Як працює «квиткова мафія» на вокзалах

Автор/джерело -  © Коментарі 



Дата публiкацiї - 6.06.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2851

Введення іменних проїзних документів на поїзди не допомогло - вокзали, як і колись, заповнені «квитковими спекулянтами».

«Коментарі» дізналися схему роботи цього тіньового бізнесу.

Про схему спекуляції залізничними квитками «Коментарям» погодився розповісти колишній її учасник, чиє ім’я, по зрозумілих причинах, не називається.

У схемі бере участь чотири ключові фігури:
- «Білетників» - спекулянт, який знаходить покупців серед пасажирів,
- Касир, через якого оформляються іменні квитки на потрібні прізвища,
- Міліціонер, головне завдання якого не діяти, спостерігаючи за спекуляцією квитків,
- І «бригадир» - це фактично керівник і захисник «білетників».

«Бригадир» розставляє продавців квитків по залах вокзалу, захищає їх у процесі роботи і збирає з них щоденну плату (див. схему). На всіх великих ж / д вокзалах в Україні працюють по 50-100 чоловік «білетників». Їх прибуток становить від 50 до 200% від вартості квитка. При цьому неважливо, скільки він продав квитків за день - 20 або жодного, він повинен заплатити своєму «бригадиру» за «оренду робочого місця». Це завжди фіксована плата. Залежно від ж / д вокзалу вона становить 20-50 дол на добу.

Для того, щоб схема запрацювала, спочатку створюється штучний дефіцит квитків. Це робиться за допомогою помилкового бронювання ж / д квитків на найпопулярніші напрямки. Зробити це може фактично кожна людина через будь он-лайн ресурс. При цьому в розпорядженні касирів на вокзалах завжди є так званий «прикритий резерв» - ті квитки, які не видно тим, хто купує їх через інтернет. До нього, зокрема, відноситься бронь МВС, СБУ, прокуратури та інших міністерств і відомств.

Напевно всі бачили, як каси закриваються на 5-7 хвилин на технічну перерву. Ось в цей час вони і допомагають «білетників» зробити проїзний документ на прізвище конкретного пасажира.

Порядок дій спекулянтів дуже простий. Знаходиться покупець квитка, з нього береться передоплата в розмірі 50% і паспортні дані - ім’я та прізвище. «Білетників» смской скидає цю інформацію «своєму» касиру і відлучається на 5-10 хвилин, щоб забрати роздрукований проїзний документ. Далі - передача квитка і 100% розрахунок з пасажиром.

Цікаво, що введення іменних квитків «Укрзалізницею» стало справжнім святом для «білетників», тому що прийняття цього рішення одним махом вивело з гри їх конкурентів - «перекупників». Це вже друга каста «вокзальних спекулянтів», які продавали пасажирам викуплені заздалегідь квитки.

«Реалізувати цю схему без підтримки і захисту головного« наглядача »було б не можливо. У нього зв’язки на вищому рівні. Ті гроші, які йому зносять бригадири, він розподіляє між начальником вокзалу і мегабоссамі в правоохоронних органах », - розповіло джерело« Коментарів ».

Починаючи з кінця 90-х, за інформацією ЗМІ, за київським ж / д вокзалом «наглядав» легендарний авторитет Юрій Багієв, на прізвисько Бабай. Його угруповання багато років тримала в страху весь нелегальний бізнес на столичному залізничному вокзалі - торговців, таксистів, маршрутників, міняв.
Але останнім часом його постійно почали переслідувати неприємності. У 2009 році він був заарештований і нещодавно отримав умовний термін у п’ять років. А наприкінці травня цього року його знову заарештували прямо на вокзалі. З чуток, Бабая виживає з вокзалу інший відомий авторитет на прізвисько Олег Бакинський.

 


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.