Україна заплуталася у часі

Автор/джерело -  © Олександр Горобець, “Ехо Москви” 



Дата публiкацiї - 13.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2145

Україна, на жаль, все більше і більше перетворюється на велику політичну калюжу, по берегах якої, роздуваючи щоки, чухаючи вгодовані животи, по-хазяйськи ходять “донецькі пацани”.

Регіонали вирішили стати понад часом і природою

Жорстка владна вертикаль, створена в мить ока під свого Лідєра після демократичної махновщини В. Ющенко все більше починає нагадувати виляння хвоста собаки за образом і подобою Росії.

Наприклад, єжові рукавиці Януковича щодо Юлії Тимошенко, - це ні що інше як спроба зліпити з себе образ непідкупного Фелікса Едмундовича з рисами раннього Володимира Володимировича Путіна, який за допомогою репресивного апарату без докорів совісті громить ЮКОС і відправляє на нари Михайла Ходорковського. Щоб всі миші поховалися під віники.

Чиновники з оточення нового очільника української держави раз у раз привносять в українську незалежну вертикаль риси і подобу північного сусіда. Часом навіть всупереч логіці і здоровому глузду. А дрібна челядь геть зі шкури вилазить аби бути прімеченном нагорі - намагається запропонувати таке, щоб найбільше вгодити вихідцю з російської Калуги нинішньому прем'єр-міністру України М. Азарову і всім русофілами в оточенні В. Януковича.

Тут, напевно, потрібно зробити застереження. Для мене особисто все одно, хто за національним складом входить в правлячі кола України, але потрібно ніколи не забувати про те, що всі чиновники найняті народом на роботу, а тому вони повинні свято берегти незалежність і суверенітет держави.

Мабуть, розуміючи все це по-своєму, якийсь молодий депутат від правлячої Партії регіонів Олег Надоша, який в партійному списку був у третій сотні, а оскільки керівні посади в державі роздаються тільки своїм, то просування у нардепи йде майже стрімко, придумав ноу-хау - перевести Україну на московський час. Мовляв, якщо керівництво країни молиться на правлячий кремлівський тандем, то нехай і годинники у них йдуть стрілка в стрілку. Незалежно від того, що В. Путін їх носить на правій руці, а В. Янукович традиційно на лівій.

Спершу всі тільки сміялися з цієї дивної, вірнохолопської витівки, вважаючи, що її реалізація дорівнює нулю. Адже Україна знаходиться відносно Москви в іншому часовому поясі - європейському. Всі давно звикли до подібного розкладу доби. І заради чого потрібно в кожному українському дворі заводити тепер московських півнів?

Але що таке сьогодні український парламент - це богодільне на чолі зі свинопасом. Парламентська більшість складається з представників Партії регіонів імені В. Януковича, група так званих "тушок" - переважно олігархів і бізнесменів - перебіжчиків від Блоку Юлії Тимошенко і фракції комуністів та групи депутатів, яких очолює спікер парламенту Володимир Литвин.

Все це болото, бо одні сюди увійшли за чайові, інші з примусу, оскільки їхній лідер настільки заплямований, що варто тільки комусь з депутатів його спискового партійного складу не те слово писнути, як йому засвітяться нари, треті тут розквартировані через безвихід. Лише цвірінькни - і весь бізнес піде під бульдозер.

Над всією цією політичною багнюкою стоїть людина з рукою, піднятою трохи вище ленінської. Фактично над головою.

Коли приходить час голосування в парламенті, всі очі депутатів звернені на постать нардепа Михайла Чечетова з піднятою рукою в центрі зали Верховної Ради. Якщо він махає різко вниз, значить все натискають кнопку "за". Якщо потрібно завалити законопроект - з одного боку в інший.

Так що, якщо державна дума Росії - не місце для дискусій, то український парламент гідний зразок впровадження кінетичної мови в організації законодавчого творчості. Хто тут кого перевершив - ще треба добре подумати.

І ось так недавно, на подібне чечетововимахування потрапив законопроект О. Надоші про скасування зимового часу і відмови Україні від переведення сезонного часу стрілок вперед-назад. Суть його зводилася до того, що потрібно, як це зробила перед цим Росія, скасувати в країні перехід на літній і зимовий час з додатком однієї години (увага!) вперед. Щоб Україну в акурат підрівняти до бою кремлівських курантів.

