Олександра Кужель: “Може так статися, що Янукович не досидить до кінця терміну”

Автор/джерело -  © Наталя Клименко, “Контракти” 



Дата публiкацiї - 1.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2196

Екс-заступник голови партії «Сильна Україна» Олександра Кужель в інтерв`ю розповіла про те, що: світом правлять не народи, а група дуже багатих людей; підприємцям протестувати ще рано; рішення Тігіпко зливатися з Партією регіонів було ударом; в обороті країни немає грошей.

- Депутати відмовилися декриміналізувати статтю, за якою засудили екс-прем'єра Юлію Тимошенко. Що це означає? У неї не залишилося шансів вийти на свободу в найближчому майбутньому?

- Давайте говорити відверто: депутати тут нічого не вирішували. Вони абсолютно чітко, за помахом руки Михайла Чечетова, проголосували б і за декриміналізацію цієї статті, якби це рішення було прийнято президентом. Я давно зрозуміла, що Януковичу це не треба. І він це зробив тільки для того, щоб не вступати в Євросоюз. У нього тепер є прекрасна відмовка. У нинішній ситуації, коли в Україні поголовно відбирається бізнес, коли присутня більшість ознак диктаторської держави, він прекрасно розуміє, що його не пустять до Європи. Розуміє, що всі капітали, які захоче вивести він або члени його сім'ї, будуть заарештовані. Напрямок, обраний нинішньою владою, - Євроазіатський. Вони думають, що Росія їх врятує. Але вони їй не потрібні. Росіяни їх проковтнуть і не помітять. Ось білоруси зараз приїжджають відкривати бізнес в Україну. І вони тікають не від Лукашенка, вони тікають від російського бізнесу.

Те, що зараз відбувається, - це розправа не над Тимошенко. Це розправа над нашим байдужістю і бездушністю.

- Можете спрогнозувати, що буде далі з Тимошенко?

- Мені дуже боляче за Юлію Володимирівну. Я знаю, що у неї дуже погано зі здоров'ям. Мені її щиро шкода як політика. Вважаю, що вона не заслужила цієї долі. І нечесно влаштовувати такий вибірковий суд.

- Тобто ви вважаєте, її не випустять?

- Якщо б Янукович хотів, він би вже це зробив.

- Європа з цього приводу трохи пошуміла і затихла. Як ви вважаєте, там вже змирилися з тим, що Тимошенко сидить?

- А чому Європа повинна за нас з вами носити хвости? Якщо ми нація, яка дозволяє, щоб з нами, з нашими громадянами так чинили, чому вони повинні переживати? Вони висловили свою думку з цього приводу, але український народ спокійно живе. Так скажіть, чому вони повинні за нас переживати? Просто вони максимально обмежать контакти з нашою країною, щоб ми цей вірус бездушності і неучасті не експортували в їхнє суспільство. А так - будь ласка, якщо нас все влаштовує, ми з цим живемо, що вони можуть зробити? Вони ж не диктують африканським країнам, як їм одягатися...

- Що буде після 19 грудня - дня, коли повинен пройти саміт Україна - ЄС? Угода про асоціацію все-таки буде парафована? Як далі складуться наші відносини з Європою?

- Не виключаю, що угода буде парафована. Світом править група дуже багатих людей, а не народи. Якби рішення приймали дійсно народи, то, напевно, цього б не було ніколи. А багаті люди рахують тільки прибутки, і ми в їхній великій грі всього лише маленькі хробачки, які виконують свою роль. Що стосується України - думаю, з цього моменту ми втратимо свою індивідуальність, самоідентифікацію.

- Ви сказали, що ситуація, в якій ми опинилися, - це результат нашої байдужості. Чому люди не виходять на масові акції протесту? Чому ми бачимо тільки поодинокі, вузько спеціалізовані протести чорнобильців, афганців? Чому підприємці не організовують другий Майдан?

