ЄВРО-2012 у Києві: ложу Януковича на стадіоні закрили плівкою

Автор/джерело -  © Юхим Шауман, DW 



Дата публiкацiї - 30.05.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2431

Головні стадіони майбутнього чемпіонату Європи з футболу - і київський, і варшавський - спроектували німецькі архітектори. Вони задоволені. А як же корупція, політичний бойкот? ...

"Творець перед закритими воротами свого дітища - ну, не нонсенс чи що?!" Це риторичне питання, поставлене кореспондентом німецької газети SüddeutscheZeitung в нарисах про архітекторів, які створили проекти головних стадіонів Євро-2012, може вразити кого завгодно, але тільки не самих архітекторів.

Фольквіну Маргу (Volkwin Marg), який очолює разом зі своїм партнером Майнхардом фон Герканом (Meinhard von Gerkan) одне з найбільших в світі архітектурних бюро GМP, добре знайома така ситуація. Починаючи з генеральної реконструкції берлінського стадіону до чемпіонату світу з футболу 2006 року, він спроектував кілька суперсучасних футбольних арен. В одній тільки Південній Африці стоять три його стадіони, стільки ж в Бразилії і ось тепер - у Варшаві та Києві.

Таємниці будинку-примари

І кожен раз одна і та ж історія: як тільки стадіон побудований (а часом і під час будівництва), інші люди вирішують, чи пускати на його територію архітектора чи ні. Втім, на відвідування ігор чемпіонату Європи, контрамарки або VIP-перепустки Фольквін Марг не претендує. Сам він не є футбольним фанатом. Проте його стадіони - включаючи і київський "Олімпійський", де пройдуть чотири матчі і фінал Євро-2012, - побудовані (або, у всякому разі, спроектовані) з максимально можливим комфортом і для гравців, і для вболівальників.

Дах-мембрана, що представляє собою спеціальну тентову конструкцію, яка розтягнута на структурованих, за принципом спиць велосипедного колеса, вантових фермах, - найбільша в світі. Напівпрозорий навіс (склотканина виготовили в Німеччині) повністю закриває трибуни, але пропускає денне світло. Що стосується фасаду стадіону, то між скляними панелями залишено вільний простір, через який надходить повітря. Зрозуміло, устаткування для кондиціювання повітря на стадіоні теж є.

Можна ще довго розповідати про достоїнства "Олімпійського", але про них вже написано багато і детально. Як - на жаль! - І про 13-поверховий будинок-примару, який стоїть саме там, де, як вважала б нормальна людина, мав би бути головний вхід на стадіон. До останнього моменту навіть берлінські архітектори не знали, що ж це "стирчить" біля самого фасаду їхнього стадіону. Готель? Офісний комплекс? І ніхто в Києві, жодна інстанція, ні на якому рівні, не могли дати їм відповідь на це питання.

Особлива прем’єра

Як ніхто не міг сказати, а хто ж власне дав дозвіл на будівництво цього будинку, яке, серед іншого, значно скорочує можливості евакуації зі стадіону. "У Києві VIP-гостей чекає особлива прем’єра, - єхидно підмічає кореспондент SüddeutscheZeitung, - на стадіон вони будуть проходити через хол готелю". Журналіст як раз і має на увазі вестибюль 13-поверхового київського примари, який, як зараз вже відомо, повинен перетворитися (але тільки через рік!) у чотиризірковий готель Sheraton. Німецький коментатор робить висновок: "Ця історія не дивна в місті, де висотки виростають в районах, в яких суворо заборонено будувати висотки і де нарощують на будинку поверхи, на що ніяке відомство не мало б дати згоди".

Втім, про корупцію, про яку пишуть практично всі німецькі журналісти, які розповідають про новий київський стадіон, Фольквін Марг дипломатично воліє не казати. Зрозуміло, що глава архітектурного бюро, в якому працює понад півтисячі співробітників, не може собі цього дозволити - інакше він ризикує втратити потенційних замовників.

Так, будівництво "Олімпійського" обійшлося відсотків на 30 дорожче, ніж розраховували автори проекту, але самі архітектори до цього ніякого стосунку не мають, їхньої провини тут немає. Як і в тому (ще одна сумна цифра), що під час реконструкції "Олімпійського" загинуло більше робітників, ніж на будівництві всіх трьох стадіонів Марга в Південній Африці. Тобто техніка безпеки там була поставлена краще, ніж в Україні.

Без політики

Політичну ситуацію на Україну 76-річний "зоряний" архітектор теж вважає за краще не коментувати. Фольквін Марг народився в Кенігсберзі (сьогоднішньому Калінінграді), після школи втік з НДР в Західний Берлін - загалом, пережив у своєму житті чимало серйозних політичних катаклізмів, і, можливо, ще і тому не любить категоричних оцінок. Втім, коли за часів Каддафі архітектурна майстерня GMP отримала з Лівії велике замовлення на проектування виставкового центру і в процесі роботи з’ясувалося, що диктатор буде проводити в ньому паради, Марг та його колеги розірвали контракт. Так що безпринципними їх назвати не можна.

Та й стадіон справді вийшов прекрасний. І є надія на те, що й після чемпіонату Європи з футболу він не стане "білим слоном". Так на професійному жаргоні називають спортивні арени, якщо ті після проведення великих змагань, для яких були побудовані, фактично не використовуються і повільно руйнуються, втрачаючи колишню красу.

Правда, навіть якщо канцлер Німеччини раптом приїде на фінал, в тому випадку, якщо в ньому буде грати німецька збірна, вона не зможе гідно оцінити всю пишноту нового київського стадіону, спроектованого її земляками. Справа в тому, що скляний дах над найголовнішою - президентської - ложею робочі закрили каламутній плівкою. Як кажуть, з метою безпеки. Президента треба оберігати ...

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.