За ЄВРО-2012 і російською мовою ховають $53 мільярда, що виведені в офшори

Автор/джерело -  © Дмитро Іванов, UAINFO 



Дата публiкацiї - 27.06.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2465

Отже, на тлі загальної захопленості футболом і мовним питаннями спробуємо зберегти тверезу голову і максимально стисло уявити собі ситуацію в Україні в цифрах.

Досягнення проФФесіоналів - країну щорічно грабують на 53 мільярди доларів, при державному бюджеті в 45 млрд. доларів!!!

Для початку, трохи макроекономічних показників (Азарови і Арбузови можуть скільки завгодно розповідати, що все добре, але цифри, на відміну від них, не брешуть). І, як відомо, найкраще цифри промовляють в динаміці.

Обсяг золотовалютних резервів України в минулому році становив 38,4 млрд. доларів (пам’ятається, Арбузов ще хвалився рекордним збільшенням ЗВР), а до 1 червня 2012 впав до 30,7 млрд. доларів.

До речі, агрегат М0 (обсяг готівки поза депозитними рахунками) склав на початок травня 194,5 мільярда, тобто, за поточним курсом долара забезпеченням цих коштів зайнято близько 24,3 млрд. доларів ЗВР. Як тільки ЗВР впадуть нижче цього обсягу (а з урахуванням поточних тенденцій і швидкостей, це справа кількох місяців), падіння гривні буде вже не зупинити.

Більш того, поріг може зрости, оскільки для забезпечення соціальних ініціатив Президента (читай «передвиборного підкупу виборців»), швидше за все, доведеться включити верстат, істотно збільшуючи гривневу масу в обігу.

Але йдемо далі. Державний борг зріс за аналогічний період з 48 млрд. доларів до 60,9 млрд. доларів. До речі, ніхто не підкаже мені, який граничний розмір державного боргу встановлений Бюджетом-2012? Правильно, 415 млрд. грн., - що приблизно дорівнює 52 млрд. доларів (я сміявся вже тоді, коли читав це в проекті Бюджету)! Пани Арбузов та Азаров вже порушили закон, перевищивши встановлені ними ж норми запозичення, але ж пройшло лише півроку, а що ще буде до грудня...

Тепер перейдемо до більш цікавого, я б навіть сказав, - ключового моменту. Сукупний зовнішній борг України становить 126,8 млрд. доларів, що вже наближається до 80% від ВВП. Янукович, звичайно, нафантазував в своїй заяві, що в 2012 році ВВП України складе 1,5 трильйона гривень, але за перші півроку він склав близько 600 мільярдів гривень, що в річному вираженні дасть лише 1,2 трильйона (150 млрд. доларів). Ділимо 100% * 126,8 / 150 = 84,5% ВВП. І, нагадую, до кінця року цей показник має всі шанси ще погіршитися.

Сальдо зовнішньої торгівлі також продовжує залишатися негативним. Щомісячна різниця між імпортом і експортом становить приблизно 1-1,2 млрд. доларів, що автоматично означає зростання боргових зобов’язань на аналогічну суму.

На перший погляд може здатися, що ми споживаємо більше, ніж виробляємо (як це зараз ставлять в докір Греції всякі ліберальні економісти). Але варто додати в рівняння всього одну змінну, і картина змінюється кардинально.

З України в минулі роки вивозилося в офшори близько 15 мільярдів доларів щорічно (ми про це регулярно пишемо, щоб, не дай Боже, не забулося!). Частина цих грошей потім ввозилася назад в країну, помилково вважаючись «іноземними інвестиціями», але завжди менше, ніж вивозилося. За оцінками багатьох експертів, які провели свої розрахунки взаємно незалежно, за останній рік з України в офшори було вивезено 53 мільярди доларів (що більше, ніж державний бюджет України, який менше 45 мільярдів)! П’ятдесят ТРИ МІЛЬЯРДИ!

Громадяни рідненькі, - після всіх цих років розпилів і перерозподілів ми, як і раніше, виробляємо більше, ніж споживаємо! З такими показниками ми цілком могли б розрахуватися з усіма боргами (або просто не позичати), а також взагалі обійтися без цих самих «іноземних інвестицій» (яких, насправді, кіт наплакав), якби не цей нескінченний потік грошей, що йдуть «на Кіпр». Більше того, ми могли б ще по кілька мільярдів доларів щорічно витрачати на модернізацію економіки, на оновлення виробництв і розвиток науки.

Громадяни, - це не ми погано працюємо, це не у нас «неконкурентоспроможна економіка», нас просто безбожно грабують! Це головна і єдина проблема нашої країни.

Втім, ні, не єдина (це я погарячкував). Наступною проблемою нашої країни є демографічна ситуація. У нас банально невідомо, скільки народу живе в Україні. Офіційна статистика говорить нам, що українців приблизно 45,5 мільйона. А, наприклад, дані по споживанню хліба кажуть, що приблизно 38 мільйонів. І ці дані (було 52, померло 7, виїхало за кордон ще 7) мені здаються більш об’єктивними.

Я був системним адміністратором в обласному управлінні статистики, коли проходив «Перепис-2001». Уже тоді тільки по Вінницькій області близько 46 000 чоловік перевели з категорії «такі, що виїхали за кордон» в «тимчасово відсутні». По всій Україні це дає нам понад мільйон «фальсифікованих душ», а якщо врахувати, що із західних областей виїхало набагато більше, ніж з центру, то ще більше. І за ці роки їхнє число ще значно збільшилося.

