Ілюзії і реальність. У чому небезпека «повітряних замків»?

Автор/джерело -  © Світлана Боженкова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 11.04.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2376

Не варто намагатися втиснути цей світ в певні рамки, позначати, як усе має бути, ставити свої умови. Життя зламає всі бар’єри і зруйнує всі стереотипи, воно не любить, коли до нього пред’являють завищені вимоги, не потерпить вашу надмірну важливість.

«Бійся будувати повітряні замки. Тому що легко їх будувати - важко руйнувати». Це слова О. Бісмарка. Тепер я знаю, що Життя завжди розбиває людські ілюзії...

Не варто намагатися втиснути цей світ в певні рамки, позначати, як усе має бути, ставити свої умови. Життя зламає всі бар’єри і зруйнує всі стереотипи, воно не любить, коли до нього пред’являють завищені вимоги, не потерпить вашу надмірну важливість.

Якщо Життю потрібно, воно навчить, змусить, зламає, переробить вас.

Мені, наприклад, завжди хотілося вірності. Я вважала, що моя близька людина повинна бути вірною мені у всьому беззастережно. Мені здавалося, що я ніколи не зможу пробачити зраду. Я боялася цього болю, болю зради, більше за все на світі. І постійно живила себе нездійсненними ілюзіями. Завзято їх малювала і відчайдушно вірила. Будувала повітряні замки своїх великих надій.

І кожен, хто намагався зруйнувати мої ілюзії, сприймався мною в багнети, піддавався жорсткій критиці. Я відчайдушно охороняла свої повітряні замки, ніби озлоблений сторожовий пес. За мир і спокій у своєму внутрішньому просторі я боролася з останніх сил. «Гарчала» і «покушувала». Охороняла свою державу.

Гидко було слухати розмови про чоловічі зради, такі чоловіки викликали в мене огиду і вселяли гидливість. Я намагалася навіть доводити їм щось, переконуючи в своїй правоті. Навіщо?! Сама зараз із себе дивуюся. Розумію тепер, що це було нерозумно і безглуздо, - неможливо одними розмовами змінити людську систему цінностей, це може зробити тільки Життя. Тільки завдяки власному досвіду, переосмисливши щось, зрозумівши, людина стає здатною до внутрішніх змін.

Мені ж хотілося тоді, щоб світ був ідеальним, щоб в ньому повноправно панували любов і вірність, щоб була чистота у стосунках. Мені хотілося вірити, любити, довіряти і не уявлялося, як можна жити інакше, як інші живуть без цього.

Всі мої ілюзії були жорстоко розбиті Життям. Так боляче було отримувати його суворі удари по живому. Неначе кам’яною плитою вагою приблизно в тонну придавили мене тоді. І обрушилися відразу всі замки - і повітряні, і кришталеві. Залишилися лише осколки навколо. Всі мрії вщент. І душа в кров.

А жити ж далі треба. До того ж навколо натовп глядачів. Багатьом хотілося, щоб я так і залишилася під цією плитою розчавлена. Але я, зібравши всю волю в кулак, пішла далі. Через біль.

І навчилася не засуджувати. Перестала комусь щось доводити, намагатися змінити і переробити когось. Я навчилася приймати все, як є. Тому що саме Життя на якусь мить поєднало мене з тими, кого я раніше засуджувала. І мені не раз доводилося здійснювати те, що раніше я заперечувала і критикувала. Я зрозуміла, чому люди так живуть, як вони до цього приходять.

Але ще я зрозуміла одну важливу річ: що душевну порожнечу таки не заповнити брехнею. Підміна понять і цінностей тут не спрацює. Від порожнього життя порожнеча і туга в душі тільки збільшаться, тому що людська душа все-таки тягнеться до істини, до світла, до добра і щирості. Не випадкового сексу, зім’ятих ліжок, викурених сигарет і випитого спиртного прагне душа людини, не чужих рук, фальшивих фраз і дешевих обіцянок чекає. Хочеться їй злитися з чимось вічним і сьогоденням. Це вічне тільки очищається в стражданнях і повертається в душу крапельками надії, милосердя і любові. Ці краплі накопичуються в душі, чисті, як джерело, і змивають з неї пил, брехню і бруд, і повертають до витоків Вічності.

Я вірю, що в душі кожної людини є ці крапельки віри, світлі й чисті, вони завжди врятують, підтримають і допоможуть. Тільки треба боротися за них і берегти їх у собі. Прислухатися до їх кришталево чистих голосів, вірити в добро.

У житті людини є місце всьому: і обману, і правді, і вірності, і зраді - не буває все безнадійно чорним або абсолютно білим. Просто потрібно шукати хороше в людях і в житті, а не підкреслювати погане. Однак не варто при цьому аж надто чимось або кимось зачаровуватися, щоб потім не довелося розчаровуватися. Не потрібно будувати ілюзій!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.