Зрозуміло, що кожен помах руки М. Чечетова, це майже перст божий. Адже оний неодмінно санкціонований на самому-самому верху.

Питання, яке стосувалося життя 46 700 000 громадян України, в Верховній Раді було поставлене на голосування чомусь за скороченою програмою.

І ось (20 вересня ц.р.) весь зал завмер: на що вкаже направляючий перст головного парламентського прикажчика. Він раптом рубонув повітря вперед - на Москву. На табло висвітилися 266 голосів - "за". Постанова прийнята.

Ось уже кілька тижнів в Україні стогін і крик. Який все сильніше і лютіший. І зовсім, зауважу, не за політичними мотивами. Адже мені, наприклад, байдуже, що будуть показувати стрілки на Спаській вежі, а що на моєму кімнатному будильнику. Аби це був щасливий час життя.

Але крім астрономічного часу є ще такі дуже важливі поняття, як розвиток національної економіки, устрій життя людей, світовідчуття тощо.

Так от, переведення стрілок у Києві наприкінці нинішнього жовтня на одну годину вперед, це, за заявою багатьох українських вчених, практиків, керівників, у тому числі і міністерств, дорівнює життєвій катастрофі.

Ну, уявіть собі, що в західних областях Україні, насамперед у Закарпатті, яке знаходиться за карпатським перевалом, в зимовий час світанок буде приходити за нових умов життя тільки далеко після дев'ятої години. Тобто, школярам, ​​щоб без запізнень потрапити на уроки, доведеться підніматися глухої ночі. У непроглядній пітьмі, дуже часто через ліси, поля і нетрі добиратися до навчальних закладів. Це по-розумному зроблено?

Тому позачергові сесії Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської обласних рад практично одноголосно прийняли звернення до глави держави ініціювати скасування постанови, що суперечить здоровому глузду, бо вона суперечить духу устрою життя людей. Завдає шкоди суспільству. Обласні сесії попередили керівництво країни, що якщо їх не почують, їм доведеться на своїх територіях вводити свій, місцевий час.

Це, скажіть, зближує Україну з Росією? Адже крім озлоблення у місцевих жителів подібне на викликає інших почуттів.

Міністр з надзвичайних ситуацій України Віктор Балога назвав прийняту Верховною Радою постанову, пов'язану зі зміною порядку обчислення часу, непродуманою, збитковою і такою, що завдає величезної шкоди економіці держави, здоров'ю громадян. Під його керівництвом у міністерстві цього тижня пройшло засідання "круглого столу" в якому взяли участь голова Державної комісії єдиного часу і еталонних частот, директор Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук Ярослав Яцків, президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк, директор Інституту географії НАНУ Леонід Руденко, керівник Гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда, директор Департаменту стандартизації та метрології Державної інспекції з питань захисту прав споживачів Олег Божко, начальник управління Національної комісії регулювання електроенергетики Владислав Попович та інші.

Учасники "круглого столу" заявили, що питання поясного часу для Україні давно відпрацьоване і останні 200 років фактично було стійким. Вони заявили про відсутність жодних підстав переведення України в третій часовий пояс і зміни таким чином порядку обчислення часу на її території, оскільки це суперечить фізико-географічному розташуванню та міжнародним нормам. Вони запропонували главі держави привести у відповідність з міжнародними правилами обчислення часу і «повернути» Україну до другого часового поясу, перейти на зимовий час.

На думку учасників заходу, рішення Верховної Ради не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично вводить в Україну час третього часового поясу, що суперечить фізико-географічному розташуванню нашої держави і нормам, що діють у більшості країн світу.

"Як відомо Земна куля розділена на 24 часових пояси. Відповідно, Україні давно була включена в другій пояс. Географічне положення Україна не дає жодних підстав переводити Україну в третій часовий пояс. Треба повернутися до позиції, яка підтверджується усіма картами й атласами світу", - зазначив директор Інституту географії НАН України Леонід Руденко.

Як відзначив член-кореспондент Національної Академії медичних наук України, доктор медичних наук, професор Микола Поліщук, зміна обчислення часу негативно вплине на умови життєдіяльності значної частини громадян України і завдасть шкоди здоров'ю людей.

