Бажання відстоювати правду

Автор/джерело -  © «Гармонія»  



Дата публiкацiї - 21.06.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2872

Бажання бути правим - основна причина того, що ми не досягаємо своїх цілей і не живемо своїм життям. Нам часто важливіша думка оточення, ніж заняття улюбленою справою, сім’єю, захопленнями.

У підсумку - ми, швидше, виберемо правоту, ніж щастя. З цим важко погодитися, але, на жаль, це так. Чому ж так виходить? Цей людський феномен ми і розглянемо у статті.

Є досить таки відома байка (Люк Рейнхард — «Трансформація»), яка чудово ілюструє нашу тему:

«Дивіться. Якщо ми посадили щура в лабіринт з чотирма тунелями, і завжди будемо класти сир в четвертий тунель, щур через деякий час навчиться шукати сир у четвертому тунелі. Хочеш сир? Тюп-тюп-тюп у четвертий тунель.

- Ось і сир. Знову хочеш сир? Тюп-тюп-тюп у четвертий тунель, - ось тобі і сир.

Через деякий час великий Бог у білому халаті кладе сир в іншій тунель. Щур тюп-тюп-тюп в четвертий тунель. Сиру немає. Щур вибігає. Знову в четвертий тунель. Сиру немає. Вибігає. Через деякий час щур перестає бігати в четвертий тунель і пошукає де-небудь ще.

Різниця між пацюком і людиною проста - людина буде бігати в четвертий тунель вічно! Вічно! Людина повірила в четвертий тунель. Щури ні в що не вірять, їх цікавить сир. А людина починає вірити в четвертий тунель і вважає, що правильно бігати в четвертий тунель, - є там сир чи ні. Людині більше потрібна правота, ніж сир.»


Як же це нагадує наші життя, чи не так? Як багато з нас вже давним-давно не бачили в них «сиру». Нам ніколи, ми роками носимося по «четвертих тунелях» у пошуках правоти. У людства вже давним-давно «не вдається» любити і будувати міцні сім’ї, заробляти достатньо грошей, справлятися з лінню, порочними бажаннями і страхами. Єдине наше досягнення сьогодні - кожен з нас «має правду». Нехай навіть не в очах оточення, а в своїх думках.

Але тільки одиниці бачать, що їхня незламна впевненість у правильності дій, стає єдиною перешкодою простого людського щастя. Ми промінюємо втілення мрій, цілей на «сирні крихти». А з часом ми все більше розучуємося помічати навколишню реальність, адже у нас є своя концепція життя в голові. Нехай навіть не робоча.

Як же так виходить?

Давайте розглянемо як цей процес «підміни» цілей відбувається. Це буде простіше зробити на побутовому прикладі:

Ситуація банальна: Дружина не приготувала чоловікові обіцяний обід.

У більшості випадків, і це здається «нормальним», все почнеться зі з’ясування причин невиконання обіцянки, а закінчиться, швидше за все, конфліктом з подальшими «образами в душі». Вечері в результаті чоловікові не бачити, або вона буде такою, що краще вже її б і не було. Чоловік однозначно в цій ситуації буде правий, дружина теж знайде виправдання своїм начебто «не правильним» вчинкам. Але навіщо чоловікові було витрачати багато сил і енергії, додатково самостверджуватися у себе в голові, коли він просто хотів поїсти? Навіщо ці зайві «гри в крайнього»?

Всі події спочатку нейтральні. І тільки ми, пропустивши їх через свої переконання, можемо «призначити» якусь із них «негативною». І діяти ми можемо в таких «нехороших» ситуаціях з позиції опору або прийняття. Розглянемо ці варіанти докладніше на прикладі дій нашого голодного.

