10 міфів про інтровертів

Автор/джерело -  © Карл Кінг 



Дата публiкацiї - 16.11.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2625

Називаючи когось інтровертом, ми часто ґрунтуємося на поширених помилках і браку знань.

Інтроверти - це люди, увага яких зайнята їхніми власними думками та емоціями, а їх внутрішній світ для них є набагато більш стимулюючим і цікавим

В кінці 2008-го мені вдалося ознайомитися з книгою «Переваги інтровертів» (Як вижити у світі екстравертів) доктора психології Марті Лейні. В книзі начебто описана рідкісна раса людей, до якої я належу. Більше того - в книзі описані безліч з моїх дивацтв, що допомогло мені переглянути все своє життя з нової точки зору.

Зрозуміло, той, хто мене знає, скаже «Е, навіщо тобі так важливо знати, що ти інтроверт?!». Не так-то просто. Проблема в тому, що назвати когось інтровертом - це не просто повісити ярлик, наповнений купою помилок. Все набагато складніше.

Книга містить опис областей людського мозку і опис того, як нейротрансмітери прямують шляхами нервової системи у інтровертів та екстравертів. Якщо те, що написане в книзі - правда, то виявляється, що інтроверти - люди більш чутливі до дофаміну, через це занадто велика кількість зовнішніх сигналів призводить до виснаження (тут мається на увазі, що при значній кількості медіаторів якого-небудь типу в мозку відбувається перевантаження синапсів - вони всі виявляються зайняті, і новий сигнал не проходить - прим. перекладача). І навпаки, екстравертам не вистачає дофаміну і їм потрібно адреналін, щоб мозок міг синтезувати відсутню кількість. (Ймовірно тут неточність або двозначність - саме дофамін є попередником адреналіну, а не навпаки. Ймовірно, в згадуваною книзі мається на увазі, що через дефіцит дофаміну слід дефіцит адреналіну - прим. Перекладача)

Якщо припущення, які висловлені в цій книзі вірні, то виявляється, що інтроверти - це люди надчутливі до допаміну (дофаміну), через що занадто інтенсивна зовнішня стимуляція є для них надмірною і виснажливою. Екстраверти ж не можуть отримати допамін в достатній кількості і їм необхідний адреналін для його створення. Нервові шляхи у екстравертів коротші, через що нервові імпульси у них переважно обходять стороною ту частину лобової звивини, яка більшою мірою відповідає за роздуми і міркування (так зване поле або центр Брока).

До нещастя, згідно книзі - тільки 25% людей - інтроверти (хоча, як свідчать інші джерела, - екстраверти й інтроверти в суспільстві поділені порівну. До речі, - хворобливим проявом інтроверсії у людей є аутизм - прим.«Аратти»). Це призводить до безлічі непорозумінь, оскільки сучасне суспільство - екстравертне.

Отже, - ось кілька поширених помилок про інтровертів (не тільки взятих безпосередньо з книги, але й заснованих на власному досвіді автора):

Міф № 1: «Інтроверти не люблять розмовляти»

Це - неправда. Просто інтроверти мовчать, якщо їм нема чого сказати. Вони ненавидять пустопорожню балаканину. Дайте інтроверту поговорити про те, що йому цікаво - і він не замовкне тиждень.

Міф № 2: «Інтроверти сором’язливі»

Сором’язливість не має нічого спільного з інтровертами. Інтроверт - не соціопати, вони не бояться людей. Все що їм потрібно, - це причина для взаємодії з іншими. Вони не взаємодіють просто заради взаємодії. Якщо ви хочете поговорити з інтровертом - просто почніть говорити. І не переймайтеся тим, що це неввічливо.

Міф № 3: «Інтроверти грубі»

Інтроверти просто не бачать причин для дотримання безглуздих ритуалів і соціальних умовностей. Вони хочуть, щоб всі були чесними і прямолінійними. На жаль, у багатьох сферах життя це не вітається, так що інтроверти відчувають тиск з боку суспільства. І ця необхідність, - примус дотримуватися безглуздих для них умовностей, - стомлює.

