Чи існують дракони або що руйнує кохання?

Автор/джерело -  © Анжеліка Резнік, “Психотехнологія Успіху” 



Дата публiкацiї - 8.12.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2214

Бути коханою і кохати... Що може бути прекрасніше! Ти зустріла хлопця своєї мрії, перші побачення, нові враження, радісні очікування... Прекрасний час, - здається що закоханість ніколи не закінчиться, а попереду чекають довгі роки щастя. Але! Стереотипи народжують Очікування, невиправдані Очікування ведуть до Образ і це руйнує не тільки відносини, але й вас самих.

Як завжди, в кінці року щільність подій наростає, перетворюючись під Новий рік в суєту і плутанину. Тренінги, семінари, поїздки та події так щільно вишикувалися в останні кілька тижнів, що абсолютно не вистачало часу написати. А планів, як завжди, - громаддя. Тому пропоную вам передноворічну, трохи казкову статтю про Драконів Принцес і Лицарів...

Бути коханою і кохати... Що може бути прекрасніше! Ти зустріла хлопця своєї мрії, перші побачення, нові враження, радісні очікування... Прекрасний час, - здається що закоханість ніколи не закінчиться, а попереду чекають довгі роки щастя.

Хочеться вірити в щасливий результат романтичних відносин, перетворення закоханості в любов. Але десь в глибині душі виникають смутні переживання і народжуються сумніви. Причини цьому є. Статистика, - наука, що не знає компромісів, говорить про інше - Україна лідирує з розлучень в Європі. А скільки романтичних відносин закінчуються нічим і приносять сльози розчарування, наука не скаже, - залишається лише здогадуватися.

Що ж заважає зберегти кохання і побудувати дійсно щасливі стосунки? Стосунки, які принесуть радість дружби, яскравий секс, добробут, теплу сімейну атмосферу в якій народяться і виростуть здорові, щасливі діти?

Можна зберегти стосунки і не розгубити романтичні почуття перших зустрічей, якщо знати, які небезпеки підстерігають закоханих.

Пам'ятаєте? Казкові дракони тримали принцесу в ув'язненні до тих пір, поки відважний лицар не звільняв прекрасну полонянку. Хеппі енд - і «всі жили довго і щасливо» можливий не тільки в казках, а й у звичайному житті.

Потрібно тільки перемогти драконів. Магічні часи канули в лету, занурившись у казковий світ фантазій, але дракони, змінивши свій вигляд, залишилися поруч з нами. Сьогоднішні монстри живуть не в печерах і вежах, а в глибині нашої свідомості, все так само охороняючи прекрасних принцес від справжнього кохання.

Без мудрості Прекрасної Дами навіть найбільш гідний Лицар, сильний і відважний, не впорається з пастками і злими підступами монстрів.

Тільки разом, ідучи рука об руку ви створите «довге і щасливе» своє життя.

Як перемогти драконів? Потрібно з ними познайомиться, вивчити звички. А потім скористатися магічною силою, що подарована людині - силою слова.

Перший, лицемірний дракон зветься СТЕРЕОТИП.

Другий, хитрий, має ім'я ОЧІКУВАННЯ.

Третій, холодний і жорстокий, являє собою ОБРАЗИ.

Ім'я дракона - це його повадки, пастки і небезпеки.

Дракон стереотипів. Він виростає в нашій свідомості завдяки казкам та фільмам, книжкам та історіям з життя подружок. Найпоширеніший міф - уявлення про те, що повинен чоловік.

Ми знаємо, що Прекрасний Принц повинен: дарувати подарунки та квіти, запрошувати в кіно, возити у відпустку, проводити весь вільний час з дамою серця, виконуючи її бажання, а якщо він виявився відстороненим або дама розгнівалася, - співати серенади під балконом (сучасна інтерпретація: писати повідомлення і листи електронкою, телефонувати, завалювати подарунками та ін.) Ти можеш успішно продовжити список сама або поговорити з подругами, - вони допоможуть дізнатися краще вашого загального дракона.