Чому, питається, за 11 років ніхто так і не зібрався провести новий перепис? Навіть проміжну, 5%-ву! Тому що мільйони «мертвих душ» - це потужний інструмент фальсифікації будь-яких виборів. Гоголь - великий письменник, все передбачав, і мертві душі, і нечисть. Хлопці, поки не буде проведена повний та об’єктивний перепис населення України, ні про які чесні вибори і мови бути не може! Мертві прийдуть і проголосують!

Ну і, додатково, якість цієї демографії, та її тенденції. Три роки тому половина випускників ВНЗ мріяла поїхати за кордон, а зараз вже дві третини. І це не так вже й дивно, враховуючи, що влаштуватися за фахом практично нереально.

Два роки тому число людей, які подали заявки на отримання грін-карти (можливості виїхати в США) було близько 250 000, в минулому році вже майже мільйон, а зараз - півтора мільйона. Вдумайтеся: в Україні півтора мільйона людей (не вважаючи членів їх сімей) що хоче виїхати на ПМЖ за кордон, і це тільки в США!

Крім того, українки масово відмовляються народжувати дітей. Понад 80% українських жінок не хочуть мати дітей, поки економічна ситуація не покращиться (а з якого дива їй поліпшуватися, якщо країну грабують на 53 мільярди доларів за рік?!), А понад третини тих, у кого їх двоє, живуть за межею бідності.

Якщо після всього прочитаного хтось ще вірить в «еволюційний розвиток», то це вже клініка, і таким панам потрібно не читати аналітичні статті, а звертатися до відповідних фахівців в білих халатах.

Втім, щоб скласти більш повну картину найближчого майбутнього, нам не вистачає ще одного компонента - зовнішньої економічної і політичної обстановки. На обстановку в Україну в основному впливають три компоненти: стан економіки в США (на жаль, вони на всіх впливають), в ЄС і в РФ.

Економіка США не настільки вибралася з кризи, як це багато разів заявлялося. В останній доповіді ФРС («Федеральна резервна ситема» «Федеральний резерв» США - «Аратта») довелося знизити всі прогнозні макроекономічні показники, оскільки було очевидно, що вони не виправдаються. В результаті рейтинговому агентству «Moody’s» довелося знизити рейтинги 15 найбільших американських банків. Одним з ключових показників того, що криза нікуди не йшла, є той факт, що ФРС зберігає облікову ставку близькою до нуля (тобто фактично задарма роздає гроші банкам).

Заявлений коефіцієнт інфляції в 1,7% розрахований взагалі незрозуміло на кого, оскільки незрозуміло, хто може в це повірити. Інфляція в США становила в останні роки не менше 8-10% на рік, що чітко видно і по індексу споживчих цін (ІСЦ). Навіщо занижувати інфляцію, запитаєте ви? Дуже просто: якщо коефіцієнт інфляції більше коефіцієнта зростання, то це ніяке не зростання економіки, а її падіння. Такими нехитрими маніпуляціями і підтасовуваннями ФРС намагається вберегти США від паніки, яка неминуче почалася б, якби спливла правда.

Що стосується Євросоюзу, то, незважаючи на вкинуті на розв’язання кризи сотні мільярдів євро, обстановка залишається вкрай нестабільною. Нещодавні вибори в Греції не додали впевненості в завтрашньому дні, оскільки сформований коаліційний право-лівий уряд вкрай нестабільний, і не виключено, що вже до осені ми побачимо наступні грецькі вибори. Укупі з проблемами в Іспанії та інших країнах Півдня Європи, це продовжує загрожувати розпадом єврозони (при цьому замість реальних заходів щодо вирішення проблем євробюрократи воліють зображувати видимість того, що все під контролем).

Фактично політика заливання всіх проблем незабезпеченими фінансами нічого не вирішує (адже більшості давно зрозуміло, що такої маси активів, що відповідає вкинутим євро та доларам, не існує в природі), а лише погіршує ситуацію. Поточна політика ФРС США та ЄЦБ - це гасіння пожежі бензином.

На цьому тлі може здатися, що ситуація в Росії краще. Але криза в єврозоні боляче вдарить по Росії також, тому що, по-перше, європейцям буде нічим платити за енергоресурси, що постачаються їм, по-друге, платити вони будуть євро і доларами, які стрімко знецінюються, а по-третє, більшість резервів російського Центробанку номіновано в тих же доларах і євро.

Що ж служить індикатором розгортання нової хвилі боргової кризи? Таким індикатором виступає, перш за все, ціна на нафту. І якщо місяць тому, коли я писав попередній огляд, ціна російської нафти Brent трохи перевищувала психологічну позначку в 100 доларів за барель, то зараз, всього лише через три тижні, вона вже впала до 90 доларів і коливається в районі цієї позначки. Минулого разу подібне падіння було в кінці 2008 року, і супроводжувало всім відомі події в США.

До речі, а що буде з російською економікою, бюджет якої на 59% залежить від експорту вуглеводнів, у разі чергового різкого падіння ціни на нафту? Думаю, всі здогадуються, що нічого хорошого.

Як все вищеперераховане стосується України? А дуже просто. Резерви України падають, борг зростає, співвідношення гривневої маси до розміру забезпечення прагне до критичної точки, негативне торговельне сальдо висмоктує з країни по мільярду доларів на місяць. Плюс до цього всього додати бюджетний дефіцит в 25 мільярдів гривень, який, незважаючи на всі зусилля податкових служб по вичавлюванні соків з населення, за півроку вдалося скоротити менш ніж на мільярд.

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.