народилося ціле сімейство зброї, у тому числі і варіант укороченого 552-го під патрон 7.62 NATO, і зброя спецпідрозділів SG 553. Гвинтівка дуже непогана, надійна, точна і зручна.

Основний пістолет-кулемет - B&T 96 SMG від місцевої фірми Brugger & Thomet, фактично той же H&K MP5.

Основний післявоєнний 9-мм пістолет SIG P-201, з автоматикою короткого ходу ствола, вельми точний, але морально застарілий зараз (починаючи з 1975) повністю замінений на SIG P-220 у варіанті 9 мм.

Основний кулемет - старий добрий MG3 (удосконалений варіант MG42 - німецького єдиного кулемету часів Другої світової війни), легкий - FN Minimi.

Також на озброєнні армії - дробовик Mehrzweckgewehr 91, який є по суті Remington 870.

Снайперські гвинтівки - фінська Sako TRG-42 і 12,7 x99 PGM Hekato

Ну і решта - джентльменський набір - Panzerfaust 3, ПТУР M47 Dragon, УРС FIM-92 Stinger.

Ну, і зрозуміло - куди ж швейцарському солдату без Schweizer Taschenmesser або Couteau Suisse, куди ж без ножа зі штопором...

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.