Шлюб на все життя

Автор/джерело -  © Поліна Романова, “Хочу-Можу” 



Дата публiкацiї - 5.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2205

Більшість людей мріють взяти шлюб один раз і на все життя. Міцні сімейні стосунки допомагають пройти через всі життєві випробування, дають відчуття цілісності, впевненості і усвідомлення правильно прожитого життя. Які ж основи стабільного шлюбу?

1. Усвідомлений вибір партнера

Психологи впевнені, що запорукою міцного союзу є усвідомлений вибір партнера. До шлюбу партнерам властиво проявляти себе з найкращого боку, використовувати всі ресурси, щоб завоювати серце коханої людини. Не будуйте ілюзій і повітряних замків - вам загрожує неминуче розчарування. Подивіться на вашого обранця і на майбутнє сімейне життя з ним, знявши рожеві окуляри, відсторонено і тверезо, оцініть партнера по достоїнству. Зробивши свідомий вибір, ви завжди будете пам'ятати про нього, будете знати, на що йшли, прийнявши людину такою, якою вона є. Не станете його “перевиховувати”, а будете терпимо відноситися до його недосконалості, і цінувати ті якості, за які партнера покохали.

2. Віра в Бога

Зберегти і зміцнити сімейний союз допомагає віра в Бога. Безперечна перевага віруючих - відчувати любов Бога і його присутність у твоєму житті, мати можливість у будь-яку хвилину звернутися до Бога з молитвою, за порадою в стресовій ситуації до Святих Книг - Ведів, Тори, Корану чи Біблії.

На думку психологів, почуття любові до Бога допомагає людині віддавати, спонукає присвятити себе близьким людям, дітям, партнеру.

3. Прагнення віддавати

Опитування щасливих сімейних пар показало, що більшість з них відкрили для себе секрет, який соціологи називають «парадоксом віддавання»: чим більше віддає один з подружжя, тим більша подяка іншого. Таким чином, створюється кругообіг «віддання - прийняття», здійснюється головний закон Природи і Розвитку.

Але потрібно пам'ятати, що гармонія сімейних відносин будується не на підрахунку добрих справ і очікуванні винагороди, а на щирому бажанні кохаючих один одного партнерів підтримати один одного, наповнити життя своєї другої половини теплом і участю. Віддавати від чистого серця, не висуваючи жодних умов - проста мудрість щасливого сімейного життя, якої можна навчитися. Ми недосконалі, але ми можемо прагнути чинити правильно.

4. Уміння долати кризи

Криза - це випробування, яке тягне серйозні зміни. І треба сподіватися, на краще. У сімейному житті існують поворотні моменти, які всім рано чи пізно доведеться прожити.

Перша криза припадає на медовий місяць, коли молодята починають жити разом, відкриваючи недоліки партнера при найближчому розгляді. Друга пов'язана з народженням первістка: дружина поглинена вагітністю, пологами і потім доглядом за малюком, а чоловік, відчуваючи себе покинутим і сексуально незадоволеним, дивиться на сторону.

Третя криза, за підрахунками психологів, доводиться на четвертий рік шлюбу, коли втрачається гормональний інтерес до партнера, і якщо крім хорошого сексу, подружжя нічого не пов'язувало, шлюб може розвалитися.

Далі йдуть кризи рутини, коли жінки, втомившись від буденності і одноманітності, хочуть пізнати радості життя з іншим партнером, і «середнього віку», коли чоловік близько сорока років, усвідомлюючи, що старість не за горами, шукає визнання у інших жінок, заводячи романи з молоденькими.

Що робити? Пам'ятати, що головне - це все-таки здоров'я і що випробування не вічні, їх можна пережити, і все налагодиться. На думку письменниці Вікторії Токарєвої, чоловіки бувають дуже вдячні жінкам, які зберегли шлюб, переживши їх амурні пригоди і утримавши в сім'ї.

5. Сумісність подружжя

Важлива передумова сімейного щастя - первинне сексуальний потяг, бажання ніжності і задоволеність від близькості. Фізіологічна сумісність - результат більш тісних, тривалих інтимних стосунків, коли подружжя вже навчилися максимально задовольняти сексуальні потреби один одного. Психологічна сумісність визначається на рівні темпераментів, характеру та виховання. Цікаво, що найбільш стабільні ті пари, які будуються не на подібності (схожості) партнерів, а на взаємному доповненні один одного (дуальність): він - приземлений практик і матеріаліст, вона - мрійлива ідеалістка, він - творча особистість і художник по натурі, вона - організатор побуту. За поєднанням темпераментів найбільш стійкими вважаються пари сангвінік - меланхолік, сангвінік - флегматик і флегматик - холерик.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.