Коли думати шкідливо?

Автор/джерело -  © Наталія Москальова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 29.05.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2430

Між іншим, думати не тільки корисно, але й шкідливо! І я маю сміливість стверджувати, що іноді не думання - єдиний вихід із ситуації.

Природно, у будь-якої здорової людини в цьому місці з’явиться справедливе обурення. Як це, думати - шкідливо?! Ми все життя вчимося, розвиваємо свій інтелект, вимірюємо IQ, стаємо розумнішими (як нам здається), а тут прийшла одна така «розумна» тітка і заявляє подібне?!

Не поспішайте обурюватися. А краще давайте уявімо...

Насправді, в житті кожної людини існують прості, навіть банальні ситуації, в яких думки заважають ...

Наприклад, коли ми лягаємо спати... Ну, не треба в цей момент прокручувати минулий день. Не треба думати, - це шкідливо! Тому що заважає заснути.

А якщо спокуситися, - впустиш в свою голову думки, що будуть бродити і хвилювати, і які відразу розмножуються і виганяють всі залишки сну. І потім довго-довго втомленому організму доводиться ворочатися в пошуках заспокоєння.

Тому що в засипанні добре заспокоюватися, розслаблятися, плисти на м’яких хмарках, отримувати насолоду від затишної ліжечка. Все що завгодно - тільки на благо сну. А це можливо при категоричній відсутності думок.

І з чоловіком влаштовувати розборки (з дружиною) - теж не час. Тому як «ранок вечора мудріший»! І наступного дня або через день можна вже спокійно розібрати ситуацію. З меншими переживаннями і втратами, на собі перевірено!

Вони ж які, думки ? Вони - пролазливі. І здатні не тільки розбудити втомлений мозок, а й емоції за собою притягнути. А ті, в свою чергу, додадуть олії у вогонь. Ось і виходить, що навіть сила 1000 баранчиків не в змозі принести бажане розслаблення і заспокоєння.

А ще будь-яке самокопання затравлює психіку. Людина дає волю своїм тяжким думам і в результаті отримує посилення своєї ситуації. Всі ось ці пошуки на тему: «А що якщо я йому скажу ось так?» Або «Ну чому ж я не зміг йому відповісти (вдіяти бажаним чином)?» - Затравлюють нашу свідомість і призводять до зниження самооцінки, впевненості в собі і т . д.

Здається, що довгі роздуми здатні «захистити» і допомогти знайти способи підстилання соломки, щоб падати було не так боляче. А в реальності все погіршується. Замість того щоб розслабитися і дозволити собі вільно приймати рішення, ми заганяємо себе в кут. Як можна почувати себе в кутку? Звичайно, - погано! Які там мудрі рішення і виходи з ситуації можна вигадати? Ото ж бо!

Також жодними думками не можна мусолити своє Погано. Інакше воно виростає до великих розмірів, а потім лякає і тисне. Відчуваєш неприємні почуття? Перемкнися на щось інше! Розслабся. Це єдиний порятунок. Своє Боляче, Страшно, Гірко роздумами не вилікуєш. А регулярними розслабленнями - як мінімум полегшиш!

Абсолютно безглуздо інтерпретувати вчинки інших людей. Люди й самі не знають, що ними рухало. Навіть не замислюються про це - вважають свій образ поведінки і мислення нормою. Звичайно, дуже хочеться дізнатися, що це він мав на увазі, коли зробив мені ось так чи сказав ось так.

І здається, якщо я подумаю, обов’язково вироблю протиотруту. Але це ілюзія. Ніякої протиотрути не існує, і все інтерпретації з великою часткою ймовірності - помилкові. Навіть якщо ви дуже проникливі - чужа істина не у вашій компетенції.

Коли нічого не знаєш на хвилюючу тему - думати ні про що. Чого виколупувати думки там, де їх немає? Набагато корисніше пошукати або почитати їх у інших людей. Іноді можна просто розслабитися і забути. Прийде час, і потрібні, корисні ідеї не змусять довго чекати.

У разі занепокоєння про близьку, рідну людину - дуже шкідливо думати! Скількома трагічними порожніми переживаннями ми собі настрій зіпсували? Багатьма! А нічого не сталося, а коли б сталося, то навряд чи б допомогли, а здоров’я собі (і близьким) поїсти встигли!

Найкраще в таких ситуаціях переключитися від хвилювань, заспокоїтися і створити сприятливі умови для інтуїтивного відчування. Тоді відчуття відразу підкажуть, все в порядку з рідною людиною чи ні.

Якщо потрібно тримати руку на пульсі, то все одно це не суперечить необхідності розслаблення (і від думок теж). В такому випадку спокій - запорука «холодних» мізків. Емоції відсутні, а рішення приймаються швидкі і найвірніші. Перебувати в ситуації - не означає думати про неї.

Шкідливо включати логіку свідомості завжди, коли хочеш почути свою інтуїцію. Одне іншому суперечить. Шкідливо аналізувати інтуїтивні знання, шукати їм логічний доказ або спростування. В результаті таких пошуків вагомих аргументів не знаходиться і дія не слухає внутрішній голос. А потім шкодує.

Протипоказано думати за кермом. Тут кращий стан - повна відсутність думок, а тільки дорога, я, відчуття дороги (машини, ситуації). Такий стан знаходження тут і зараз гарантує максимальну зосередженість і безпеку.

Не корисно думати про що-небудь, крім того, що ти робиш тут і зараз. Будь-яке відволікання на сторонні думки загрожує неякісним виконанням цієї задачі. І зовсім не економить час, а навпаки - бездарно його розтрачує.

Так-так, передбачаю питання про певну невідповідність «протипоказано думати за кермом» і «думати тільки про те, що ти робиш тут і зараз». А ось тут, дорогі читачі, проявіть свою кмітливість. Ну не все ж автору розжовувати! Вмійте розділяти ситуації, поняття, відчуття і дії. Шукайте свою золоту середину.

Ну ось, на загал, і все сказала, що хотіла. Якщо я добре постаралася, то деякі доводи про шкідливість думок переконали-таки читача. І в цьому випадку виникне справедливе питання: а як це можливо - не думати?

Відповідаю: цьому нас вчить медитація. Стан не розуму, тобто його відсутність, - ось що таке медитація. Вона ще багато чому вчить, але про це не скажу. Тому що до теми цієї статті не відноситься.

Але якщо читач зацікавився, він завжди може знайти матеріали, прочитати і взяти на замітку те, що вважатиме для себе корисним.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.