Олігархи проти Януковича, або Диверсифікація політичних ризиків

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 1.11.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2609

Українські олігархи після виборів намагатимуться робити ставки на різні політичні сили, аби послабити позиції «сім’ї» Януковича, впевнені оглядачі.

На перший погляд, з обранням нового парламенту політичні позиції президента Віктора Януковича навряд чи послабляться. Однак, якщо враховувати, що вже нині починається негласна підготовка до президентських виборів 2015 року, заспокоюватися Віктору Януковичу, схоже не варто.

«Все залежатиме від того, яким буде місце президента і чи готові будуть олігархи фінансово витрачатися на його підтримку, адже Янукович намагається розбудовувати власний олігархічний клан – сім’ю», - прокоментував DW керівник представництва німецького Фонду імені Генриха Белля в Україні Кирило Савін.

Він зауважує, що представники великого бізнесу нині незадоволені особистими амбіціями старшого сина президента – Олександра Януковича, який потужно «розбудовує сім’ю». Так, наприклад, в українських ЗМІ можна знайти згадки про те, що син Януковича неформально контролює ключові інститути держави: МВС, Податкову службу, Нацбанк, Міністерство природних ресурсів − і це викликає занепокоєння основних олігархічних українських груп.

Страх санкцій з боку Заходу

Крім того, після численних невдалих переговорів з ЄС про звільнення політичних в’язнів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка український великий бізнес побоюється економічних санкцій Заходу, де зосереджені численні активи української фінансової еліти. Тепер же до всього негативного контексту відносин Президента Януковича з Євросоюзом додалася і негативна оцінка міжнародних спостерігачів чергових парламентських виборів в Україні, наголошує блогер і журналіст Андрій Капустін.

«Все це може негативно відобразитися на статках крупного українського бізнесу, тому якщо Янукович і надалі гнутиме свою власну лінію, то олігархи можуть перейти в контрнаступ», - припускає Капустін.

Нові сили у парламенті – нові фаворити?

Блогер певен, що послаблення позицій Віктора Януковича та його «сім’ї» проявлятиметься у щедрому фінансуванні «темної конячки» у новому парламенті – об’єднання «Свободи». Адже саме радикально налаштовані «свободівці» можуть зміцнити тиск на великий бізнес «сім’ї» Януковича, бо такий радикалізм підтримують виборці, каже Капустін.

Руслан Павленко, керівник дослідницьких програм центру «СоцІнтел» припускає, що для ослаблення Януковича українські олігархи, ймовірно, використовуватимуть не тільки «Свободу», а й УДАР – для «політичного даху» своїх бізнес-інтересів. «Все залежатиме від преференцій, які отримуватимуть олігархічні групи від президента після виборів. Якщо вони будуть зрізані, то підтримка Януковича слабнутиме», - сказав Павленко.

Кирило Савін теж вважає, що нині крупний бізнес буде перестраховуватися і диверсифікувати свої політичні ризики. «Позиціонування олігархічних груп залежатиме від поведінки опозиції та діалогу з опозиціонерами в тому числі», - прогнозує керівник представництва Фонду імені Генриха Белля в Україні.

Внутрішня боротьба

Раніше представник Об’єднаної опозиції Анатолій Гриценко в інтерв’ю українським ЗМІ наголошував, що найбільш небезпечна опозиція для Януковича – всередині його партії, між тими олігархами, які його підтримують.

«Вони вже зрозуміли, що на другий термін Янукович їм не потрібен. Тому вони розкладають яйця в різні кошики. Саме вони не дозволять Януковичу провести рішення, щоб Президента переобирали в парламенті. Злякалися, побачили, що апетити нестримні», - заявив Гриценко.

Опитані DW експерти одностайні, що останні два роки президентства Віктора Януковича не будуть для нього спокійними.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.