Як уникнути конфліктів в сімейному житті?

Автор/джерело -  © Лера Грозная, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 2.10.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2566

Незважаючи на те, по коханню ви одружувалися чи ні, у вашому житті обов’язково будуть смуги і чорні, і білі. Звичайно, хотілося б, щоб білі зустрічалися ширші і частіше... І ось тут ми власноруч можемо собі допомогти, звівши до мінімуму хоча б чорні смуги в колі сім’ї.

Коли ми закохані, нам здається, що уникнути конфліктів в сімейному житті зовсім не складно і для цього не треба докладати жодних зусиль. Буквально через кілька днів після весілля (а іноді й раніше) ми розуміємо, що без конфліктів не обійтися... Якщо вчасно не відключити емоції і не включити в процес здоровий глузд, то сварки будуть в родині обов’язково, так як немає на світі абсолютно однакових людей, що мають одне на двох мислення.

Про те, як уникнути конфліктів в сімейному житті , найкраще розкажуть дідусі, що довго живуть в злагоді з бабусями, або бабусі, які прожили зі своїми дідусями мінімум півстоліття. Така бабуся мені знайома. Моя сусідка, Катерина Семенівна, прожила зі своїм чоловіком без малого 60 років. Останні 20 років я була їх сусідкою, що живе через тонесеньку стінку хрущовської панельки. Мені знайоме все: і який суп любить сусід з 56-ої квартири, і коли міняє постільну білизну тітка Люба з 54-ої, і з якого приводу лаються дід Микола з бабою Манею. Ні, я не стояла з підслуховуючим пристроєм біля стіни, просто чутність в тому будинку така...

А ось в сім’ї Катерини Семенівни завжди було тихо і спокійно. Я завжди дивувалася, як це їм вдається жити і не лаятися. Певний час я навіть думала, що чоловік Катерини Семенівни глухий і німий, і вони лаються якось по-особливому... Зрештою, моя цікавість перемогла, і я поцікавилася, як їм вдається уникнути конфліктів в сімейному житті ? Катерина Семенівна лише посміхнулася і сказала: «А що нам ділити? Квартира у нас є, машина теж, чоловік не алкаш, дітки виросли і все у них добре. А щодо того, як уникнути конфліктів, я тобі, дитинко, так скажу: треба любити і поважати чоловіка і вміти поступатися. Сьогодні поступишся ти, завтра поступиться милий, і тоді в родині буде мир».

І вона права, - основні причини конфліктів: нерозуміння, неповага, непоступливість, невлаштованість і невміння зрозуміти і пробачити. Щоб жити в світі, треба змінювати себе, - причому як чоловікам, так і жінкам. У сім’ї не буває правих і винуватих, якщо трапляється конфлікт, то, в кожному випадку, винні обидва. Один винен в розпалюванні конфлікту, а інший в підтримці цього «вогню». Якщо один виявиться мудрішим, то конфлікту можна уникнути. Ми ж не на полі бою, а перед нами не ворожа армія, навіщо ж намагатися перемогти?

Якщо основною вашою метою є розлучення і жити з людиною просто нестерпно, це окрема тема. Тут навіть намагатися щось виправити сенсу немає. Але якщо ви цінуєте свого обранця (неважливо, - чоловік ви або жінка), треба навчитися терпінню і терпимості.

 

Будь-який конфлікт починається з маленької «іскорки», і щоб не розгорілося «багаття», треба навчитися цю іскорку гасити. Вам здається сукня блакитною, а чоловікові - бузковою? А чи не все одно? Від цього що, сукня стане іншою або колір зміниться? Навіщо доводити до хрипоти, якого кольору ця сама сукня? Це, звичайно, я образно. На місці сукні може бути їжа, для нього смачна, для вас - ні... А чому б не жити, дотримуючись політики «про смаки не сперечаються»? Він каже, що на вулиці спекотно, а вам холодно? Хіба це привід для конфлікту? Ну, одягніться тепліше, буде і вам спекотно...

Якщо все ж трапилася невеличка сварка, не згадуйте старі образи, не звинувачуйте половинку у всіх гріхах. У пориві гніву можна такого наговорити, що буде соромно потім все життя. Хочеться щось сказати - порахуйте до десяти. Ось побачите, за цей період до вас обов’язково повернеться здоровий глузд і бажання говорити гидоту залишиться в минулому.

За жодних обставин не приплітайте до сварки родичів. Кожна людина має недоліки, і якщо раптом ви почнете щось погане говорити про рідню вашої другої половинки, то конфлікту обов’язково бути. Немає нічого більш образливого, ніж почути правду! Окремо для чоловіків хочу сказати, що якщо навіть ваша половинка весь час незадоволена своєю фігурою, ніколи не погоджуйтеся з нею і не кажіть, що їй пора худнути. Краще промовчіть, тому що конфлікту не уникнути, якщо ви вкажете їй на цей недолік. Сама вона може бути не задоволена, але ваше підтвердження вона сприйме не інакше як те, що вона вам не подобається в такому тілі...

Не хочете конфліктів? Не вказуйте партнеру на його недоліки і не намагайтеся його змінити. Він - доросла, сформована особистість, ви покохали його таким, він не був іншим. Або приймайте таким, який він є, або... Краще рішення - компроміс, а іноді можна і поступитися, якщо ви від цього особливо нічого не втрачаєте... Вашій половинці не подобається, коли ви коротко стрижетеся? Ну і не треба доводити до конфлікту, є безліч красивих зачісок середньої довжини.

Думаючи про те, як уникнути конфліктів в сімейному житті, не треба забувати про те, що смаки і бажання є не тільки у вас. Моя приятелька пофарбувалася в пекучо-чорний колір... Чоловік їй спочатку натякав, що щось не те, потім став просити повернути природний колір, потім прямо сказав, що не любить брюнеток. Вона ж була непохитна - мені так подобається! Ну і подобається тепер тільки їй одній, поки вона не знайшла собі іншого чоловіка... Він пішов через рік, і тут я повністю на боці чоловіка. Ну, якщо він не міг бачити свою кохану з волоссям нелюбимого кольору, до того ж їй це не пасувало, він же не міг все життя дивитися в бік. Він милувався своєю обраницею, він її кохав, а вона зробила все, щоб відбити у нього цю пристрасть. Повернувши колір волосся, вона б нічого не втратила, а так через свою впертість втратила чоловіка. А найголовніше, - їй теж не подобався цей колір, просто хотілося зробити всупереч... А навіщо? Можна ж враховувати не тільки свої смаки, але й уподобання коханого.

Дрібні недомовки трапляються в кожній родині, а от великих скандалів можна і потрібно уникати. Якщо двоє докладуть деякі зусилля, то жити стане простіше і приємніше. Бережіть одне одного!

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.