Чому дружина вас не розуміє?

Автор/джерело -  © Влада Петрова, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 8.03.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2753

Взаєморозуміння та підтримка в родині багато в чому обумовлюються тим, що агресія чоловіка і дружини спрямовані однаково. У свою чергу, спрямованість агресії залежить від того, хто домінував в сім’ях чоловіка та дружини, коли ті були дітьми, - чоловік чи жінка.

З «домінуючим» змагаються, а від «підлеглого» чекають замилування

Дитина змагається з родичем, що домінує і намагається сподобатися тому родичу, який більш, ніж інші члени сім’ї, захоплювався домінуючим і охоче підкорявся йому (назвемо його «підлеглий»). Пояснюється це тим, що дитина прагне скопіювати ті якості домінуючого, які, як йому здається, дали ту владу над навколишніми (в першу чергу, над підлеглим родичем). А мірилом успішності цього наслідування для дитини є схвалення підлеглого родича: «Який ти молодець - сильний, як твій тато!», «Ти така ж красуня, як наша незрівнянна матуся!» і т.п.

Наприклад, агресія доньки домінуючої матері спрямована на інших жінок, у той час як чоловіки здаються їй істотами нешкідливими. Наприклад, донька, мати якої домінувала, інколи розчулюється, якщо її чоловік відтісняє ліктем в автобусі іншу жінку або грубить їй, аби посадити дружину. Вона сприймає це як прояв любові до себе.

Донька домінуючої матері, що сприймає жінок як своїх суперниць, вкрай ревнива, тому в оселі подружжя рідко з’являються сторонні люди. Майже завжди це сімейні пари, а зі своїми самотніми подругами вона воліє зустрічатися за межами дому.

Донька домінуючої матері і син домінуючого батька

Уявімо тепер, що донька домінуючої матері виходить заміж за чоловіка, в сім’ї якого домінував батько, а підлеглої фігурою була мати, яка щиро захоплювалася батьком. Агресія такого чоловіка спрямована на інших чоловіків, у той час як схвалення він очікує від жінок. Такий чоловік не розуміє образ своєї дружини у відношенні інших жінок. Йому здається, що дружина поводиться як сварлива негідниця і обмовляє знайомих йому жінок. Він щиро вважає, що жінки - істоти, гідні поклоніння, а злодійки бувають тільки в кіно. Коли ж він, син домінуючого батька, починає скаржитися на підступи своїх ворогів-чоловіків, то відчуває, що дружина хоч і підтакує йому, але аж ніяк не розділяє його обурення в повній мірі. Більше того, оскільки дочка домінуючої матері схильна ідеалізувати чоловіків, чоловік може з досадою з’ясувати, що його кривдник навіть потай подобається їй.

Донька домінуючої матері і син домінуючої матері

Тепер уявімо, що та ж жінка виходить заміж за сина домінуючої матері. Такий чоловік рідко скаржиться на своїх знайомих-чоловіків, однак часто обурюється «неподобствами», які чинять пані. Нескладно здогадатися, що дружина охоче підхоплює цю тему. У свою чергу, чоловік з готовністю критикує кривдниць своєї дружини, приводячи її тим самим у захват.

Правда, в цьому шлюбі є свій «підводний камінь». Син домінуючої матері схильний критикувати свою дружину (адже вона теж жінка!), причому робить це досить часто «жіночими» способами, наприклад, шляхом втручання в її кухонні справи зі «слушними порадами» і зауваженнями. Зауважимо, що чоловік, який любить скаржитися на дружину своїм друзям, майже завжди є сином домінуючої матері.

