Квітка Цісик

Автор/джерело -  © Золотий Фонд української естради 



Дата публiкацiї - 4.04.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2786

Сьогодні Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але вона не дожила до свого 45-ліття 5 днів...

4 квітня 2013 року Квітці Цісик мало б виповнитися 60 років, але вона не дожила до свого 45-ліття 5 днів...

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України. У п’ять років дівчинка вже грала на скрипці. Учив її батько – відомий скрипаль. Він закінчив свого часу Львівську консерваторію, а потім, заснувавши Український музичний інститут Америки, викладав у ньому. Обидві його дочки, Квітка і її старша сестра Марія, закінчили цей учбовий заклад.

“Я почала вчитися музиці в чотири роки, – розповідала про себе Квітка Цісик. – Думала, що буду скрипалем. Але дуже любила співати. Ще в школі виконувала соло в різних групах – стиль кантрі, джаз. Це ж Америка…”

Акомпанувала Квітці сестра Марія (що народилася в німецькому концтаборі в 1945 році). Пізніше Марія стала відомою в світі піаністкою, була директором консерваторії в Сан-Франциско, вела мастер-класи в Карнегі-холі.

У Квітки було рідкісне по красі колоратурне сопрано, вона закінчила Нью-йоркську консерваторію. При цьому дівчина, невисокого зросту і дуже рухома, мала веселий характер. Ще студенткою Квітка узяла собі псевдонім Кейсі (від ініціалів КС).

 

Квітка Цісик народилася 4 квітня 1953 року в містечку Квінті, недалеко від Нью-Йорка, в сім’ї Іванни і Володимира Цісиків, післявоєнних емігрантів із Західної України

У 1977 році на екрани Америки вийшов художній фільм “Ти запалив моє життя” про долю молодої співачки. Пісню в картині виконала Квітка Цісик (закадрове виконання пісень героїні, яку зіграла Діді Конн (Didi Conn) - прим.«Аратти»). Цей хіт став кращою піснею року, отримав премію “Золота куля”, та ще і “Оскар”! Блискучий, здавалося, був старт для співачки, що починала.

Але потім трапилося непередбачене. Ігноруючи Квітку, цю ж пісню записала на пластинку дочка відомого поп-виконавця Пета Буна – Деббі Бун. Спритну Деббі швидко “розкрутили”, і сингл “Ти запалив моє життя” в її виконання злетів на першу сходинку хит-парада. Цісик намагалася через суд добитися справедливості, але це їй не вдалося… Пізніше популярна пісня увійшла до репертуару багатьох зірок – від Елвіса Преслі до Уїтні Хьюстон. У історію американської легкої музики Цісик увійшла як “голос, який звучав найчастіше в світі”. Про неї навіть зняли фільм. Квітка стала провідним виконавцем вокальних партій в численних рекламних роликах всесвітньо відомих компаній і брендів: ABC, NBC, CBS, “Макдоналдс”, “Кока-кола”, авіакомпаній “Дельта” і “Американські авіалінії”. З 1982 року і до самої смерті вона була єдиним і незмінним голосом компанії “Форд моторс”.




“Це досить цікава робота, – говорила Квітка. – Припустимо, приходять в агентство представники фірми “Форд”. Говорять, що хочуть продати більше автомобілів і треба знайти для цього спосіб. Тоді до роботи приступають композитори і режисери рекламного ролика. Пишуть різні люди, проте вибирають краще – не найкрасивішу музику, а ту, яка найлегше запам’ятається простій людині”. Дуже скоро Цісик стала однією з самих високооплачуваних і відомих співачок в рекламному бізнесі.

Її добре знали і в шоу-бізнесі. Як вокалістку Квітку навперебій запрошували джазові, поп- і рок-зірки: Роберта Флек, Карла Саймон, Майкл Болтон… Вона допомагала Квінсі Джонсу – кращому продюсерові-аранжувальнику Америки, який відкрив феномен Майкла Джексона. До речі, з майбутнім королем поп-музики Квітка часто співала в хорі.

