Що заважає прийняти людину такою, якою вона є?

Автор/джерело -  © Тамара Дубовська, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 22.10.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2593

В юні роки багато хто з нас беззастережно вірить, що можуть повністю змінити іншу людину. На практиці ж все виходить навпаки. Психологи давно дійшли до висновку, що підлаштувати партнера під свої фантазії і бажання не можна.

Закоханість, як відомо, - сліпа, тому часто людина занурюється в свої почуття з головою, зовсім не помічаючи, що предмет його обожнювання - повний антипод йому (за світоглядом - прим. «Аратти»). Любов, звичайно ж, здатна творити дива, але не до такої міри, коли людина, що байдужа до мистецтва, раптом поринає у вивчення творчості великих художників. Не варто брати за зразок подібну ситуацію, яка вдало склалася у когось із знайомих. Ніхто не може дати гарантії, що відносини складуться саме так, як хочеться.

Іноді варто сказати собі «стоп» і ще раз подумати, чи варто вступати в стосунки з надією переробити іншого. Швидше за все, вони просто будуть все більше і більше погіршуватися. Гармонійні відносини припускають зміни, які відбуваються самі по собі як у чоловіка, так і в жінки. Але одна справа, коли це йде з внутрішніх осмислених спонукань самої людини, й інша - коли їй щось нав’язується.

Бажання змінити людину найчастіше має відношення до особистої історії. Кожен в душі мріє про ідеал, і образ батьків теж зберігається десь у підсвідомості. Будь-хто буде комфортно почувати себе в товаристві тієї людини, поряд з якою він може вільно здійснювати звичні дії, випробовувати знайомі почуття, тому вибір найчастіше неусвідомлено падає на знайому з дитинства модель поведінки. Якщо почати «переробку» і якщо вона навіть виявиться в де-чому успішною, в кінцевому підсумку можна розчаруватися і втратити інтерес до партнера, так як зникне щось важливе в ньому. Тому вихід один - працювати над собою.

Критика - річ непогана, якщо він націлена на поведінку людини, а не на її особистість. Не розкидати речі де попало навчитися набагато легше, ніж з мовчуна перетворитися на цікавого співрозмовника на різні теми. Ідеали іншої людини варто навчитися цінувати, навіть якщо вони абсолютно не до душі. Особистий простір необхідний кожному, інакше людина з часом зламається.

Найлегше скаржитися на партнера. Така стратегія дуже зручна - немає необхідності змінюватися самому. Багато дружин незадоволені тим, що чоловіки по дому нічого не роблять, проте варто чоловікові взяти до рук молоток, вони виривають його з рук і звинувачують у невмінні. А може бути, в глибині душі деякі не особливо і бажають, щоб партнер змінився: бояться втратити над ним владу. Зручна для себе роль критика - вигідна модель поведінки: адже той, хто хоче домінувати, завжди знайде, до чого причепитися.

Згубні звички партнера - це інша справа. Пияцтво або фанатичне захоплення комп’ютерними іграми нерідко руйнують стосунки, але навіть в такій ситуації не варто вважати себе рятівником і починати діяти за допомогою погроз: «Якщо не кинеш пити, то ...» Шантаж тут не допоможе. Краще спробувати показати людині, що її стан вас непокоїть і пригнічує, спробувати пробудити в ній інтерес до життя, розкрити очі на більш цікаві речі.

Будь-яка людина має побачити сенс від майбутньої роботи над собою. Ніхто не має права замикати партнера в клітку своїх власних мрій. Особистий розвиток відбувається у всіх по-різному. Допомогти може лише сила любові - тільки вона здатна згодом змінити на краще життя двох людей.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.