Голос - ерогенна зона?

Автор/джерело -  © Алла Занімонець, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 19.03.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2337

Ми обираємо собі партнера за дивним законом, що рідко зрозумілий навіть нам самим. Уявіть свою кохану людину і перерахуйте те, що вам подобається в ній найбільше. Напевно, не останнім пунктом в цьому списку опиниться її голос.

Багато хто називає цей критерій вирішальним у виборі сексуального партнера.

Моя подруга Лариса із завидною постійністю вибирала коханців на слух. Одного разу вона розповіла мені, як несподівано закохалася в чоловіка, який зачарував її своїми голосовими модуляціями.

«Зовні Денис, звичайно, непримітний і сірий, як грудневий ранок. Але голос... Коли він мені телефонує, я просто божеволію від бажання. А під час зустрічей прагну напівтемряви: навіщо фіксуватися на зайвих подробицях зовнішності? Але я так закохана!»

Незабаром ідилія похитнулася: Лариса зустрілася з молодим красенем. Але, як часто буває, природа не дала йому всього відразу: Казанова страшно шепелявив. І що ж, - їхній роман закінчився так само швидко, як і почався. Вона повернулася до свого лисіючого Орфея - Дениса. До речі, у Лариси була професійна музична освіта (можливо, це частково пояснювало її вибір?).

Денис вмів правильно користуватися своїм дивовижним даром. Читав вірші, співав, вміло вів бесіду. На одній вечірці ми з ним розмовляли, і він розговорився, згадуючи юність. Виявилося, що в молодості він випробовував панічний жах перед дівчатами, соромлячись своєї зовнішності і невеликого зросту. Але одного разу, - о диво! - він помилився телефонним номером і потрапив до самотньої молодої жінки. У них почався телефонний роман, який переріс в роман справжній. Денис дуже боявся першої зустрічі, але його пасія, здається, і не помітила непривабливості свого кавалера. Потім траплялися різні знайомства, і пані проговорювалися, що були спіймані саме на голос - такий глибокий, інтригуючий, з дивним тембром.

Денис став удосконалювати своє головне достоїнство. Наговорював метри магнітофонної плівки і слухав себе, слухав... Відточував вимову, навчився грати голосом, розширював діапазон інтонацій. Тепер проблем з жінками в нього не буває: все, що йому потрібно, - поговорити з жінкою по телефону.

Голос - характеристика без віку. Пробувати визначити по телефону вік співрозмовника - заняття практично безнадійне. Якщо ви з роками зберігаєте бадьорі нотки і живі інтонації, то навіть можете підробляти, вийшовши на пенсію, в службі «Секс по телефону».

До речі, послугами цієї служби користуються і зовсім не стурбовані респектабельні чоловіки, для яких познайомитися з жінкою і менш екзотичним способом не важко. Але вони скаржаться сексопатологам, що привабливий голос незнайомки творить дива і розпалює уяву набагато швидше, ніж будь-яка красуня. Слухаючи приємний голос, чоловік легко може домислити для його власниці відповідну зовнішність.

Правда, голос - зброя обоюдогостра. Невмілому власнику він може послужити погану службу.

Мій приятель розповідав про свою нову пасію, в яку, здавалося, закохався без пам’яті. Йому подобалося в ній все: і чудове личко, і точена фігурка, і м’який голос. Подобалося до певного часу. Одного разу його автомобіль підрізав якийсь лихач, і вони мало не врізалися в стовп. Тут його чарівна дівчина відкрила вікно і заверещала на винуватця таким противним фальцетом, що мій друг онімів і розлучився з нею в той же вечір.

Неприємний голос відштовхує не тільки можливих супутників життя, але і потенційних друзів. Жінок страшенно дратує, коли їхня знайома починає розмовляти зовсім іншим голосом, щойно в полі зору з’являється чоловік: сю-сю-сю...

Одного разу я консультувала подружню пару, яка була на межі розлучення. Чоловік, який виступав ініціатором, не міг назвати конкретну причину свого рішення. Тихо і повільно говорив про те, що дружина його шалено дратує. Коли мовчить, все добре, але тільки заговорить... Йому все в ній стає неприємним. Проаналізувавши ситуацію, ми зрозуміли, що у них абсолютно не збігався темп мови. Дружина в моменти суперечок говорить дуже швидко, від чого голос здається більш високим, ніж зазвичай.

