Політика і психологія. Або чому ми так охоче сміємося над ляпами Януковича

Автор/джерело -  © Анжеліка Резнік, “Психотехнологія Успіху” 



Дата публiкацiї - 15.10.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2147

Політизація українського суспільства зрозуміла і абсолютно природна. Важко бути абстрактним, якщо з екранів телевізорів і сторінок друкованих видань доноситься безперервний гуркіт відбійних молотків, які намагаються забити в наш мозок те, що потрібно їм. Кому - їм? Тим, хто замовляє музику.

Анжеліка Резнік - засновник і керівник тренінгової компанії ЯРАДА: “Все починається з жінки”

У прямому чи переносному сенсі, -то особливої ролі ​​не грає. Влада і сила грошей намагається протягом останніх 20 років перекроїти свідомість, створити нові цінності і показати напрямки.

Можна стверджувати, що результати перевершили всі очікування. Співгромадяни, як комп'ютер загального користування, нашпиговані всім, чого тільки не вигадано, починаючи від «сексу у великому місті», закінчуючи перлами високих політиків. Є взагалі підозра, що Президент (якось дивно пишеться це слово в контексті особистості) не просто так розважає народ своїми висловлюваннями на кшталт ПТУ-шника радянських часів.

Це не безпросвітна дурість - це дуже тонка гра команди дуже професійних психотехнологій. Насправді Янукович, - глибока, тонкоорганізована особистість і високоосвічений суб'єкт (можна звіритися зі списком його регалій) :-) . Безсумнівно, йому доводиться робити над собою чимало зусиль, щоб висловлюватися саме так, як ми маємо щастя чути завдяки Інтернету.

Сутність цього тонкого :-) психотехнологіччного прийому полягає в обході свідомого сприйняття інформації та запобіганню активних дій.

Згадайте, традиції юродства на Русі мають глибоке коріння. За багато століть значення слова втратило свій справжній сенс, але жалісливе ставлення до трохи убогих залишилося. Ніколи не забуду літню жінку, яка захищала якесь п'яне бидло, коли його збиралися забрати у витверезник... Поведінка людей злегка «не сповна розуму» у багатьох викликає співчуття. Ну, в усякому разі у певної частини жінок. Не згодні? Тоді озирніться навколо і придивіться. Скільки представниць слабкої статі тягнуть сімейний бюджет, скільки живуть поруч з диванними істотами, які ніяк не можуть знайти свого місця і покликання, але справно бризкають слиною в пристрасних поривах біля блакитного екрана зомбі ящика з черговим політичним ток-шоу? Моя практика психотехнології дозволяють говорити про те, що маса сімейних і міжособистісних проблем має коріння в глибинному почутті жалості...

Так що такий психотехнологічний прийом цілком міг спрацювати і працює для певної частини електорату.

Емоції обеззброюють свідомість, роблячи її безпорадною і некритичною.

Для іншої частини глядачів гротескного театру фарсу і трагедії, чим є сьогоднішня політика в Україні, такий образ теж грає свою маніпулятивну роль. Йдеться про тих, хто відчуває злість і обурення. Будь-яка негативна емоція повинна стати внутрішньою причиною активної дії. Будь-які труднощі, що викликають негатив, долаються тим краще, чим раціональніше спрямований емоційний драйв. У результаті юродства влади певна частина людей зло сміється і лається крізь зуби. Драйв, який міг бути спрямований на раціональну і результативну дію, вихолощується. І знову ми маємо певну частину електорату, яка активно діє в рамках дружніх компаній і гостра на язик в соціальних мережах.

 

А Васька слухає та їсть...

Можна довго описувати психотехнологічні прийоми за допомогою яких нинішня влада приборкує незадоволених - це і біологічний страх, превентивне насильство, принцип розділяй і володарюй...

АЛЕ ТРЕБА ЗРОЗУМІТИ ГОЛОВНЕ - ВСЬОМУ МОЖНА ПРОТИСТОЯТИ І ВСЕ МОЖНА ЗМІНИТИ!

А для цього варто розібратися, - на які частини нашої свідомості можуть впливати маніпулятори.

