Щастя не має бути багато? Практичні поради - як стати щасливим

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 6.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2209

Щастя - найпотаємніше прагнення кожної людини. Але як стати щасливим? Чим виміряти рівень щастя? Як зберегти повноту буття?

Можливо, на шляху до щастя достатньо зробити всього 7 кроків.

1. Живіть у щасливій країні

Існує багато серйозних досліджень про рівень щастя мешканців нашої планети. Виведений навіть міжнародний індекс щастя (Happy Planet Index), що відображає благополуччя людей в різних країнах. Останній його розрахунок проводився в 2009 році серед 143 країн світу. Україна в ньому посіла 95-те місце.

Так, у 2011 році Гамбурзький фонд питань майбутнього опитав 15 тис. громадян із 13 країн Європи. Найщасливішими виявилися данці. За ними слідують греки, італійці та французи. Німці на 11 місці. На останньому, 13 місці, росіяни. Українці в опитуванні участі не приймали, але не думаємо, що вони поділили б останню сходинку з росіянами.

Але чи правильно оцінювати рівень щастя з розрахунку матеріального достатку людини?

Сенсаційну резолюцію прийняла в липні 2011 року Генеральна асамблея ООН про вимірювання індексу щастя не за валовим продуктом на душу населення (ВВП), а за рівнем щастя, яке відчувають громадянами. Посол буддійського Бутану наполягав, що щастя полягає в балансі між духовним і фізичним. Такий підхід підтримали в підсумку 66 держав. Сподіваємося, ідея про «показнику валового щастя» буде введена в практику, і скоро ми дізнаємося ВПС на душу населення України.

2. Оточіть себе щасливими людьми

Науково доведено, що щастя може передаватися, як інфекція. Кожен знає, яким буває заразливим сміх простодушного дорослого чи радісний сміх дитини. Якщо чийсь друг, сусід або родич переживає щасливий період, або комусь із близьких посміхнулася удача, їхні позитивні почуття як флюїди поширюються на оточуючих. Навчіться сприймати цю енергію, розділяючи щастя інших людей, щиро радіючи їхньому везінню або перемогам.

3. Робіть тільки одну річ за один раз

Концентрація на те, що ти робиш в даний момент - правило, якого дотримуються щасливі люди. Коли ти їси - їж. Коли ти працюєш - працюй. Коли хочеш щось вивчити - вивчай. Будь-яку дію потрібно виконувати, фокусуючись лише на ній і не відволікаючись ні на що інше.

Уважність до поточного заняття допомагає стати спокійнішим, зануритися в справжнє, в те, що важливе і потрібне в даний момент часу, виконувати завдання у відповідному темпі і пропорційно можливостям.

Дотримуючись правила «робити тільки одну річ за один раз», ви спростите собі життя, навчитеся жити тим, що є зараз, не гризучи себе марними думками про те, що може трапитися. І тим самим звільнитеся від багатьох стресів у вашому житті.

4. Тренуйте тіло

Гармонія між душею і тілом вважається головною складовою щастя. Спортивні навантаження знижують рівень кортизолу - гормону, пов'язаного з проявами стресу - і сприяють виробленню ендорфінів - хімічних елементів щастя, що виробляються головним мозком.

Головними принципами вправ для тіла повинні бути помірність і різноманітність. Помірність допоможе ставити здійсненні завдання і відчувати задоволення від опрацювання. Різноманітність необхідна, так як, подібно до антитіл, які наш організм виробляє до певного виду бактерій, вона формує стійкість до одноманітних занять, знижуючи їх шкідливий ефект. Ставтеся до процесу занять творчо. Наприклад, виконуйте вправи під музику, впроваджуйте нові види вправ, пробуйте нові форми занять, - і ви забезпечите високий рівень ендорфінів, підтримайте бадьорість духу і тіла.

5. Проводьте час на природі

Згідно з поглядами Еріка Фромма, благополуччя людини визначає біофілія - любов до життя і всього живого. Інстинкти спонукають нас підтримувати зв'язок зі світом природи і захищати її. Ми виступаємо за збереження тропічних джунглів, боремося за чистоту атмосфери, мріємо оселитися поруч із лісом або морем. Проте більшість населення Землі живе в міських умовах, заводячи домашніх тварин і влаштовуючи міні оранжереї в квартирах. Повноцінний зв'язок з природою необхідний для фізичного і емоційного здоров'я людини. Саме тому сьогодні популярні види відпочинку далеко від цивілізації, в місцях, де можна злитися з навколишнім світом, відчути себе частиною світобудови. Доречі, за результатами опитування Гамбурзький фонд питань майбутнього, про який ми згадували, мешканці мегаполісів відчувають себе менш щасливими, ніж ті, хто живе ближче до природи - в селах і маленьких містах на периферії.

6. Вивчіть позитивну психологію

Позитивна психологія - сучасний науковий напрямок, який досліджує фактори, які роблять людей щасливими. Традиційна психологія сфокусована на негативних емоціях, психологічних проблемах і людських слабкостях. Позитивна психологія досліджує позитивні емоції - надію, подяку, задоволення, оптимізм - і те, що в людини вдається добре. Наприклад, механізми прояви героїзму, щедрості, гумору, альтруїзму. Можна сказати, основне питання позитивної психології: «чому, незважаючи на всі труднощі, які оточують людей у зовнішньому світі, більшість живе осмисленим життям, яким можна пишатися».

7. Не будьте занадто щасливі

Сліпе прагнення до щастя за будь-яку ціну послаблює фундаментальні основи людського буття і шкодить зв'язкам з іншими людьми. До такого висновку прийшли фахівці Єльського університету, які довели, що щасливі люди більше за інших схильні до ризику і втрати контролю, що впливає на тривалість їхнього життя. У суспільстві щасливчикам часто доводиться пригнічувати свої емоції, приховувати обставини життя, щоб не викликати заздрість у менш успішних товаришів. Такий дискомфорт може стати гнітючим фактором для психіки людини.

І нарешті, щасливі люди не вміють творчо мислити. У той час як креативність сумних індивідуумів має історичні підтвердження. Згадаймо великих художників, поетів, музикантів і мислителів, які страждали від депресії і меланхолії. Так що сумуєте з користю і будьте щасливі!

За матеріалами "Школи життя"

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.