Міф № 4: «Інтроверти не люблять людей»

Навпаки, - інтровертам дуже важливі ті деякі друзі, що у них є і яких вони цінують. Якщо вам пощастило і якийсь інтроверт вважає вас своїм другом, - ви отримаєте лояльного союзника на все життя. Одного разу заслуживши повагу, ви можете надовго розраховувати на його дружбу.

Міф № 5: «Інтроверти не люблять публічності»

Нонсенс. Інтроверти просто не люблять публічності НАДОВГО. І вони так само хотіли б уникнути ускладнень, які неминучі в громадській чи суспільній діяльності. Вони дуже швидко роблять висновки і накопичують досвід, і в результаті їм немає необхідності затримуватися надовго щоб «проникнутися». Їм краще піти додому і відновити сили, - «перезарядитися». В дійсності «перезарядка» має вирішальне значення для інтровертів.

Міф № 6: «Інтроверти завжди прагнуть до самотності. »

Інтроверту цілком комфортно зі своїми власними думками. Вони багато думають. Вони мріють. Вони люблять вирішувати проблеми і головоломки. Але вони відчувають себе неймовірно самотніми, якщо їм нема з ким поділитися своїми відкриттями. Вони жадають щирого спілкування з однією людиною.

Міф № 7: «Інтроверти дивні»

Інтроверти часто індивідуалісти. Вони не йдуть за натовпом. Вони воліють створювати свій власний життєвий шлях. Вони самі по собі і тому часто суперечать прийнятим нормам, вони не будують свої рішення, спираючись на популярні тенденції. Вони воліють, щоб їх цінували за їх нестандартний погляд на життя. Вони думають про себе, і вважають, що через це є ненормальними. Вони не базують свої рішення на тому, що є популярним і модним.

Міф № 8: «Інтроверти - ботани»

Інтроверти - це люди, увага яких зайнята їхніми власними думками та емоціями. Не те, щоб вони були нездатні звернути увагу на те, що відбувається навколо, просто їх внутрішній світ для них є набагато більш стимулюючим і цікавим.

Міф № 9: «Інтроверти не вміють розслаблятися і веселитися»

Інтроверти зазвичай розслаблюються удома або на природі, а не в громадських місцях. Інтроверти не шукають пригод і не є адреналіновими наркоманами. Якщо навколо дуже галасно і багато базікають, - вони закриваються. Їх мозок дуже чутливий до дофаміну - див. вище.

Міф № 10: «Інтроверт може «виправитися» і стати екстравертом»

Без інтровертів світ утратив би більшість вчених, музикантів, художників, поетів, режисерів, лікарів, математиків, письменників і філософів. Це показує, що є безліч способів, як навчити екстравертів взаємодіяти з інтровертами (я свідомо поміняв місцями терміни, щоб показати упередженість суспільства). Інтроверти не можуть «полагодити» себе і заслуговують поваги за свій темперамент і свій внесок в людство. Крім того, ще один цікавий факт: в дослідженні, проведеному Сільверманом в 1986 р. говориться про те, що серед інтровертів більше людей з високим IQ.

"Ви не можете піти від нас, а якщо нас змінити - це приведе вас до загибелі" - підписуюсь. Я сценарист.

Спроба змінити себе, - щоб вижити в світі екстравертів, може бути дуже руйнівною для інтроверта. Можна закінчити ненавистю до себе і до оточення - як це буває у представників інших меншин, які страждають через свої невідповідності загальноприйнятому поняттю «норма». Якщо ви думаєте, що ви інтроверт - я рекомендую вам вивчити питання і пошукати інших інтровертів для порівняння. Не варто обтяжувати себе спробами «стати нормальним». Екстраверти повинні знати і поважати нас, і ми теж повинні поважати себе за свою індивідуальність.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.