Самотній Янукович: без Європи, без МВФ і з дорогим газом

Автор/джерело -  © Євген Тейзе, DW 



Дата публiкацiї - 13.01.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2245

Рік парламентських виборів буде тяжким для України. Ціна на газ росте, кредиту МВФ немає, підтримка влади падає. Непідписання Угоди про асоціацію з ЄС у цих умовах може мати фатальні наслідки, констатують експерти.

2012 рік у фінансовому плані обіцяє стати для України вкрай важким. Київ, як відзначає у своєму актуальному аналітичному звіті міжнародна рейтингова агенція Moody´s, цього року потребуватиме рекордних 17 мільярдів доларів США кредитів, аби збалансувати державну скарбницю. 7,3 мільярда – на покриття дефіциту бюджету та дефіциту державної компанії «Нафтогаз», 6,6 мільярда - на погашення і обслуговування державного та гарантованого державою зовнішнього боргу і три мільярди – за внутрішніми запозиченнями.

«Зовнішні ринки запозичень в умовах боргової кризи для України закриті», - констатують експерти Moody´s. Отже, підтвердивши кредитний рейтинг України на низькому рівні B2, аналітики агенції ставлять невтішний діагноз: «прогноз кредитного рейтингу - негативний».

Вибори наближаються

«За кордоном приватні інвестори на прийнятних умовах грошей нині не дадуть. Залишаються лише Світовий банк, ЄБРР або МВФ. Але ці інститути вимагають в обмін на кредити продовження реформ та підвищення цін на газ для населення, аби зменшити дефіцит «Нафтогазу». Уряд не хоче на це йти», - прокоментував у розмові з Deutsche Welle експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Експерт нагадує: не за горами – парламентські вибори і Віктор Янукович не готовий на подальші непопулярні кроки. Вже нині, як засвідчило опитування Центру Разумкова, дії президента Януковича не підтримують дві третини українців.

Аби уникнути панічних настроїв у суспільстві, Національний банк кинув всі ресурси на втримання курсу гривні, каже Жолудь. «Це робиться за рахунок створення дефіциту гривні на міжбанківському ринку. Але друга сторона медалі – у банків немає ресурсів, аби купувати державні облігації», - наголошує експерт. Отже, і внутрішні позики виглядають проблематично. А дефіцит платіжного балансу України, пов’язаний зі значним переважанням імпорту над експортом, продовжує зростати. Аналітики Moody´s очікують, що торговельний «мінус» цього року сягне майже восьми мільярдів доларів. Як зауважують експерти, цей дефіцит створює потужний тиск на курс гривні. Без кредиту МВФ, єдина надія уряду нині - здешевлення російського газу і, можливо, навіть кредитні гроші з Москви, зауважив в інтерв’ю Deutsche Welle експерт центру CASE-Україна Володимир Дубровський. "Однак переговорні позиції України зараз дуже слабкі. Москва буде тиснути до останнього, аби домогтися максимальних політичних і економічних поступок", - припускає експерт.

Розчарування європейців

Фінансову скруту України ускладнюють проблеми з інвестиціями. Зазвичай дефіцит платіжного балансу покривався прямими іноземними інвестиціями, поясноє Володимир Дубровський. Однак нині надходження іноземного капіталу різко скоротилося, спостерігається навіть відтік грошей з України, каже експерт. «Чимало інвесторів сподівалися на підписання Угоди про асоціацію з ЄС, що відкривало би перспективу пришвидшення важливих інституційних реформ. Великі сподівання покладалися на зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, що дозволило би без проблем експортувати вироблену в Україні продукцію. Але ці сподівання виявилися марними», - констатує Дубровський.

Про негативний сигнал для інвесторів, яким стало «замороження» європейської інтеграції України, йдеться й у звіті Moody´s. Це, зазначається у документі, знижує імовірність проведення важливих реформ. «Тісні зв’язки між можновладцями та бізнес-елітою блокують структурні реформи та ускладнюють створення конкурентного середовища у багатьох секторах економіки», - наголошують аналітики агентства.

Прірва між Києвом і Брюсселем

«Європейські партнери сподівалися, що зможуть працювати в Україні за європейськими правилами, за європейськими підходами. Але підходи цієї влади – не європейські, у цієї влади - кланові підходи», - критикує Дубровський. Експерт вказує на той факт, що рейтинг інвестиційної привабливості України, який впорядковує Європейська бізнес-асоціація, впав «до історичного мінімуму» і є гіршим, ніж у розпал фінансової кризи 2008 року.

Володимир Дубровський, коментуючи охолодження відносин України і ЄС, називає невдоволення Брюсселя ув'язненням Юлії Тимошенко лише «вершиною айсбергу». «Якби в Україні не нищилася політична і економічна конкуренція, якби давали розвиватися незалежному від влади бізнесу, можливо, у західних партнерів знайшлися би гроші на кредит Україні або політична воля для реструктуризації боргів», - припускає експерт. Дубровський порівнює нинішню ситуацію в Україні із кризовим 1999 роком, коли Україні загрожував дефолт, через поганий врожай назрівала продовольча криза. «Ситуація була навіть гіршою, ніж нині. Що зробив президент Кучма? Він призначив прем’єром Віктора Ющенка, який, маючи славу реформатора, відновив довіру західних партнерів. А що робить Янукович? Він же навіть Тимошенко не хоче звільнити – не хоче визнавати грубу помилку», - підсумовує Дубровський. Експерт прогнозує, що рік парламентських виборів буде для України «критичним» - він може обернутися або «новим початком», або «хаосом».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.