Незрозуміло, звичайно, чому ця манера говорити стала дратувати його з роками. Мабуть, один маленький недолік нашарувався на інший, і вийшов величезний комплекс, з яким далі чоловік миритися не зміг. Вирішили боротися спільно: час від часу чоловік записував мову своєї благовірної на диктофон і давав їй послухати. Вона навчилася говорити спокійно і неквапливо, чим і врятувала сім’ю.

На щастя, голос - не така незмінна характеристика, як колір очей чи довжина ніг. Діапазон його модуляцій можна і потрібно розширювати, і залежно від ситуації підбирати відповідний темп, тембр і інтонації.

Припустимо, ви не можете відмовити начальнику, коли він зловживає вашою добротою і в черговий раз просить затриматися після роботи, доробити чийсь звіт. Додайте в голос трохи металу: «Вибачте, але я не можу залишитися після роботи!» І чомусь відразу вам знайдеться заміна. До речі, психологами давно помічено, що людей з тихим голосом начальство експлуатує безжаліснішою і частіше, ніж їх голосистих колег.

Одна з моїх однокурсниць вміло маніпулювала чоловіком. При тривалій сварці, зауваживши, що ситуація виходить з-під її контролю, вона починала говорити дитячим голоском. Це було подібно раптово викинутого білому прапору. Чоловік не міг кричати на свою «беззахисну» дружину. Він її відразу жалів і каявся, навіть не віддаючи собі звіту, що, власне кажучи, відбувається: адже голос відноситься до емоційно-чуттєвих проявів, які розум може і не зафіксувати. Жінок, які розмовляють дитячим голоском, чоловіки несвідомо прагнуть захищати. Однак, якщо ви вирішили випробувати цю хитрість на своєму партнері, пам’ятайте, що голос і зовнішність повинні бути адекватні.

Всі ці, та безліч інших прикладів, спонукають зробити простий висновок: стежити за своїм голосом потрібно не менш ретельно, ніж за зовнішнім виглядом і здоров’ям.

Особливо старанні і цілеспрямовані можуть зайнятися спеціальною гімнастикою для розвитку голосових зв’язок. Для більш лінивих - рецепти простіші: співайте, поки вас ніхто не чує, вимовляєте одну і ту ж фразу з різними інтонаціями, записуйте на диктофон, слухайте - загалом, грайте своїми вокальними даними.

І тоді у вас буде таки-и-ий голос...

* * *

Маленькі поради наостанок

Голос у людей змінюється в залежності від ситуації, тобто - на галасливих вулицях він один, в приміщенні інший, в інтимній обстановці - третій. Ми до цього звикли, і коли хтось розмовляє невідповідно до обстановки, ми відчуваємо, причому часто на рівні підсвідомості, незручність і дисбаланс. Доросла жінка, яка щебече як школярка, викликає посмішку чоловіків і роздратування жінок. І навпаки, коли дівчина, що звикла різко і голосно розмовляти, не зменшуючи тону, спілкується на побаченні, хлопець сприймає це як агресію. Відносини не складаються, дівчина здивована, а потрібно було просто розмовляти трохи тихіше й м’якше.

Психологи встановили, що витончені інтелігенти віддають перевагу жінкам з «дівчачими» голосами. Військові, бізнесмени і політики ведуться на більш низькі «оксамитові» голоси. Ймовірно, більш сильним чоловікам імпонують більш впевнені в собі жінки. Верескливі і хрипкі голоси у всіх асоціюються з базарними торговками або курінням. У той же час жінка, що має низький голос з легкою хрипотою може при належному вмінні вити з чоловіків мотузки...

І ще одна маленька хитрість. Під час розмови потрібно трохи посміхатися, - не як американці, а ледь помітно, просто стежачи, щоб куточки губ завжди були трохи підняті. Це гарантія того що люди завжди будуть ставитися до вас крапельку доброзичливіше і навіть агресивно налаштована людина швидше зменшить емоції і почне прислухатися до ваших аргументів.

* * *

Сюжет з еротичним голосом обіграний в класичному американському мультфільмі 1944 року «Естрадний співак» де на птахофабриці, що виконує військове замовлення, відбувається «дуель» між двома півнями-естрадними виконавцями, яких озвучивали Френк Сінатра та Бінг Кросбі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.