- Я весь час на зв'язку з чорнобильцями - у мене і зараз кілька пропущених дзвінків від них. Цим людям зараз просто жити нема за що. Якщо раніше у них пенсія була 1000 з чимось, то зараз вони отримали по 800 грн. Не дуже мені віриться, що підприємці готові до протестів. Розумію їх і сама не раджу поки виходити. Ну, розженемо зараз Верховну Раду, ну, вимагатимемо відставки президента. А з кого ми будемо обирати нових? З тих же самих, які просто назвуться по-іншому. Знову вони заплатять мільйони і знову прийдуть на п'ять років. Вважаю, що зараз набагато важливіше для всіх нас вирішити, яку ж країну ми хочемо бачити. А потім, коли будуть поставлені ясні цілі, з'являться народні лідери, яких ми готові були б обирати і які (ми будемо в цьому точно впевнені) зможуть відповідати нашому баченню майбутнього країни. Звичайно, це непростий шлях. Впевнена, всі сьогодні розуміють: казкового перетворення за один місяць економіки минулого століття з традиціями командно-адміністративного управління 1960-х років не відбудеться. Але нинішній владі все одно не варто розслаблятися, терпіння народу не безмежне.

- Ви - координатор нового громадського руху «Громадський спротив». Яку нішу плануєте зайняти? Кому складете альтернативу?

- Не вважаю свій рух альтернативою. Просто переконана: все, що ми з командою зараз робимо, - унікальне. Ми ні на кого не схожі. Я завжди була своєю серед чужих і чужою серед своїх, «третьою силою» і нею залишаюся. У житті завжди так виходило, що коли команда, з якою я працювала, приходила до влади, я з влади йшла. Можливо, це совістю називають, не знаю...

- Ви не приховуєте, що підтримуєте Юлію Тимошенко. Експерти стверджують, що ви і ваш громадянський рух обертається в орбіті “Батьківщини”, це так?

- Ну, ви знаєте, це про всіх так говорять. Хоча я дійсно підтримую Тимошенко, бо працювала з нею. З Яценюком не можу бути «в орбіті» в очах експертів, тому як досить критично до нього ставлюся. У «Свободі» Тягнибока - теж, природно. Ще раз кажу: готова співпрацювати з усіма. От якщо прийме рішення Кличко, від Яценюка хлопці прийдуть, - там маса тямущих хлопців, нехай всі приходять, це ж громадянський рух. Партійність ми не запитуємо.

- Після того як заарештували Тимошенко, чи залишилася в країні реальна опозиція?

- Немає в країні опозиції. Головною опозиціонеркою була і є Тимошенко.

- А чому? Ви вважаєте, що ті, хто називають себе опозиціонерами, підіграють владі?

- В жодному разі. Просто всіх дуже залякали. Всім, хто певним чином підтримував опозицію, дали зрозуміти: або ти хоч щось маєш, або тебе взагалі в цій країні не буде. Всі дуже злякалися. Це не просто погрози на словах: це наїзди в масках. Зверніть увагу, адже дуже швидко без фінансування залишили всю команду Юлії Тимошенко. І, як я розумію, зараз і Яценюка достатньо сильно притиснули з фінансами. Начебто починає підніматися Кличко, але у нього також вразливі позиції...

Скажу таку річ: лідер країни не може бути дуже багатою людиною. Жоден олігарх, у якого багато грошей, не буде ризикувати своїми статками та благополуччям, ще й щось для нас з вами робити. Він ніколи не буде думати про те, як їздиться в забитій електричці, як складно знімати квартиру, як виживати на таку зарплату.

- Опозиція об'єднається?

- Ні, не вірю в це, не бачу таких можливостей. У них хтось обов'язково повинен бути головним, і це все псує. Ось Анатолій Гриценко - хороша людина, говорить правильні речі, але у Верховній Раді не знайшлося жодного депутата, який би захотів до нього приєднатися. Це багато про що говорить. Зараз багато позиціонують себе як захисники підприємців. Але тим не менше підприємці телефонують мені.

- Давайте поговоримо про Сергія Тігіпка...

- Не хочу говорити на цю тему. Ця сторінка перегорнута.

- У вас так і не було з ним розмови по душам, ви не дізналися, що за метаморфози з ним відбулися? Що спонукало його прийняти рішення про злиття “Сильної України” з Партією регіонів?

- Ні, не було розмови. Більше того, у мене немає на нього ні образи, ні злості. Я відпустила його. Чоловіків треба жаліти. Їх так мало, вони такі слабкі (посміхається). Кожен повинен відповідати за свої вчинки сам.

