«Не знаєш, що робити? - Копай!»

Автор/джерело -  © Наталія Москальова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 24.05.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2423

Цю фразу з фотографією сина я побачила одного разу у своєї знайомої в «Однокласниках». Хлопчик стояв з лопатою в здоровенній ямі, розміром з пристойний льох.

«Не знаєш, що робити? - Копай!»

І дуже вона мені сподобалася, ця метафора!

Іноді людина схильна «зависати» у своїх поганих настроях, прикрощах й у відсутності бажання що-небудь робити. Нічогонероблення посилює всі трагедії, створює ґрунт для їх вирощування, підживлення та поливання. Природно, проблеми тільки цьому раді. Вони виростають в сприйнятті до рівня слона (або навіть більше), а потім зовсім не зрозуміло, як їх долати. Страшно ж - впоратися з таким чудовиськом!

Бувають й інші подібні ситуації. Коли марно намагаєшся знайти відповідь на питання, що дуже хвилює. Немає відповіді - немає дії. І тут теж існує пастка «зависання» в своїх думках. А знання приходить тільки тоді, коли ти заспокоїшся і забудеш про нього. Не допоможе «притягання за вуха». Але як можна відволіктися від того, що так важливо, так сильно?

Будь-яка ситуація невизначеності здатна довести особистість до істеричного стану. А якщо цей фантазер ще вміє додумати і прикрасити? Ну тоді взагалі караул!

Іншими словами, проблему з нічого роздути для людини розумної - найлегша справа.

Одного разу я посварилася з чоловіком. Перший раз через три роки спільного щасливого проживання. І настільки мене це вразило, навіть паралізувало, що я довгий час взагалі не могла нічим займатися. Все думала, «працювала над собою», намагалася знайти причини і наслідки, копирсалася в своїх почуттях і станах. Нарешті, зрозуміла, що це глухий кут.

У психологів є на цю тему чудова «притча». Йде подорожній до себе додому чистою, завжди приємною стежкою поміж кущів, трави, дерев. І тут йому попадається купка лайна - наклав хтось в його відсутність. І ні що б пройти повз нього... А він що буде робити? Обов’язково візьме паличку і почне копирсатися в смороді. А хто мені це залишив? А навіщо? А що я таке зробив, чим привернув це в своє життя? Що за високий сенс в цьому закладено?

Найкращий варіант - взагалі ніколи не перебувати у подібних роздумах. Відповіді на всі питання прийдуть самі, якщо вони дійсно цікавлять. І це будуть найвірніші, прозорі істини, а не надумані припущення, що вимагають перевірки.

Але якщо вже так сталося, що павутина роздумів затягла-засмоктала, треба від неї відвернутися, відірватися. Щоб переключитися і просто відпочити від самого себе.

Є старий добрий спосіб. Його завжди використовувала моя мама, коли була в поганому настрої.

Вона просто починала працювати. Вдома завжди знайдеться купа справ - немає їм ні кінця ні краю. Так, погано на душі, руки опустилися, все так сумно і життя в сірих тонах. А ти йди і попери білизну. Помий посуд, протри вазочки, врешті-решт! І чим ретельніше будеш цим займатися, тим швидше твій психологічний стан прийде до ладу. Можна прямо сконцентруватися на кожній виїмці кожної вазочки. Або натерти посуд до блиску - відмити від застарілого бруду склянки і сковорідки. Все що душі завгодно, тільки не бездіяльність!

У моєї мами завжди так. Якщо вся квартира віддраєна до блиску, я відразу розумію - лікування від поганого настрою пройшло успішно. А й справді! По-перше, коли відключитися від своїх думок, перестанеш роздмухувати мух в слонів, то і проблема раптом виявляється зовсім не проблемою, а так, маленьким безладдям. А по-друге, результат праці теж приносить велике задоволення. Подивишся навкруги - чистота, справу зроблено. А зробила це я! А вже це усвідомлення з терапевтичною метою сміливо можна роздути. На час, звичайно.

Дуже добре цей спосіб допомагає на роботі при тимчасовому розпачі у менеджера продажів, наприклад. Або у випадку поганих відносин в колективі, в якому виникли негаразди і переживання. У будь-якої професійної проблеми.

Стало сумно? Не хочеться нічого робити? Депресія? Руки опустились, драйв втрачено? Працюй! Займися нецікавою, нудною рутиною і роби її ретельно, скрупульозно, так, щоб процес і на певний час став найважливішою на світі метою.

Не знаєш, що робити? - Копай! Ось, - найбільш дієвий рецепт лікування!

І тоді всі твої надумані проблеми і переживання самі підуть, навіть не помітиш, як це станеться.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.