Кохання на відстані

Автор/джерело -  © Ганна Любушкіна, «Наша психологія» 



Дата публiкацiї - 11.01.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2686

Як зберегти кохання вдалині одне від одного? З якими проблемами ми зіштовхуємося при розлуці? Як перетворити наші почуття на відстані в квітучий сад під назвою «щасливе кохання»?

Психологи впевнені - можна подолати навіть тисячі кілометрів, що розділяють закоханих, і зміцнити почуття.

З якими проблемами доводиться стикатися людям, що кохають одне одного, і які знаходяться на великій відстані одне від одного? Зупинимося на головних із них.

ПАРАЛЕЛЬНІ ЖИТТЯ

Найбільше утруднення у стосунках на відстані - залишатися частиною життя одне одного. Кумедний випадок на роботі, подія на автостоянці, маленька пригода в продуктовому магазині - все це, здавалося б, не має жодного значення, а через тиждень і зовсім забудеться. Але, коли проживаєш це разом з близькою людиною, між вами виникає відчуття спорідненості і почуття причетності до життя одне одного.

Найскладніше доводиться тим парам, які звикли бачити одне одного щодня, а потім були змушені розлучитися на невизначений час. Адже спільне життя дає масу переваг і накладає певні зобов’язання, закохані звикають покладатися одне на одного, вирішувати все разом, разом проводити дозвілля, ділити і погане, і хороше в житті одне одного, і раптом це зникає. І тепер одне життя на двох розділяється на два, починаються такі проблеми, як недомовленість, дезорієнтація почуттів і розмиті перспективи спільного майбутнього.

Інша трудність - це брак спілкування або його повна трансформація. Відносини на відстані трансформуються в текст-голос, що робить їх у певній мірі неповноцінними, особливо коли пара до розлуки регулярно спілкувалася і бачилася. У наш сучасний вік, безумовно, є маса альтернатив живому спілкуванню: телефон, текстові повідомлення, відеодзвінки, соціальні мережі, але вони все одно не в повній мірі виконують покладені на них функції. Адже почуття розвивається і вимагає близькості не тільки душевної, але і фізичної.

 

Відносинам на відстані притаманна ще одна специфічна трудність в спілкуванні - неможливість (при нагоді) з’ясувати стосунки всіма загальноприйнятими способами. Люди, що знаходяться географічно далеко одне від одного, не можуть посваритися, а потім спокійно помиритися, як це доступно іншим парам, що живуть на одній території або в одному місті. У ситуації, коли один ігнорує телефонні дзвінки та повідомлення, інший не може прибігти до нього (до неї) в будь-яку хвилину, щоб вирішити проблему. Тому кожна сварка ризикує виявитися останньою.

Тривале спілкування на відстані є прийнятним тільки для тих людей, які високо цінують свій власний простір і вважають, що його має бути багато, але не хочуть втрачати зв’язок з коханою людиною.

Наступна трудність, яка несе за собою, напевно, найбільш страшну небезпеку для кохання на відстані, - можлива втрата довіри. Багато стосунків закінчуються через відсутність довіри, а стосунки на відстані в даному сенсі - просто мінне поле. Адже немає жодних шансів перевірити, - чи не обманює вас кохана людина. Довіра у стосунках багато в чому залежить від особистості, від її попереднього досвіду романтичних зустрічей, від моделі поведінки і, природно, від того, наскільки людина ревнива.

Якщо, наприклад, ваша друга половинка надто вже любить пофліртувати, то ви можете зіштовхнутися з реальними проблемами. І навіть якщо подібна поведінка вашому партнеру не властива, то страх перед зрадою все одно може призвести до краху стосунків на відстані під тягарем підозр.

Для людей, що стежать за своїми матеріальними витратами, важливою перешкодою на шляху до далекого кохання може стати ціна такого спілкування. Тепер, щоб побачитися з обранцем, необхідно витрачатися на проїзд (переліт), а в деяких випадках і на проживання, а також на міжміські дзвінки, посилки і так далі. Для когось і цей фактор може стати вельми значним.

Як же підтримати і зберегти своє кохання? Як перетворити ваші почуття на відстані в квітучий сад під назвою «щасливе кохання»? Як не дивно, існують досить прості інструменти, здатні уберегти відносини від застою.

 

СПІЛКУВАННЯ

Обставини можуть перешкодити жити і проводити час разом, але ніщо не може перешкодити спілкуванню. Телефон, електронна пошта, ICQ, Skype - сьогодні у закоханих безліч можливостей бути поруч хоча б віртуально. Розповідайте і розпитуйте про те, що сталося нового, про нові захоплення, друзів і переживання, радьтеся одне з одним. Можна спробувати різні прийоми. Наприклад, сходіть одночасно в кінотеатр і подивіться один і той же фільм: разом смійтеся або обговорюйте епізоди фільму, діліться враженнями. Те саме можна зробити з книгами або статтями.