- Ви не допускаєте, що у Тігіпка не було іншого вибору? Міг Янукович натиснути йому на якийсь хворий мозоль?

- Ні, не допускаю. Знаєте, коли є мозолі, треба робити педикюр.

- Ви дуже переживали розрив з “Сильної України”, з Тігіпком?

- Ні, не переймалася. Чомусь я навіть якесь полегшення відчула. Напевно, цей стан накопичувався: «Не йди туди, не говори те», втомилася від цього. Я, напевно, внутрішньо була готова до такого повороту.

- Може, йому і раніше надходили такі пропозиції?

- Ні. Це я вам чесно скажу. Ми до останнього моменту думали, що Сергій Леонідович зараз скаже: «Я прийняв рішення і йду у відставку з поста віце-прем'єра». І ми десь всередині цього дуже хотіли, тому що розуміли: зараз як рвонемо! Стільки всього накопичилося. Але коли він оголосив рішення, для всіх це був удар. Так як це було останнє, що від нього всі хотіли почути.

- Після президентських виборів ви говорили, що Тігіпко - майбутній президент. Залишилися в нього якісь шанси на президентство?

- Я дійсно так вважала. Тоді він був тією єдиною кандидатурою, яка давала можливість м'якого, безреволюціонного переходу в проєвропейську Україну. Він, як бізнесмен, розумів, що необхідний розвиток, демократія. У нього немає усередині диктаторського початку. Прийшовши до влади, він не працевлаштував жодної людини зі своєї родини. Він брав відповідальність на себе.

- Як думаєте, надовго прийшла ця влада?

- Диктаторські режими тривають недовго. Може так статися, що і Янукович не досидить до кінця терміну. Винесуть просто, можуть як Каддафі розірвати. Це при тому, що Каддафі про народ турбувався, і розірвали його за інші речі...

- Ви якось радили людям запасатися тушонкою та іншими продуктами, так як, за вашими прогнозами, економічна криза не за горами. Якою вона буде? Страшніше, ніж у 2008 році?

- У країні немає грошей в обороті. Все, що вилучили у вигляді хабарів, в економіку ніхто не пустив. Гроші складують і вони знецінюються. Їх не можуть вивести і покласти в іноземні банки, щоб потім через звичні схеми завести назад у країну. У вітчизняних банках корупційні гроші теж ніхто не розмістить, тому що влада однозначно розуміє, що наші фінустанови самі від цієї кризи захлинуться.

- Скільки у вас самої вже запасів на чорний день? Де ви їх зберігаєте?

- Я раз на місяць купую п'ять-шість банок «Яловичина», дивлюся, щоб лише найсвіжіша була. Думаю, баночок 12 вже є. Відвожу на дачу - вона не опалюється, там все добре зберігається. Знаю, що таке дефіцит, ми це вже переживали. Ось ви, напевно, не пам'ятаєте ті безрадісні часи, а я пам'ятаю. Напевно, навіть і не знаєте, що можна смачно приготувати вим'я, серце, а я готувала. І готувала так, що мужиків за вуха не можна було відтягнути. Син досі мене просить: «Мамо, приготуй легені, як ти вмієш». Ми в той час вміли з нічого приготувати ситний, смачний обід. Тому як курку в ті часи можна було привезти лише з Москви...

Не хочу сіяти паніку і не закликаю скуповувати все підряд. Але ви пам'ятаєте, що було в Білорусі, так у нас буде ще гірше, тому що у них сільському господарству приділялася величезна увага, не так, як у нас. У Білорусі набагато більше поголів'я худоби, ніж в Україну, молоко ми від них завозимо... Тобто, якщо буде поставлене завдання зруйнувати країну - це можна буде зробити дуже легко.

- Ви закликали народ витрачати гривні, поки нацвалюта не знецінилася. Значить, ви вважаєте, на депозитах гроші небезпечно тримати?

- Днями якийсь міжнародний експерт пропонував уряду дати дозвіл банкам заморозити депозити. Це тривожний дзвіночок. Приймаються закони, за якими, якщо ви не заплатили за комунальні послуги, у вас заберуть квартиру. Але якщо вам банк не повернув депозит - банку нічого не буде. У цій кризі кожен буде сам за себе. Крім нас, ніхто про нас не подбає.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.