Проте в душі Квітка завжди залишалася українкою і сумувала по своїй етнічній батьківщині. Постійно випробовувала потребу щось зробити для неї. “Я всім розповідала, яка в Україні красива, мелодійна музика і народ співучий. Але не було жодного запису, зробленого на професійному рівні. І я зрозуміла, що повинна записати українські пісні. Не тільки для своїх пріятелей – для всіх українців. Це був би такий подарунок. Я мріяла, що в Україні мене почують…”

 

Вісімнадцять років вона була єдиним голосом автомобільної компанії «Ford»

Варто подякувати чоловікам Квітки Цісик за створення україномовних альбомів. Обидва були музикантами: перший чоловік – композитор-аранжувальник Джек Корнер, другий, – інженер звукозапису Едвард Раковіч. Диск “Квітка” був записаний в 1980 році, а “Два кольори” в 1989-му. Між записами співачка встигла розвестися з Джеком і укласти шлюб з Едом (йому вона народила сина Еді). Проте всі троє продовжували працювати над створенням альбомів. На обкладинці диска “Квітка” написано: “Володимиру Цісику, скрипалеві-віртуозові, моєму незабутньому батьку, присвячую ці пісні”. Виконання Квітки Цісик бездоганне: жодної фальшивої ноти, жодного невдалого вокального прийому, форсованого звуку або невиправданої змістом зміни настрою. Просто спів, який бере за душу.



“Аранжировку до першого альбому робив великий професіонал і мій товариш Джек Корнер, – розповідала Квітка. – Він музикант і композитор, але нічого не чув про Україну. Тепер знає про неї дуже багато. До кожного твору Джек відносився дуже відповідально: щоб не змінити його, не зробити американським, а залишити неповторний український мелос. Всі пісні я спеціально перекладала йому на англійську мову. Він так хотів, щоб зрозуміти і відчути зміст”. Епіграфом до другого альбому сталі слова: “Ця збірка пісень – бажання мого українського серця вплести радісні нотки в розпатлане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу”…

Завдяки професіоналізму, відкритому характеру і щедрим гонорарам Квітка зібрала для запису альбомів кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті – два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці. У 1990 році обидва диски було номіновано на “Греммі”.

 

Квітка Цісик зібрала для запису альбомів укарїнських пісень кращих студійних музикантів Нью-Йорка. Фортепіанну партію виконувала старша сестра співачки. В результаті – два альбоми, яким немає рівних в українській легкій музиці

Квітка і її другий чоловік Едвард Раковіч жили в Централ Парк – одному з найдорожчих районів Нью-Йорка. Ед був помітною фігурою в шоу-бізнесі, на його студії записувалися зірки першої величини: Джордж Бенсон, Мадонна… Кейсі знаходилася в їх тіні. Важко було дівчині з емігрантської сім’ї пробитися на музичний Олімп. Для цього були потрібні величезні гроші. Подружжя ж сповідало американський темп життя – швидкий і прагматичний. Проте “Два кольорі” – достатньо дорогий проект – Квітка робила для себе, для душі, не вимагаючи гонорарів. А в Україні, напевно, співала б безкоштовно…

Весною 1998 року сотні музичних радіостанцій Америки передали сумне і приголомшуюче повідомлення: “Кейсі Цісик, яка почала свою музичну кар’єру як оперна співачка, а потім, володіючи одним з популярних в світі голосів, завоювала теле- і радіоефір, померла в Манхеттені (район Нью-Йорка) 29 березня. Кейсі було всього 44 роки. Прекрасний голос пішов з світу живих…”



Квітка Цисик разом з мамою відвідала Україну лише раз, в 1983 році. Її пісні тоді були заборонені в Радянському Союзі. Тільки в середині 90-х голос співачки зазвучав у вітчизняному ефірі. Чому ж на смерть Квітки Цісик так мляво і байдуже відреагувала країна, яку вона так гаряче любила? Може, тому, що задушевний голос співачки не міг пробитися до земляків крізь шквальний рев естради 90-х. Її пісні ніколи не підсилювала могутня техніка, не супроводжував оглушливий оркестр, Квітка жодного разу не співала під фонограму. Пісня лилася з душі, яка через океан говорила з Україною…

 





 

* * *

До 60-ліття від дня народження пластунки Квітки Цісик за підтримки пластового куреня «Орден залізної остроги» та громадянського руху «Гуртом» українською мовою озвучено фільм «You Light Up My Life» / «Ти осяюєш моє життя» (1977), в якому вона виконала пісенні партії.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.