А тим часом у парламенті...

Автор/джерело -  © Андрій Косовський, ProUA 



Дата публiкацiї - 2.08.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=252

«Наша Україна» ллє воду на млин Сан Санича з кожним голосуванням, роблячи його все більш інформаційно легітимним.

Доки Президент і політичні лідери стомлюють всю країну літніми переговорами і підписаннями незрозуміло чого, з тільки їм відомою метою, фактичний альянс, судячи з усього, вже відбувся.

Дійсно, всю вітчизняну «політичну кухню» аналізувати, як відомо, треба за плодами, а не за заявами. А вони, як показує практика, дуже і дуже відрізняються.

Основним лакмусовим папірцем для дієздатності будь-якого політичного альянсу є голосування депутатів з неполітичних питань. І сьогодні тут можна спостерігати вельми цікаві речі.

Отже, за два дні на цьому тижні парламент розглядав лише кілька законопроектів. Практично всі вони пройшли парламентське чистилище. Причому пройшли не тільки за допомогою голосів «антикризової коаліції». Їх підтримала і частина «Нашої України». В основному це, звичайно, ратифікація Договорів і Конвенцій, тобто те, що буде необхідне майбутньому уряду, незалежно від його якісного складу. Та все ж подібна позиція є досить показовою.

Справа далеко не в кількох голосах «відщепенців». Так, наприклад, «за» приєднання України до Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів проголосували 53 члени НСНУ . Підтримало приєднання до Міжнародної конвенції нових сортів рослин – 54 . За ратифікацію Угоди про спільні заходи щодо запобігання блокаді – стільки ж . На підтримку змін до Закону «Про ліцензування готельних видів діяльності» - 48 .

Звичайно, нічого поганого або незрозумілого в подібному підході немає. Документи можна навіть назвати важливими, необхідними і своєчасними. Та і здоровий глузд підказує, що хоч би один орган державної влади все ж таки повинен працювати в країні, а то населення незабаром замислюватиметься про принципову необхідність системи в цілому.

Питання в іншому. Наявність працюючого парламенту тактично вигідна антикризовій коаліції і спікерові Олександру Морозу. Саме тому зараз якраз і виносяться «непроблемні» питання, які не викличуть значної полеміки. Населенню й «іноземцям» просто показують, що Рада працює і навіть щось приймає. А це збільшує для антикризової коаліції інформаційні бонуси у разі її розпуску.

Тобто виходить, що «Наша Україна» ллє воду на млин Сан Санича з кожним голосуванням, роблячи його все більш інформаційно легітимним. Звичайно, НСНУ і Президент зараз намагаються домовитися з «антикризовою коаліцією», і подібні голосування можуть підноситися, як жест доброї волі. Ну і до того ж, подібна позиція чудово лягає в традиційну тезу про «конструктивну опозицію», що в перекладі нормальною мовою означає «ні риба, ні м’ясо».

Проте домовлятися можна з різних позицій. І «конструктивізм» при жорстких і довгострокових переговорах (а саме такий їх вигляд присутній сьогодні) не є оптимальним методом. Значно ефективніше виглядала б повна обструкція антикризової коаліції. Така позиція дала б змогу «вибити» з «регіоналів» значно більше. Крім того, все одно без підпису Президента документам, прийнятим парламентом, гріш ціна в базарний день. Ну, а Віктору Ющенку явно зараз не до конвенцій.

Звичайно, навряд чи голосування в парламенті спільно з «антикризовою коаліцією» є всього лише тактичним прорахунком НСНУ. Просто, ймовірно, незважаючи на всі «страшилки», перевибори не такі близькі, як «новоформатна» коаліція, яка вже де-факто існує у ВРУ, що наводить на думку і про швидке формування Кабміну.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.