Загалом, ми знаємо дуже багато того, що повинен робити Прекрасний Лицар. Тобто не ми, - а наш Дракон. І коли Стереотип піднімає голову, викидаючи дим і вогонь, до нього на допомогу виходить монстр Очікування, щоб не дозволити доблесному лицарю викрасти прекрасну принцесу. Причому, якщо молодий чоловік зробив те, що належить, - наприклад запросив до ресторану, подарував квіти, був уважний і ніжний, - тобто збігся зі стереотипом, значить, на думку дракона Стереотипа, наступним його подвигом буде підношення в дар прекрасних коштовних каменів. І якщо цього не трапляється ...Ой, що починається!

Чим більше дії чоловіка на перших етапах знайомства співпадають зі стереотипним уявленням про те як це повинно бути, тим сильніше Очікування виникає. А чим сильніше очікування, тим більше розчарування.

Напевно кожна з нас мріяла про романтичні вечори. Чим яскравіша фантазія, тим багатше відчуття і гостріше почуття. Реальність не завжди може бути такою ж яскравою...

 

Своїх драконів потрібно вбивати самому

Існує певна закономірність - фантазія не може повністю збігтися з реальністю. У момент мрій ми знаходимося у своєму внутрішньому світі, де наша воля - непорушний закон, а творчість може бути виявлена в повній мірі. У світі зовнішньому, наші бажання і наміри зустрічаються з бажаннями та намірами інших, а також змушені вписуватися в існуючий контекст. Наприклад, намріяли ви собі романтичну вечерю на березі моря під звуки улюбленої музики і, у фантазіях своїх, кілька разів прокрутили сценарій зі смаком вина та їжі, відблисками місячного світла на легкому морському бризі... І ось реальність... Все, що було придумано - присутнє. Але, може бути АЛЕ. У вас був важкий день з нервуванням, а в фантазійному сценарії це було відсутнє... Ви вже не отримаєте стану, подібного до того що було в мріях. Або за сусіднім столиком компанія під шофе, галасує і бешкетує... Або ваш лицар взагалі вирішив усе по-іншому, зняв човен і потягнув вас у вечірньому вбранні на нічну риболовлю? Варіантів розвитку ситуації мільйони. Але точно можу сказати, що навряд чи все відбудеться саме так, як мріялося. Може краще, може гірше... Але по-іншому.

І якщо Очікування, породжене Стереотипом не підтверджується в реальності, піднімає голову третій, найбільш руйнівний дракон - дракон Образа.

Цей монстр годується мовчанням і недомовками, гладшає від розмов з подружками під їхні вигуки «вони всі такі!».

Образа - це приємно? Скоріше ні, ніж так. Образа - негативна емоція. Негатив існує щоб убезпечити нас. Відчуваючи негативну емоцію, ми готуємося до дії. Варіантів два - втекти або напасти. Але Образа не передбачає дії. Ображаючись, ми направляємо негативну емоцію на самого себе. Зауважте, що ми схильні ображатися на близьких, коханих, на те, з чим впоратися не можемо. Тим самим руйнуючи себе...

Що ж робити? У першу чергу відслідковувати - чи не підняв голову Дракон. Відмовитися від стереотипів і будувати відносини за вашим персональним сценарієм.

По-друге, навчитися приймати те, що відбувається таким як воно є. Щоб було простіше відмовся від очікувань. Можна і потрібно планувати і готуватися. Але в жодному разі не варто передбачати емоції і почуття. Немає очікувань - немає розчарувань.

І, по-третє, варто скористатися унікальною можливістю людини - мовою. Уміння говорити і слухати, як магічне зілля давніх казок, змінить твій світ і відносини. Чоловіки не володіють даром ясновидіння. Озвуч свої уявлення про те, як повинні розвиватися стосунки. І тоді з'являється шанс бути почутою. Жінки більш чуттєві, але все-таки краще задати питання, почути його думку і, висловивши свою, прийти до якогось спільного знаменника.

Пам'ятайте, що Стереотипи народжують Очікування, невиправдані Очікування ведуть до Образ і це руйнує не тільки відносини, але й вас самих.

Перемогти внутрішніх драконів і побудувати яскраві, багаті враженнями та почуттями стосунки допоможе велика сила виявленої любові. А любов починається з прийняття. Прийми себе, відчуй своє право бути і проявлятися. Прийми Його, в Його унікальність і побудуй свій прекрасний світ, наповнений коханням і взаєморозумінням.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.