Яка у вас самооцінка?

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна” 



Дата публiкацiї - 4.02.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2281

Ми не народжуємося з вже закладеною в нас самооцінкою - високою або низькою; вона формується в ранньому дитинстві, в основному до трирічного віку. І формують її, звичайно ж, - люди, що нас оточують, - наші рідні і близькі, і в першу чергу - наші батьки.

Якщо батьки ставляться до нас як до здібних, якщо й вони є взірцем гармонійних, відкритих і доброзичливих відносин між чоловіком і жінкою, то у нас формується адекватна самооцінка і ми переймаємо від них базові знання про те, якими мають бути відносини між чоловіком і жінкою.

Адекватна самооцінка дає нам відчуття впевненості в собі, в своїх силах, дає нам бажання пробувати себе в цьому житті, досліджувати навколишній світ і вчитися будувати відносини з іншими людьми - в першу чергу, з ровесниками - своєї і протилежної статі. І тоді рік від року ми стаємо все більш незалежними від батьків і потихеньку починаємо будувати своє власне життя , спираючись на їхню підтримку і схвалення.

Коли ми вступаємо до школи, крім батька і матері, в нашому житті з’являються й інші дорослі, думка яких вагома для нас - це вчителі, батьки наших друзів, від них ми теж починаємо отримувати інформацію про себе (оцінки, судження, побажання щодо нас і нашої поведінки).

У міру дорослішання і статевого дозрівання фокус нашої уваги зміщується з батьків на найближче оточення, і в першу чергу - на протилежну стать. Тепер на першому місці для нас знаходиться не батьківське схвалення і прийняття, а прийняття друзями, в тому числі і протилежною статтю.

Ми починаємо шукати ту людину, з якою ми будемо почувати себе в безпеці, хто буде підтримувати нашу самооцінку - як робили це батьки. І якщо у нас до цього часу сформувалася адекватна самооцінка, ми знаємо, що ми на щось здатні, ми відносно незалежні від того, що думають про нас інші (тобто для нас це, звичайно, важливо, але думка оточуючих про нас вже не може в корені змінити нашої думки про себе). І тоді ми готові вступати в партнерські відносини з людиною протилежної статі, беручи до уваги її індивідуальність, але при цьому не втрачаючи себе.

Якщо ж наша самооцінка низька (ми не отримали від батьків достатнього визнання наших здібностей і талантів), ми прив’язані до батьків емоційно і тільки з ними відчуваємо себе в безпеці, - то і наші стосунки з протилежною статтю будуть дисфункціональними - ми будемо прагнути знайти когось, хто буде схожий на батьків і буде для нас бути їхнім “продовженням”, ми будемо покладати відповідальність за своє життя на свого партнера і багато ще чого іншого. І це в тому випадку, якщо такі відносини у нас взагалі будуть, тому що існує дуже велика ймовірність того, що ми:

- надовго залишимося в батьківській оселі і не будемо прагнути створити свою власну сім’ю;

- залишимося надто зулученими в життя своїх батьків - будемо завжди вирішувати разом з ними всі їхні побутові проблеми, активно - брати участь у конфліктах між ними, займаючи чиюсь сторону;

- перед тим, як що-небудь зробити, будемо просити пораду і будемо діяти в повній відповідності з тим, що батьки нам порадили, навіть якщо це суперечить нашим бажанням і потребам;

- навіть якщо ми будемо жити окремо, то це буде квартира в сусідньому будинку або сусідньому під’їзді, щоб було легше відвідувати своїх батьків так часто, як це буде потрібно їм чи нам.

Чи означає це, що деякі батьки хочуть, щоб ми назавжди залишалися їхніми дітьми і були поруч з ними? Частково це так, але ніхто з батьків для себе саме так завдання, звичайно ж, не ставить. Усі батьки хочуть, щоб їхні діти стали на ноги і почали своє самостійне життя, в подальшому піклуючись вже про своїх батьків, але не у всіх вдається створити для цього базу.

Батьки, що сформували у своєї дитини занижену самооцінку, як правило:

- розчаровані своїми подружніми стосунками і надто зайняті задоволенням своїх власних потреб, і, навіть розуміючи, що їхні діти - особистості, не можуть усвідомити їхніх потреб, іншими словами, у них теж були точно такі ж батьки;

- мали батьків з такою ж низькою самооцінкою і замість того, щоб спрямувати свою увагу на коригування особистісних установок і взаємин з оточуючими, з головою поринули в роль батьків, сподіваючись на те, що їхні діти надалі піднімуть їхню самооцінку і вирішать багато інших особистісних проблем;

- вони розглядають процес виховання дітей як не пов’язаний з їх власними болісними подружніми стосунками, їм навіть в голову не приходить, що вони однією рукою руйнують те, що щойно побудував інший.

 

Низька самооцінка? Дивись на себе об’єктивно!

Що ж робити, якщо самооцінка занижена?

Так от, щоб самооцінка піднялася, потрібно просуватися в «зоні успіху», тобто доручати людині, у якої низька самооцінка і брати самому, якщо у Вас самооцінка невисока, такі завдання, які можна виконати. Пізніше завдання можна буде брати складніші та різноманітніші, а від їх виконання і просування в «зоні успіху» самооцінка буде підніматися все вище. З часом навіть виникне імунітет до невдач.

Взагалі на питання, як підвищити самооцінку, не існує якоїсь складної відповіді. Щоб самооцінка стала високою (адекватною) потрібно всього лише повірити в себе і свої власні сили. Самооцінка підніметься, якщо дотримуватися нехитрих правил.

Наприклад, якщо Ви вирішили щось зробити, то не відтерміновуйте дії - чим довше чекати, тим серйознішими будуть здаватися труднощі. Не бійтеся запитати співрозмовника, якщо Вам щось неясно. Від цього самооцінка тільки виграє - краще раз перепитати, ніж потім виглядати смішно або безглуздо.

І про те, як підвищити самооцінку занадто не турбуйтеся. Потрібно просто насолоджуватися життям і тоді Ви зможете знайти те, що побажаєте.

Щоб самооцінка стала вищою, потрібно, перш за все, полюбити себе. Самооцінка підвищиться, якщо частіше себе хвалити і менше лаяти, радіти навіть самим незначним успіхам.

Не варто також порівнювати себе з іншими, такий підхід рідко сприяє тому, щоб самооцінка піднялася. Краще порівнювати себе з собою ж, але тим, що був учора. Зміни на краще помітите не тільки Ви, але й оточуючі.

І ще одне, - якщо Ви дбаєте, про підвищення самооцінки, - частіше посміхайтеся, будьте оптимістичні. Навіть надвисока самооцінка і віра в себе може бути зруйнована песимізмом.

Самооцінка стане вищою, якщо виконувати таку вправу: уявіть собі, що трапилося щось недобре, чого Ви боялися. Потім поміркуйте, - що Ви зробите далі. Не думайте про страх, адже самооцінка особистості формується завдяки будь-якому досвіду, навіть негативного.

Дозвольте собі також бути недосконалим, щоб самооцінка виросла, тому що ніхто не чекає, що Ви будете у всьому ідеальною особистістю. Не переживайте і отримуйте насолоду від життя, тоді і самооцінка обов’язково підвищиться!

За статтею Олександра Євсютіна («Школа життя»)

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.