Утім, через конфлікти шлюб доньки домінуючої матері з будь-яким чоловіком - як сином домінуючої матері, так і домінуючого батька - рідко розпадається. Справа в тому, що на грубість з боку інших жінок вона реагує як на червону ганчірку, а хамству з боку чоловіків схильна уваги не надавати. Навіть у випадку, коли чоловік відверто знущається над нею, вона немов не помічає цього. Єдина образа, яку така дружина не в силах стерпіти, - це увага чоловіка до інших жінок. Однак у подібних ситуаціях, знову ж, на її думку, винен не чоловік, а вони, злодійки-розлучниці. Також небезпеку представляє небажання чоловіка заробляти гроші і тим самим доводити їй свою відданість.

 

Донька домінуючого батька і син домінуючого батька

Розглянемо тепер, що буде у випадку одруження на доньці батька, що домінував в сім’ї. Якщо ви також є сином домінуючого батька, то ваша агресія і агресія вашої дружини спрямована на інших чоловіків. Ви можете сміливо скаржитися їй на свого кривдника або конкурента, не побоюючись, що тим самим ви лише створите йому рекламу і розбурхаєте до суперника чисто жіночий інтерес.

Донька домінуючого батька не схильна до того, щоб фліртувати з чоловіками, оскільки сприймає їх як своїх супротивників, яких не слід балувати. Проте в цьому шлюбі є інша небезпека.

Оскільки для дружини домінуючою особою була людина протилежної статі, занадто владна поведінка чоловіка зустрічає у неї люту відсіч. Для доньки домінуючого батька характерно перебільшувати злопідступність чоловіка. Наприклад, якщо той через неуважність не відповідає на її запитання, їй може здатися, що він демонструє зневагу. Якщо донька домінуючого батька замислила зраду, - наймовірніше, що це робиться заради помсти чоловікові, який був грубий з нею і перешкоджав її самореалізації. Варто зробити висновок, що доля цього шлюбу перебуває в руках дружини і цілком залежить від її мудрості.

Не можна промовчати і про наступну деталь. Оскільки для дружини домінуючою особою був чоловік, може статися, що вона не вміє і не любить готувати, вважаючи це справою непристойною. Зате можна очікувати, що в її оселі завжди порядок за рахунок того, що дружина схильна до спартанського способу життя і викидає все зайве. Найчастіше чоловіче виховання прищеплює такій дружині схильність до класифікації, що сприяє тому, щоб речі були на своїх місцях, деколи навіть підписані та пронумеровані.

Донька домінуючого батька не надає великого значення увазі, яку приділяє її чоловік іншим жінкам, оскільки в період її дитинства жінка грала в її родині роль підлеглої особи, а підлеглого жаліють, захищають і намагаються йому сподобатися. Отже, дружина не відчуває серйозної загрози від інших жінок. Можливо, вона навіть схильна недооцінювати її.

Донька домінуючого батька і син домінуючої матері

Проблеми через ревнощі малоймовірні і в шлюбі доньки домінуючого батька з сином домінуючої матері. Проте в цілому це поєднання конфліктне: у дружини агресія спрямована на чоловіків, а у чоловіка - на жінок.

Поширеною проблемою у цієї пари є неприйняття дружиною ірраціонального мислення чоловіка. Часто чоловік, в сім’ї якого домінувала мати, захоплюється езотерикою, астрологією, східною філософією, вірить у прикмети чи просто релігійний, і «дістає» дружину розмовами на ці теми. Дружина, врешті-решт, не витримує і заявляє, що у нього «каша в голові», а той починає доводити, що це вона - низинна, черства особа, яка чужа «високим матеріям».

Як визначити, хто в родині був домінуючою особою? У деяких сім’ях домінування може існувати в явному вигляді і проявлятися так само, як у тваринному світі, тобто домінуючою є найбільш фізично сильна людина, яка частіше покрикувала на інших членів сім’ї та застосовувала фізичну силу. Якщо це не ваш випадок, слід звернути увагу на наступні ознаки:

  • чию прихильність в родині було важче отримати, в той час як вона вважалася великою честю;

  • кого в родині більше всіх боялися (не обов’язково в зв’язку з можливістю фізичного покарання), хто був найбільш строгий;

  • за ким залишалося останнє слово при прийнятті рішень.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.