"Усі біологічні ритми людини проходять не за декретним часом, а за біологічним. Люди старшого віку, люди з хронічними захворюваннями і діти надзвичайно важко адаптуються до декретного часу. Треба перейти на географічний час і перестати гратися. За цим поясним часом живе організм", - пояснив він.

Крім того, рішення Верховної Ради призведе до економічних втрат і спричинить труднощі функціонування банківських систем і міжнародних транспортних перевезень.

Начальник управління НКРЕ Владислав Попович підкреслив, що великі проблеми виникли у сфері комерційного обліку електроенергії на оптовому та роздрібному ринку.

"Рішення Верховної Ради захопило зненацька енергетиків у цьому аспекті, оскільки фактично весь оптовий ринок здійснює облік погодинно, лічильники фактично всі прив'язані до часу. На оптовому рівні в Україні 13 тисяч таких точок обліку і 200 тисяч на рівні роздрібного ринку, це - споживачі побутові та промислові. Відповідно, прийняті зміни потребують перепрограмування всіх лічильників, що фізично неможливо виконати в строк до 30 жовтня. Лічильники, незважаючи на рішення Верховної Ради, 30 жовтня перейдуть на зимовий час. Зараз є інформація, що багато обленерго дають приписи для споживачів щодо термінового перепрограмування лічильників. Якщо частину лічильників вдасться перепрограмувати, а частину ні, час розбалансується за комерційним обліком - це значні втрати. При цьому на сьогодні не можна прогнозувати, які наслідки матимуть для системи комерційного обліку оптово-роздрібного ринку".

Попович також повідомив, що це рішення спричинить за собою значні витрати на перепрограмування - 82 гривні на один лічильник, при тому, що частина не підлягає перепрограмуванню і вимагає заміни. Він також зазначив, що деякі обленерго просять 500 грн. за перепрограмування устаткування.

Чи сподобається мільйонам громадян виймати зі своїх гаманців по 80 доларів США за переналаштування їх лічильників на догоду політичних інтересів команди Януковича прокидатися під бій курантів Кремлівських і гімн Російської Федерації?

У свою чергу, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда повідомив, що зміна часу також впливає на гідрометеорологічну діяльність.

"Ця діяльність координується одним міжнародним - універсальним часом. Всі гідрометеорологічні спостереження на Земній кулі проводяться фізично в один і той же момент, щоб провести розрахунки за отриманими даними. Перехід на літній час призводить до запізнення в нашій роботі на одну годину. Взимку я маю повний набір всіх видів інформації о 09:00. Улітку це все відкладається на одну годину і призводить до того, що аналіз і прогнозування здійснюються із запізненням. Ми фактично на 1 годину пізніше можемо зреагувати на загрозливу ситуацію природного характеру. За цією годиною стоять і людські життя, і збитки інфраструктури".

Дурість одного депутата на догоду політичним інтересам правлячої нині верхівки в Україну підняло дибки все суспільство. Дивно, що керівник фракції Партії регіонів у Верховній Раді Олександр Єфремов однозначно заявив, що парламентська більшість ні за що не піде на перегляд закону про зміну обчислення часу з політичною орієнтацією.

Думаю, що це тільки посилить розкол в українському суспільстві, ще більше озлобить представників титульної нації у відношенні тих, хто до мозку кісток орієнтований виключно на північного сусіда.

Опозиція у Верховній Раді заявила, що постанова про нове обчислення часу є відповіддю на спробу змусити українців жити за нормами деяких азіатських країн.

На її думку, в результаті скасування літнього часу українські споживачі енергії будуть змушені додатково заплатити приблизно 1,25 млрд. євро в рік.

Зрозуміло, що постачальники газу, теплової та електричної енергії в цьому законі зацікавлені. Але прості люди та місцеві бюджети зазнають втрат, оскільки вартість комунальних послуг зросте, як і розмір соціальних дотацій.

Майстерно зробивши собі час, як на московській Рубльовці, донецькі правителі Україні, здається, ще більше наблизили годину розставання зі своїми дорогими і важкими керівними портфелями

Сумно, але факт.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.