Його величність - Очерет!

Автор/джерело -  © «Гармонія» 



Дата публiкацiї - 13.06.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2864

Очерет – один із найдавніших будівельних матеріалів. В якості покрівельного матеріалу він чудово зарекомендував себе в будь-яких кліматичних умовах. У сучасному будівництві покрівля з очерету широко використовується та надає колориту і неповторності будівлі.

Очеретяна покрівля має ряд переваг серед інших покрівель. Очерет це:

– екологічно чистий матеріал;
– підкреслює естетику та неповторність дерев’яних будівель та кам’яниць;
– має відмінні теплоізоляційні якості;
– термін експлуатації понад 50 років.

Очерет має найбільший вміст кремнію серед інших рослин в нашому регіоні. Кремній надає очерету стійкість до ураження бактеріями та комахами, але водночас робить його швидкозаймистим. Склад кремнію також впливає на міцність очерету та його водостійкість: кремній будує дуже довгі та міцні молекулярні ланцюжки.

В Німеччині, де очеретяні покрівлі зустрічаються набагато частіше, ніж в Україні, цьому матеріалу присвоєно пожежний ступінь «В2 – добре займистий».

У зв’язку з тим, що очеретяні стебла мають крупнопористу структуру, а самі стінки стебла досить щільні, очеретяний мат, плита або крівля мають високі тепло- та звукоізоляційні властивості.

Еластичність, міцність, стабільність форми – основні механічні властивості очерету, обумовлені розташуванням його комірок. Розташовані по колу шари клітин з високим вмістом лігніну, якби армованих волокнами целюлози, визначають високу міцність очерету на згин при зберіганні жорсткості та міцності.

Очерет позитивно впливає на якість води, в якій він проростає. У воді, що протікає крізь його зарослі, кількість патогенних бактерій (віруси інфекційних хвороб, таких як холера та тиф) знижується вдесятеро від початкового значення, ця властивість очерету обумовлюється тим, що він виробляє антибіотик у воду та ґрунт.

Сухий очерет витримує необмежену кількість циклів заморожування-танення. Мокрий очерет не піддається руйнівній дії замерзлої води, оскільки структура стебла крупнопориста, і стінки пор достатньо міцні.

Очерет використовують як покрівельний матеріал, а також плетуть з нього стіни і перегородки в невеликих господарських будівлях, тини, плотики для переправи через тихі протони в дельтах річок і багато інших виробів. З нього виготовляють циновки для вигодовування червів шовкопряда, мати для парників, у степових районах використовують на паливо.

Спробуємо дати відповіді на найбільш поширені запитання.

 

Чи справді українські фірми здатні виробляти якісну очеретяну покрівлю?

В Україні на сьогодні практично всі фірми, котрі оцінюють очеретяний матеріал за 40-80 Євро, роблять його якісним. Переважна більшість вітчизняних фахівців пройшли навчання в Європі.

В’язанці очерету після монтажу підсікають спеціальним різаком задля рівної поверхні скату. Чи правильною є ця технологія?

Підрізуються не в’язанці, а вся поверхня (точніше не підрізується, а вирівнюється або пригладжується) даху звичайним кущорізом. Це фінальний етап, коли дах є готовий. Якщо порівнювати з деревообробкою, то це скоріш за все шліфування або стругання.

Чи потрібно додатково пароізоляція, утеплювач?

Пароізоляція не потрібна, очерет не гниє (зверніть увагу на те, що він стоїть у воді і після загибелі рослини). Оскільки він не гниє, то мікроорганізмам немає де жити. Протипожежна імпрегнація потрібна, якщо є небезпека, що петарда потрапить на дах, якщо ж ні, то можна обійтись і без неї. Утеплювач також не потрібен – товщина покриття дозволяє обійтися без нього.

Якщо зима була б екстремальною (льодяний дощ, багато снігу тощо), то чи витримала б очеретяна покрівля такі погодні негаразди?

Без проблем. Якщо дах виконаний грамотно, то, як не дивно, при сильному вітрі або ж буревію очерет є міцнішим навіть за металочерепицю.

 

Чи правда, що очеретяний дах продається суто під проект. Якщо продавці затвердять проект, то відповідно матеріал продадуть. У випадку, коли форма даху не підійде під цю покрівлю, відмовлять у продажу.

