Безвізовий режим з ЄС стане реальністю, коли зміниться Україна

Автор/джерело -  © Лілія Гришко,DW 



Дата публiкацiї - 5.02.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2718

Побоювання напливу українських мігрантів – один з факторів, що гальмують запровадження безвізового режиму з ЄС, певні експерти. Аби позбавити європейців цієї фобії, необхідні зміни в самій Україні.

Бідні, але активні та працьовиті, а тому можуть створити серйозну конкуренцію на ринку праці. Так малює уява пересічного європейця портрет типового українського мігранта, кажуть опитані DW експерти. Вони припускають, що страх Європи перед тим, що українці почнуть масово виїжджати в європейські країни, аби осісти там назавжди, не в останню чергу гальмує просування ідеї безвізового режиму ЄС з Україною.

"Є стереотипи. Нас сприймають як загрозу. Один італійський урядовець мене запевнив, що, наприклад, Італія радше буде проти безвізового режиму з Україною, бо вони вже мають клопоти, скасувавши візи балканським країнам, тому їм зайві проблеми не потрібні", - наголошує викладач факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка Роман Калитчак.

Поїдуть, але не всі

За даними різних соціологічних служб, від 56 до 90% молодих українців наразі дійсно готові хоч завтра емігрувати за кордон у пошуках кращої долі. Особливо привабливими при цьому українцям видаються країни Європи. Однак якщо українці і виїжджатимуть за кордон після скасування візового режиму з країнами ЄС, то робитимуть це далеко не всі, вважає керівник громадської ініціативи "Європа без бар’єрів" Ірина Сушко. Адже українці не такі вже й мобільні.

Нова міграційна хвиля – це природна реакція на відкриття кордону, заспокоює експертка. "Цьому має передувати грамотна інформаційна кампанія, де б людям роз’яснювалося, що скасування віз не означає отримання автоматичного права на довготривале проживання чи роботу", - зазначила Сушко в інтерв’ю Deutsche Welle. На її думку, ці міфи мають розвінчувати українські урядовці, паралельно ведучи переговори з європейською стороною та поліпшуючи життя громадян всередині країни.

ЄС боїться політичних біженців

Саме політичний тиск всередині України не дозволяє європейцям всерйоз лобіювати ідею скасування віз для українців, переконаний керівник представництва Фонду Генриха Белля в Україні Кирил Савін. На його думку, тільки-но відкривши кордон для українців, європейські країни отримають велику кількість запитів на надання політичного притулку. "Якщо ЄС таки скасує безвізовий режим, то кількість шукачів політичного притулку з України буде зашкалювати. Європейський Союз розуміє: коли люди аргументуватимуть, що у них на батьківщині фундаментальні права людини порушують, то відмовити їм буде дуже важко", - підкреслює Савін.

Савін звертає увагу на те, що, отримавши прохання про притулок, європейська країна буде змушена утримувати за свій рахунок цих людей. Експерти прогнозують, що здебільшого українці у випадку скасування візового режиму масово проситимуть політичного притулку в Німеччині та Чехії, де найбільш комфортні умови перебування людей зі статусом політичного біженця.

Досвід Балкан стане у нагоді

Ґеральд Кнаус, президент Європейської ініціативи стабільності (ESI) – провідної європейської аналітично-адвокаційної неурядової організації, що займається питаннями свободи пересування та скасування віз у Європі, визнає, що після скасування візового режиму для Балканських країн у країнах Євросоюзу таки побільшало прохачів політичного притулку. Тож побоювання європейців по відношенню до України, схоже, не безпідставні.

Ґеральд Кнаус впевнений: якщо український уряд справді хоче безвізовий режим з ЄС, то він має кардинально змінити своє відношення щодо дотримання прав людини у країні та подбати про економічне благополуччя українців. Також необхідною передумовою скасування віз, на його думку, є повне виконання плану дій, підписаного Україною з ЄС у 2010 році. "Українська еліта повинна усвідомити, що безвізовий режим – це політичний процес з чіткими технічними умовами", - каже Кнаус.

Зрештою президент Європейської ініціативи стабільності радить українській стороні "скопіювати балканський досвід" переговорного процесу щодо скасування віз. За словами Ґеральда Кнауса, треба переконати всіх європейців, що відкриті кордони з Україною – це не страшно, а навпаки - вигідно. "Передусім це ви маєте доводити не міністрам закордонних справ, а європейським правоохоронним структурам – говорити з міністрами внутрішніх справ. Переконавши їх, ви отримаєте бажане", - запевняє Ґеральд Кнаус.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.