Унікальне авто в Коломиї: від дерев’яних меблів до дерев’яної машини…

Автор/джерело -  © Оксана РИЖУК, «Коломия ВЕБ Портал» 



Дата публiкацiї - 17.03.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2336

Почувши про дерев’яну машину в центрі Коломиї, відразу поспішила туди та думала, що побачу щось на зразок гарно прикрашеної шафи на колесах, яку якимось чином до нас транспортували. Підійшла ближче і побачила елегантну машину, правда дерев’яну…

Власник дива на колесах - Василь Лазаренко

Шедевр на колесах пересічні коломияни взяли в тісне кільце. Серед зацікавлених були і дітлахи і поважні дідусі. Навіть жіноча частина населення не залишила поза увагою такий незвичний транспорт. Автомобіль до себе притягував, наче магніт. Всіх цікавив не тільки сам дерев’яний кузов, але те, як дивно він виглядав.

Коло машини гордо походжав власник дива на колесах Василь Лазаренко, до нього і звернулася за коментарем. За освітою чоловік – інженер. На життя заробляє вже 20 років моделюванням та виготовленням меблів на замовлення, отже з деревом майстер “на ти”.

Як і кожен чоловік, пан Василь дуже полюбляє все, що пов’язано з автомобілями. Ідею розробки власного проекту конструктор виношував довго: листав журнали і вимріював кожну деталь оздоблення та дизайн свого майбутнього творіння в цілому. Одного разу на столі лежали відразу два журнали. В одному з них було зображено машину ретро (30-х рр.), а в іншому – сучасну. Зненацька прийшла думка, щоб об’єднати ці два зразки автомобілів в одному. Машина втілює поєднання цих двох стилів та двох епох автомобілебудування. Назва авто не забарилася та була цілком логічною – “Two in one” або ж рідною мовою “Два в одному”. Підписана ж машина прізвищем автолюбителя, тому що, порівнявши себе із художником, сказав: “Я пропрацював над машиною 2 роки без відпочинку. Я рахую, що я маю повне право назвати цю машину своїм іменем.”

 

Машина втілює поєднання двох стилів та двох епох автомобілебудування...

Клопітка та фанатична робота по 20 годин на добу, а бувало, що й зовсім майстер не лягав спати. – Кожна людина, якщо щось любить, то дуже серйозно до того ставиться та зазвичай доводить справу до кінця, - такої думки про свою роботу пан Василь. Крім роботи, для здійснення задуму знадобилося близько двох кубометрів дубу. На лакування автомобіля витрачено 800 євро, тому йому практично не страшні ніякі екстремальні прояви погодних умов. Легкий коломийський дощик налякав тільки людей, але не машину. Найбільш страшні для дерев’яного красеня самі дороги, які в нас всюди в незадовільному стані. Вони вже призвели до серйозного ремонту заднього бамперу, якого вирвало шматком бордюрного каменю, що лежав посеред проїзної частини. Загалом на виготовлення машини витрачено власником 12,000$.

Платформа, ходова та двигун (об’єм двигуна – 2,0 л) в диво-машини від “Опеля”, а разом з дубовим кузовом автомобіль важить 1,5 т, що є досить-таки прийнятно. Всередині автомобіль також оздоблено деревом (руль, приборна панель та обшивка дверей), сидіння – шкіряні.

Такий автомобіль є прикрасою для будь-якої виставки! З гордістю Василь Лазаренко повідомив, що вже взяв участь в автовиставках в Німеччині, в Естонії (Балтійське автошоу), Києві. Зараз є плани поїхати в Москву. Всюди вдячно та безвідмовно машина возить свого господаря та творця. Загальний пробіг дерев’яного коня становить близько 18 тис. км за півтора року. Максимальна швидкість, яку щасливий власник автомобіля розвивав – 160 км/год, а нормальна робоча швидкість 100-120 км/год. При повній асиметрії кузова, за словами чернівчанина, машина дуже добре себе поводить на дорозі та досить стабільна в неї аеродинаміка, що його самого дивує.

 

При повній асиметрії кузова, за словами чернівчанина, машина дуже добре себе поводить на дорозі

Поглянувши на номерні знаки автомобіля, мимоволі усміхнулася, як уявила обличчя службовців МРЕВ при проханні пана Василя зареєструвати “Два в одному”. До речі, в офіційних документах це є “Опель-Аскона” зеленого кольору. Як водій Василь Лазаренко безсумнівно є щасливим, бо слуги порядку на дорогах, якщо і зупиняють, то просто, щоб роздивитися та побажати легкого шляху.

В Коломию чоловік прибув по кількох причинах: по-перше, з метою познайомити коломиян з своїм винаходом. Надалі він планує об’їздити всі міста України, оскільки мало хто на рідній стороні знає про дивовижний механізм; по-друге, з підприємницькою метою, адже є багато бажаючих сфотографуватися в машині. Миттєве фото коштує від 7 до 15 грн.

Милуючись автомобілем, не могла не запитати про плани на майбутнє. Таке враження, що для цієї людини нема нічого неможливого і можна ще багато чого чекати. Зізнається Василь Лазаренко, що є вже певні напрацювання та розробки, але все поки що впирається, як завжди, в фінанси. Будемо сподіватися, що знайдуться люди, які допоможуть здійснити найдивакуватіші фантазії митця.

Василь Лазаренко планує, що його творіння проживе не менше, ніж старі двохсотлітні дубові меблі, а враховуючи сьогоднішні технології обробки деревини, можливо й довше. Але ж, по-моєму, між машиною та меблями різниця дуже навіть суттєва…

 

В офіційних документах це є “Опель-Аскона” зеленого кольору...


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.