Очеретяний дах продається суто під проект. Тут важливий нахил даху. Верхні 5 см покрівлі промокають і, щоб вода не застоювалась, потрібен нахил мінімум 35 градусів, можна враховувати і навантаження, адже очеретяна крівля дуже важка.

Який термін експлуатації такої покрівлі?

Така покрівля може прослужити 50 років. Виробники надають гарантію на 10-20 років. При виникнення будь-яких проблем необхідно викликати фахівця, в жодному випадку самому нічого не ремонтувати.

Якої товщини повинен бути покрівельний пиріг?

Товщина власне очеретяного покриття повинна становити 25-35 см. Може бути і менше, залежно від габаритів об’єкту (адже ним може бути і криниця).

 

Очерет - не лише будівельний матеріал

Очерет є цілком задовільною сировиною для виробництва целюлози. Стебло містить 63,3, а листки 24,5% целюлози. Середній вихід небіленої целюлози в лабораторних умовах коливається від 33 до 41%. Шляхом хімічної та фізико-хімічної переробки з очерету можна одержувати високоякісні сорти паперу, текстильну віскозу, кормові білкові дріжджі, фурфурол, спирт, глюкозу та інші продукти гідролізу.

Очерет — цінна кормова рослина. У молодих рослинах міститься 43% протеїну, 2,5 жиру, 36 клітковини, До 44% безазотистих екстрактивних речовин. Він є добрим кормом, особливо для коней і лошат, старий очерет непридатний на корм худобі, а тільним коровам навіть шкідливий. Сіно, заготовлене до колосіння очерету, має високу поживність; з 1 га за два укоси збирають до 40 т сухої маси. Прекрасна рослина для виготовлення силосу. У листках міститься чимало вітаміну С (300—500 мг%) і цукрів (18%), з них можна виготовляти вітамінний напій і спирт.

Молоді кореневища досягають довжини 2,5 метра. Вони ніжні і солодкі; їх їдять сирими, печеними й вареними. Вживають кореневища і як лікарський, потогінний засіб. У сирих кореневищах очерету 5 відсотків цукру. З кореневищ очерету роблять муку і каву, так само як з рогозу.

 

У народній медицині корені очерету використовують як потогінний і сечогінний засіб, а слизисті виділення із стебел використовують при укусах комах. Очерет звичайний добре витримує несприятливий газовий режим з підвищеним вмістом у воді та ґрунті сірководню, вуглекислоти, метану, а також стійкий проти дії таких отруйних для живих організмів хімічних речовин, як фенол, нафтенові кислоти, хлориди, ціаніди, закисні солі заліза та інші. Вважають, що на мілководних ділянках дніпровських водосховищ густі зарості очерету можуть виконувати роль біофільтра, що очищає воду від всілякого забруднення. Очерет придатний для закріплення вологих пісків.

Збирають очерет у повній біологічній стиглості пізно восени і взимку за допомогою спеціальних машин або скошують косами. Щоб не завдавати травм кореневищам і молодим пагонам, під час ручної і особливо механізованої заготівлі сировини з обвалованих територій спускають воду у річки і в такий спосіб просушують ґрунт перед збиранням урожаю. На ділянках, де очерет щороку не викошують, з часом нагромаджується багато відмерлих однорічних пагонів, так звані старники, що заважають розвитку молодих поколінь. Внаслідок цього різко знижується продуктивність очеретяних заростей. Щорічне скошування очерету Сприяє підвищенню його врожайності на 10-15%, а випалювання — на 20-60%, при цьому знищуються шкідники й хвороби.

 

Кореневища очерету дістають граблями, баграми або «кішками», іноді з глибини 1 метра. Збирати їх слід навесні до цвітіння очерету, на початку літа або пізно восени. Цвіте очерет в червні - липні.

Очерет - природній біофільтр. На дачі, в селі, за відсутності каналізації, місце для зливу використаної води необхідно засадити очеретом. Очеретом слід засаджувати декоративні водойми.

За матеріалами «Вголос» (Ольга Адам, «Будівництво з очерету: давні традиції повертаються»), Вікіпедії.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.