Чого очікувати від “кремлівських консультацій” Януковича?

Автор/джерело -  © Олександр Савицький, DW 



Дата публiкацiї - 17.12.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2662

Раптового приєднання України до Митного союзу під час грудневого візиту Януковича в Москву експерти не очікують. Не виключено, однак, що цей візит дасть старт економічному поглинанню держави Росією.

Наполегливі чутки про візит Віктора Януковича в Москву 18 грудня сьогодні були підтверджені офіційно.

Проте 14 грудня Громадська рада при Міністерстві закордонних справ України – схоже, на випередження такого візиту – ухвалила заяву щодо "неприпустимості поступового приєднання України до правил Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану". На думку членів ради, такий крок унеможливить підписання вже парафованої Угоди про асоціацію України з ЄС. Щораз більше українських експертів закликають главу держави відмовитися від приєднання України до Митного союзу пострадянських країн та від здачі Москві української газотранспортної системи.

Суперечливі заяви

Про намір приєднати Україну до деяких положень Митного союзу Віктор Янукович заявив ще п’ятого грудня в Ашгабаті. 13 грудня він знову заявив про це у своєму відеозверненні до Верховної Ради. Головним аргументом на користь такого вибору президент назвав "величезний ринок для українських товарів" в країнах Митного союзу. Категорично проти цього виступають українські олігархи. Зокрема, політик-бізнесмен Петро Порошенко заявив, що "не можна бути частково вагітним" і висловився лише за створення зони вільної торгівлі з Росією. Але прем’єр Азаров у виступі на державному телеканалі "Перший національний" 15 грудня підтвердив факт провадження перемовин про приєднання до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном.

Водночас Азаров вважає, що Україні слід "знайти можливості взаємодії" і з Митним союзом, і з Євросоюзом. А днем раніше, на зустрічі з послами країн Євросоюзу, президент Янукович також заявив, що до підписання Угоди про асоціацію з ЄС "лишився один крок". Чому ж президент та його ставленик на посаді глави уряду прилюдно роблять такі суперечливі заяви? І чи можна очікувати під час передноворічного візиту Януковича до Москви підписання документів зі зближення України з Митним союзом?

Економічне поглинання

Російський політолог Андрій Окара вважає, що Москва більше не наполягатиме на формальному вступі України в Митний союз, але вживе рішучих кроків зі встановлення контролю за українською економікою. "Кремль зацікавлений у тому, аби Україна відгородилася від вільного обігу товарів в межах Світової організації торгівлі (СОТ) більш високими митними бар’єрами, а також у встановленні контролю за українською газотранспортною системою", – сказав Окара DW. Наміри України підвищити митні тарифи на понад 300 товарних позицій задля підтримки власного автомобілебудування, виробництва м’яса та інших галузей економіки, як відомо, вже викликали різку критику з боку більшості країн, які входять до СОТ.

На думку Окари, в Москві також будуть узгоджуватися кандидатури на посади міністрів освіти, науки та культури, а також міністра енергетики та вугільної промисловості України. "Кремль дуже добре вивчив слабкі місця Януковича і буде тиснути на них, аби отримати вирішальний вплив на українську політику з диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, розвитку альтернативної енергетики, а також на освіту, культуру та інформаційний простір України", – вважає експерт.

Білоруський варіант для Януковича

Найтяжчі наслідки в цій ситуацій може мати втрата Україною газотранспортної системи (ГТС), впевнений президент Київського міжнародного енергоклубу (Q-Сlub) Олександр Тодійчук. "Йдеться не лише про магістральні газогони, а й про газорозподільчі мережі. Адже через постачання ними газу можна буде маніпулювати більшістю ключових підприємств держави", – нагадав експерт. У розмові з DW Тодійчук не виключив, що такий перебіг подій сприятиме реалізації в Україні білоруського сценарію, за яким президент Білорусі Лукашенко після здачі місцевої ГТС Москві "перетворився на весільного генерала, а білоруською економікою тепер керують росіяни".

Своєю чергою, київський політолог Олексій Гарань сказав DW, що вважає обґрунтованою тривогу українських експертів щодо загрози розвороту зовнішнього курсу України бік Кремля. Підготовкою до цього всередині держави експерт вважає ухвалення влітку 2012 року "мовного" закону, а восени – закону про референдум, яким, за словами політолога, хоче скористатися колишній голова адміністрації президента Кучми Віктор Медведчук для легалізації вступу України в Митний союз. "Це все проекти з розколу держави, які уможливлюють розворот зовнішньополітичної стратегії України на схід", – сказав Гарань.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.