Держава притримала ПДВ

Автор/джерело -  © Олександр Доронін, ProUA 



Дата публiкацiї - 10.08.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=270

Микола Азаров постарався одним ПДВ убити кількох зайців.

Напередодні відсутності новин і тотальних відпусток ключових ньюзмейкерів країни Міністр фінансів Микола Азаров залишається, мабуть, єдиною фігурою, що привертає увагу своїми іноді радикальними рішеннями у сфері економіки. Після заяви про відновлення роботи ВЕЗів Мінфін вирішив звернутися до одвічної проблеми відшкодування ПДВ.

Цього разу Микола Азаров повідомив про намір припинити відшкодування ПДВ з Держбюджету до «окремих вказівок». Причиною такого рішення стало те, що повернення податку в основному здійснюється за фіктивними і до того ж «елементарними» схемами. За словами Азарова, відшкодування податку почнеться тоді, коли будуть знайдені винні в розповсюдженні подібної практики.

Звичайно, очевидно, що рішення Мінфіну жодним чином не пов’язане з необхідністю розібратися, «хто винен і що робити». Найбільш очевидними виглядають наступні версії.

Версія 1. Фінансова криза. Згідно з цією версією, припинення відшкодування ПДВ пов’язане з браком бюджетних коштів на такі операції. Таким чином, Мінфін «закриває дірку», відміняючи частину витратних статей, у тому числі й відшкодування ПДВ. Не багато – не мало, це не менше ніж 5,25 мільярдів гривень. Сума пристойна, якщо врахувати, що за перше півріччя 2006 року з Держбюджету було відшкодовано 7 мільярдів гривень ПДВ, що складало 92,5% від плану. Показово, що ця сума майже у півтора рази більша від аналогічного показника 2005 року. Звичайно, таке фінансове навантаження на державний бюджет, та ще за нинішніх умов стану економіки – ризикований крок. Відомство Миколи Азарова, швидше за все, прагне перестрахуватися на предмет фінансової кризи і утримати економіку на плаву до ухвалення бюджету наступного року.

Версія 2. Ослаблення конкурентів. Відшкодування ПДВ найактуальніше для крупних експортерів. Враховуючи ж те, що значна частина експорторієнтованого бізнесу сьогодні представлена в парламенті представниками Партії регіонів, виходить, що рішення Миколи Азарова зачіпатиме й інтереси донецької ФПГ. Тому навряд чи припинення виплат ПДВ стосуватиметься всіх без винятку підприємств. Хоча, звичайно, для крупного бізнесу припинення відшкодування не матиме значного фінансового ефекту внаслідок існування надприбутку. Проте для деяких підприємств таке рішення зробить вплив на скорочення обігових коштів і, як результат, приведе до ослаблення дрібних і середніх експортерів.

Версія 3. Урожай-2006. Слід нагадати, що в 2005 році аналогічні заходи вживалися державою з метою регулювання ринку зерна. Відшкодування ПДВ використовувалося деякими крупними зернотрейдерами з метою використання обігових коштів для закупівлі зерна і подальшого перепродажу за рубіж. Припиняючи відшкодування ПДВ, держава скорочує закупівельні можливості зернотрейдерів, підвищуючи можливості державних структур із закупівлі зернових. Проте слабо віриться, що Микола Азаров робить першочергові кроки на користь аграрного сектора, хоча не виключено, що після головного болю у вигляді «зернової кризи» в 2003 році уряд Януковича вирішив перестрахуватися на випадок повторення такого сценарію в 2006 році.

Версія 4. Боротьба за пост глави ДПАУ. За словами першого заступника Міністра фінансів Віктора Кальника, «Мінфін зараз не стежить за порядком відшкодування податку, всі питання вирішуються Податковою адміністрацією України і Держказначейством». Таким чином, зрозуміло, що Мінфін уже кинув перший камінь у город ДПАУ і Держказначейства. Думається, що винні, на яких натякав Микола Азаров, будуть знайдені саме в кабінетах Податкової адміністрації. Мішенню може бути сам Олександр Кірєєв. Ця креатура Президента, з яким Ющенко працював ще в НБУ, навряд чи влаштовує нинішнє керівництво Кабінету Міністрів. Для повного контролю економічної ситуації урядові Януковича не вистачає крісла глави ДПАУ, що, очевидно, буде досягнуто шляхом дискредитації нинішнього керівництва податкової.

Не можна категорично стверджувати, що керівництво Мінфіну діє лише за однією з версій. Насправді, не виключено, що таким рішенням відомство Миколи Азарова вирішує відразу кілька питань. Якими будуть наслідки таких кроків - побачимо вже восени.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.