Можна влаштувати побачення по Skype: запаліть свічки навколо ноутбука, красиво одягніться і промовляйте одне одному теплі і ласкаві слова. Або заведіть спільний блог в Інтернеті і записуйте туди всі значущі події вашого життя, свої почуття і переживання. Важлива умова - про цей блог повинні знати тільки ви вдвох, зробіть його своїм маленьким секретом. А ще можна створити власні ритуали спілкування: чи це будуть щоденні казки на ніч або любовні листи щоранку - залежить лише від вашої фантазії та бажання зайвий раз порадувати свою кохану людину і стати ій ще ближче!

Багато хто недооцінює це щоденне спілкування, обмін інформацією про буденні справи, а в підсумку, коли зустрічаються через деякий час, - відчувають себе чужими. Спілкуйтеся якомога частіше, не соромлячись висловлювати свої почуття!

САМОРОЗВИТОК

Відсутність власного особистого життя - мало не найбільша помилка, яку можуть допустити близькі люди, перебуваючи в розлуці. На мій погляд, кохана людина не повинна займати все ваше життя, крім цих відносин у вас можуть бути також друзі, родина, цікава робота, хобі. Не можна обмежувати себе і «заморожувати» своє життя до зустрічі з коханим. Замість цього - розвивайтеся як особистість, відкривайте перед собою нові можливості та горизонти, займіться тим, на що раніше не вистачало часу: курсами іноземної мови, уроками танців, малювання, підвищенням професійної кваліфікації і так далі. Нехай час, коли ви не разом, стане для вас часом зростання. Насолоджуйтесь своїм життям, заряджайтеся позитивом і отримуйте задоволення від того, що робите.

ПЛАНУВАННЯ МАЙБУТНЬОГО

Запорука щасливого фіналу стосунків на відстані - максимально чітке уявлення про спільне майбутнє. Будуйте плани, розмовляйте про ваші очікування, обговорюйте, коли станеться ваша наступна зустріч і як ви її проведете. Можна створити постійно оновлюваний список справ, які ви обов’язково зробите разом, коли побачитеся. Це може бути перелік, що пересилається електронною поштою від одного партнера до іншого, - з тією умовою, що кожен дописує туди одну або декілька запланованих дій.

 

РОМАНТИКА

Відстань не повинна стати перешкодою на її шляху. Насичуйте своє життя романтичними епізодами. Є мільйони способів сказати «я тебе кохаю» або «думаю про тебе». Інтернет допомагає надіслати листівку, квіти, цукерки, незліченні сувеніри й навіть замовити романтичну вечерю, доставку якої можна організувати прямо з ресторану додому до коханого, сплативши все це електронним платежем. Можна вигадати безліч приємних сюрпризів, що свідчать про ваші почуття: це і збірник «ваших» пісень, надісланий на електронну пошту; побачення по Skype в найвідвертішому вбранні; спільні походи по магазинах, під час яких можна обмінюватися фотографіями (MMS) та радитися з приводу вибору одягу. Фантазуйте, постійно «підігріваючи» відносини!

ВІРА І ДОВІРА

Дуже часто дистанційні стосунки розвалюються не через неможливість постійно бути разом, а через недовіру і ревнощі. Люди починають напружувати одне одного підозрами у зраді. Невід’ємною часточкою кохання на відстані є повне і беззастережне довір’я. Якщо воно присутнє - кохання пройде випробування розлукою. Але як же довіряти своєму партнерові, коли він (вона) там, а я тут?! Насправді все просто: якщо ви по-справжньому кохаєте людину, - отже, ви повинні їй довіряти абсолютно у всьому.

У стосунках на відстані дуже важливо, щоб обидва вірили в те, що жити разом, в одному місті, в одній квартирі - це цілком реально і шанс подолати розставання є! При цьому потрібно враховувати ще й те, що не всі стосунки починаються для того, щоб тривати вічно. Відстань може бути тільки однією з причин, через яку перестають існувати любовні союзи. Але якщо це не ваш випадок і ви впевнені в тому, що зустріли справжнє кохання, - не здавайтеся! І тоді відстань перетвориться на той самий вітер, що гасить маленький вогонь, а великому полум’ю - допомагає розгорітися ще дужче.


ДУМКА ЕКСПЕРТА

Тетяна Волкова,
психолог, імідж-консультант, коуч


В ОЧІКУВАННІ ЗУСТРІЧІ

Людям, що кохають одне одного, і які готуються перейти в формат «стосунки на відстані», було б непогано одразу домовитися про те, коли відбудеться наступна зустріч. По-перше, тому що чекати нескінченно біля моря погоди вкрай складно. По-друге, тому що побутові клопоти, які «накривають» закоханих далеко одне від одного, мають властивість затягувати. Важливо не допустити ситуації, коли довгоочікувана зустріч з об’єктивних ніби як причин постійно відкладається. Це може сильно травмувати одного (якщо зустріч регулярно відкладає інший) або обох партнерів, а також підриватиме довіру до партнера в тому, що ця зустріч для нього взагалі бажана. Також було б непогано обговорити «розклад» щоденного спілкування - тобто тимчасові «вікна», які обидва партнери будуть раді подарувати одне одному. Це допоможе уникнути роздратування, пов’язаного з необхідністю відповідати на дзвінки і листи з теплотою в той час, коли один з партнерів об’єктивно зайнятий.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.