Постулат перший - вплив на спинний мозок, простіше на біологічні потреби - безпека, харчування, продовження роду...

Ми не будемо зупинятися на цьому, а розглянемо “програмне забезпечення”, яке сформувалося в останні десятиліття і створило чудовий для маніпуляторів мікс.

Архітектоніка “програмного забезпечення” мозку може бути представлена ​​декількома шарами:

- архаїчний пласт свідомості;
- древній;
- ретро;
- новоділ.

Архаїчний пласт програм являє собою стародавню частину пам'яті, відображену як в колективному несвідомому, так і в персональній свідомості. Тут чоловічі програми представлені архетипом мисливця і воїна. Суть войовничого начала в сьогоднішньому - прагнення демонструвати силу, захоплювати владу і підпорядковувати будь-якими способами. Мета виправдовує засіб.

Жіночі програми представлені образом Богині-матері, що несе в собі два рівноцінних начала - творення і руйнування, смерті і життя. У цій боротьбі двох начал - вся сутність українки, яка може дарувати успіх, добробут і силу чоловікові, сім'ї і суспільству, і так само легко руйнувати і вбивати, при цьому, найчастіше, не перестаючи відчувати любов. Особливість взаємодії чоловічого і жіночого начал - загальне прагнення до виживання, яке дозволяло гармонійно пов'язувати гендерні особливості.

Древній пласт - породження християнської православної культури. Широта природної взаємодії між чоловіком і жінкою, людьми і природою замінилася вузько спрямованим прагненням до раю. Для народів, які жили на території Україні жорсткість цієї програми пом'якшена архаїчними програмами.

Однак не можна не відзначити, що взаємодія між чоловіком і жінкою перестала бути природною. Жінка стала носієм зла і гріха. Природа, як природний прояв жіночого начала, перетворилася з середовища існування в джерело ресурсу, який і понині під гордими гаслами прогресу, безжально ґвалтується.

В цей же час закладені програми засуджують багатство, капітал, радість тілесного і матеріального буття, самозречення, поклоніння владі і можновладцям.

З позитивного. У цей період свідомість людини виділилася зі світу природних взаємодій, що призвело до розвитку науки і технологій.

Ретро-програми подарувала нам соціалістична дійсність. Здебільшого комуністичні ідеї були злегка закамуфльованою калькою християнства. Нове - добре забуте старе. Підмінивши ідею Бога більш прозаїчними речами, духовне і традиційне утримання вихолостилося і перетворилося на штовханину дрібношкурних інтересів. У цей період сформувалися програми заперечення, невіри, безвідповідальності і, що найнеприємніше, з'явився страх прояви індивідуальності, щастя, доброботу й інших гараздів.

Коротко виглядає так: “краще старе лайно, ніж будь-який рух вперед”... Взаємні претензії чоловіків і жінок створили абсолютно дегенеративний тип відносин, який, на мій жах, до цих пір себе не вичерпав.

І останній з часу утворення пласт програмного забезпечення привнесений і створений європейською культурою: прояв індивідуальності, особистий і матеріальний успіх, рівноправність і демократичність. Міжстатеві стосунки стали набувати конкурентний характер. Спроби взаємного використання стали прикриватися прагматичними побудовами...

Як результат, - маємо страшний мікс: відчуття сили та внутрішньої свободи, яке є у всіх наших земляків незалежно від національності, бо земля наша несе в собі архаїчні програми, гаситься вписаними протягом століть програмами рабської покори; прагнення знайти духовні смисли душиться прагматичними питаннями виживання, які не можуть бути вирішеними через глибинне засудження матеріального достатку і страху бути “розкуркуленим”, “не потрапити в царство небесне”; бажання взаємодіяти і спільно діяти знищується підозріливістю і конкуренцією; намір діяти, змінювати реальність і ситуацію на корені знищується апатією і невір'ям...

Завжди після прочитання виникає питання: Ну, і що далі? Що робити?

Відповідь є. Шлях побудований. Механізми в наявності. Залишається тільки почати діяти.

Якщо звичайно хочеться жити в благополучному суспільстві і не переживати за майбутнє своїх дітей.

ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ЖІНКИ.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.