Чого чекати від нового уряду України

Автор/джерело -  © Олександр Савицький, DW 



Дата публiкацiї - 25.12.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2668

В новому складі Кабінету Міністрів України ключові посади обійняли наближені до президента та його сім’ї люди, а також представники вузького кола олігархів, вважають опитані DW експерти.

На відміну від попереднього складу уряду, де проблемами євроінтеграції переймався перший віце-прем’єр, в новому уряді відповідальність за цей напрямок роботи не покладено на жодного з віце-прем’єрів. "Тобто вибір геополітичного вектору буде визначатися не урядом, а на Банковій", - сказав у розмові з DW професор політології Олексій Гарань. Він упевнений, що новий Кабмін не зможе провадити реформи, необхідні для зближення України з ЄС.

За словами політолога, прем’єр-міністр Азаров є прихильником прямо протилежного курсу України – на інтеграцію в структури Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану. Водночас, на думку керівника Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимира Фесенка, влада прем’єра Азарова обмежуватиметься не лише волею Президента Януковича, а й першим віце-прем’єром Сергієм Арбузовим. "Його розглядають як наступника Азарова, і його прем’єрство - це лише питання часу", - каже експерт.

Розподіл впливів

Окрім самого Арбузова, який вважається близьким другом старшого сина Президента Януковича – Олександра, до категорії членів "президентської сім’ї" Фесенко в інтерв’ю DW зарахував ще й перепризначеного міністром фінансів Юрія Колобова, нову міністерку Кабінету міністрів Олену Лукаш та Олександра Клименка, для якого Президент створив нове міністерство доходів і зборів.

Водночас, як зазначають експерти, серед членів нового уряду є й представники інтересів таких олігархів, як Рината Ахметова (віце-прем’єр Олександр Вілкул), Дмитра Фірташа (віце-прем’єр Юрій Бойко) та інших. Київський політолог Віктор Небоженко назвав новий склад уряду "парламентом, де представлені інтереси вузького кола олігархів та президентської сім’ї". Саме це, на думку експерта, робить нинішній уряд украй вразливим для внутрішніх конфліктів.

"Уже за кілька місяців ми побачимо, як віце-прем’єр Арбузов наразиться на спротив виразника інтересів "старих донецьких" Миколи Азарова, який не захоче ділитися владою з молодим президентським фаворитом", - вважає Небоженко.

Уряд на кілька місяців?

Експерти по-різному оцінюють спроможність нового уряду провадити економічні та соціально-правові реформи. Віктор Небоженко не бачить жодних підстав для таких очікувань. "Нинішній склад уряду є лише клубом представників кількох фінансово-політичних груп, які впливають на Президента і не більше того", - впевнений експерт. Саме тому, на його думку, ще до літа "постане необхідність формування нового уряду, в якому вже не будуть представлені жодні фінансово-промислові групи".

Натомість Володимир Фесенко не виключає спроб нового уряду посилити бюджетну дисципліну, намагань стримати інфляцію та курс гривні і відновити кредитування України з боку МВФ. Водночас експерт побоюється, що політика уряду буде "занадто технократичною", а важливі рішення ухвалюватимуться виключно з міркувань економічної та фінансової доцільності і без урахування їхніх соціальних та політичних наслідків. "Певні реформи можуть провадитися, але вони будуть пов’язані виключно з бюджетною та фінансовою сферою", - вважає Фесенко.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.