Лобізм проФФесіоналів. Енергетика за рахунок здоров’я і гаманців українців

Автор/джерело -  © DW 



Дата публiкацiї - 6.09.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2532

Через дорожнечу газу український уряд шукає альтернативне паливо для теплоенергоцентралей. Ставку зробили на водо-вугільні технології з Китаю. Екологи не в захваті.

Перед новим опалювальним сезоном питання ціни на газ знову стає гострим. «Нафтогаз України» купує паливо у «Газпрому» за найвищою у Європі ціною – понад 400 доларів за тисячу кубометрів. Через різницю у тарифах на газ, тепло і електрику для населення з їхньою собівартістю, держава щороку компенсує «Нафтогазу» багатомільярдний дефіцит, який зростає разом із цінами на російський газ. Тож уряд ламає голову над альтернативами. У Кабінеті міністрів зробили ставку на вугілля. На переоснащення українських теплоелектроцентралей «Нафтогаз» залучає під державні гарантії кредит державного банку Китаю на понад три з половиною мільярди доларів.

За ці гроші буде переоснащено п’ять ТЕЦ – Одеську, Сєверодонецьку, Херсонську, Миколаївську і Харківську ТЕЦ-5. У квітні цього року Верховна Рада зняла мораторій на приватизацію цих об’єктів. Уряд раніше неодноразово озвучував плани щодо передачі низки ТЕЦ у концесію, аби переоснастити їх коштом інвесторів. Однак зрештою приватизацію відклали, а переоснащення вирішили робити із залученням китайського кредиту.

За задумом уряду, альтернативою газу стане водно-вугільна технологія, розроблена в СРСР ще в 60-ті роки минулого століття. Через дешевизну газу ця технологія на декілька десятиліть пішла у забуття. Тепер українські урядовці про неї згадали. Але використовувати будуть не радянські, а китайські технології. Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що до осінньо-зимового періоду цього року з газу на вугілля буде переведено перші шість теплоагрегатів.

Дешевше, ніж газ

Які китайські компанії будуть залучені до переоснащення українських ТЕЦ, уряд не повідомляє. Немає й жодної інформації про технічні характеристики китайського обладнання. Прокоментувати потенціал залучення цієї технології Deutsche Welle попросила представника російсько-австрійської компанії «Амальтеа-Сервіс», яка вже багато років продає на ринках пострадянських країн водо-вугільні агрегати. «Перетерши вугілля на пил та змішавши з водою можна отримувати дрібнодисперсну суспензію, яка непогано горить, дає більше тепла і значно дешевша за газ», - пояснює представник компанії в Україні Антон Авдєєв.

«За один гігакалорій теплової енергії з тонни російського газу за 400 доларів ми платимо 50 доларів, а за той самий гігакалорій з тонни водно-вугільної суміші 18 доларів. Економія суттєва», - підрахували у компанії Авдєєва. Щоправда це за умови, коли тонна вугілля коштує не більше 82 доларів за тонну, каже Авдєєв. В Україні з цим проблем не буде, переконує він, адже у водно-вугільній технології ще вигідніше використовувати не вугілля, а вугільні шлаки. «А такого добра у нас біля кожної шахти стільки… Бери навіть безкоштовно», - наголошує Антон Авдєєв.

Сумніви у китайських технологіях

В опитаних Deutsche Welle екологів і експертів, виникають сумніви у доцільності залучення саме китайських технологій. Експерт з енергетичних питань Михайло Гончар переконаний, що китайські водно-вугільні технології морально застарілі і не відповідають екологічним нормам. «Відмовитися хоча б частково від дорогого російського газу потрібно. І водно-вугільна технологія - це одна з альтернатив. Однак краще було б у нас застосувати більш екологічні європейські технології, а не китайські», - вважає Михайло Гончар.

Про те, що згоряння водно-вугільної суміші шкодить довкіллю в один голос заявляють і екологи. На їхню думку, подальше збільшення частки вугілля в загальному енергобалансі країни призведе до забруднення атмосфери пилом та іншими шкідливими речовинами. А це в свою чергу збільшить кількість хронічних захворювань дихальних шляхів населення та кількості людських жертв при видобутку вугілля. Про це йдеться у зверненні Робочої Групи неурядових екологічних організацій України з питань зміни клімату до прем’єр-міністра України. «Хоча у нас ці технології широко не застосовувалися і немає точних підрахунків по викидах в атмосферу, але однозначно можна сказати, що це не найкращий вихід економити газ, жертвуючи здоров’ям людей», - прокоментував Deutsche Welle виконавчий директор Національного екологічного центру України Юрій Урбанський.

Критикує китайських конкурентів і Антон Авдеєв з компанії «Альматеа-Сервіс». «Вони використовують ще стару радянську технологію і не переймаються особливо фільтрами при перетиранні вугілля у пил та його згоранні», - стверджує Авдєєв.

Кон’юнктурна програма для Донбасу

Підтримка вугільної галузі – один з пріоритетів уряду Азарова. Завдяки збільшенню державних субвенцій для шахт Донбасу, які сягнули двох відсотків бюджету країни, зростають обсяги видобутку вугілля. За інформацією уряду, за сім місяців цього року шахтарі видобули понад 50 мільйонів тонн вугілля, що на шість відсотків більше, а ніж за аналогічний період минулого року. У Кабміні наголошують, що переведення ТЕЦ на вугілля забезпечить для українських шахт стабільний ринок збуту обсягом до 10 мільйонів тонн сировини щорічно. На Донбасі буде створено до 15 тисяч нових робочих місць, заявив прем’єр Микола Азаров, перебуваючи нещодавно з візитом у цьому регіоні.

Саме у Донбасі провладна Партія регіонів має найбільшу підтримку серед виборців. Михайло Гончар припускає, що запроваджуючи водно-вугільну технологію уряд, окрім економічної вигоди, переслідує ще й політичну мету.

Крім того, від зростання попиту на вугілля можуть виграти і власники приватизованих шахт, зауважує Гончар. «Це підтримка конкретно взятої промислової групи Ахметова. Тут держава дбає не стільки про інтереси громадян, скільки про рентабельність бізнесу цієї олігархічної групи», - вважає аналітик.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.