Дія з позиції «Опору»

Відбувається подія «немає обіцяної вечері». Чоловік під впливом своїх переконань, сформованих у минулому (якщо обіцяв - потрібно виконати, дружина зобов’язана годувати чоловіка і т.д.) вивільняє автоматичні емоційні реакції гніву, образи, агресивності, що в кінцевому підсумку призводить до конфлікту. Він не керує собою, це несвідоме «програвання старої платівки». Даючи волю переконанням, він живе минулими подіями, а не майбутніми цілями. Він не тут і зараз. Як результат: замість свого бажання поїсти, своєї мети, він задовольняє «примху ЕГО», самоствердження. Чоловік, на його думку, вчинив «правильно». А ось вечеря від нього, з більшою ймовірністю, вислизне.

 



 

Дія з позиції «Прийняття»

Роблячи так, чоловік повністю приймаємо ситуацію такою, яка вона є. Без впливу досвіду минулого, без втручання ілюзій:

- Вечері немає, а я хочу поїсти. Варто почати її готувати, заодно дружина, підключившись, розповість про причини невиконання обіцянки.

Так будь-яка дія виконується з прийняття поточного моменту заради досягнення мети, до якої ми прагнемо. Підтримання внутрішніх переконань стає зайвою витратою енергії, що приводить до повторення старих плачевних результатів.

 


 

Задумайтеся, скільки разів ви звернули з наміченого шляху, під впливом оцінки оточення, самоствердження, переконань? Що ви отримуєте, будучи правим в очах батьків, близьких, друзів... своїх очах ? А що втрачаєте? Може варто зробити крок убік з колії своїх переконань і звичок. Хоча б спробувати.

Бути завжди правим - «місія» людського ЕГО. Будь-яка наша дія і намір може бути пронизаними його впливом:

  • Ми мріємо про ідеального чоловіка, або жінку. Ми «малюємо» його (або її) ідеальний портрет у себе в голові роками. Бажання правоти змушує нас постійно звіряти нашу картинку світу із зовнішньою і виробляти «відсів» небажаних. Чим більше ми «знаємо» якою має бути наша друга половинка, тим більше вибудовуємо стіну, не приймаючи «кандидатів». Найкращі самотні люди найбільш впевнені, що щось не так з оточенням, а не з ними. «Чоловіки - козли, а дівчата - продажні» - які знайомі слова, чи не так? Але що шукаєш - те й знаходиш.

  • Ми звинувачуємо у своїх невдачах і слабкостях друзів, ситуацію, державу, виховання батьків, оточення чи невдалий гороскоп. Тим самим утікаємо від можливості дії, залишаючись при цьому в правоті.

  • Головна причина, через яку ми не здатні відмовитися від своїх звичок, уподобань, задоволень, навіть якщо вони шкодять нам, - це нездатність визнати, що ми тривалий час жили по непрацюючим шаблонами, тобто по суті були «не праві».

  • Правотою ми відгороджуємося себе від успіху в багатьох галузях, де у нас не вистачає досвіду. Наприклад, заробіток грошей: «Чесно зараз заробляти неможливо», «Він багатий тільки завдяки батькам». Знайомо?

Чим більше людина замикається у своїх переконаннях, тим більше вона скована у діях, а отже - і у розвитку. Чим більше вона живе в голові, тим вона найнещасніша в житті.

Підійди до будь-якого безхатченка, і ти з легкістю «вивудиш» барвисту історію його нещасливого життя з довгим списком «винних», а він її обов’язково розповість, - йому ж потрібно додаткове підтвердження його переконань. Тільки не варто навіть намагатися дискутувати на тему його нерозумного світосприйняття, його «правота» настільки закріпилася в голові, знайшовши силу-силенну доказів ззовні, що без проблем здатна виливатися в агресію. Адже розумні доводи тут вже давно не працюють.

Здійсніть вибір

Усвідомте і відмовтеся від обов’язку бути правим у будь-якій ситуації і в житті в цілому. Занадто дорого це обходиться. Проведіть «ревізію» минулих років життя, щоб виявити в своєму розумі такі звички. Навіщо вони Вам? Не надто важка ноша для ваших плечей? Якщо так, то просто скиньте її, «знизавши плечима».

 

Якщо ці причини здалися вам переконливими, ви можете використовувати 10 підказок зі статті «10 Tips On How To Get Over The Need To Be Right» на сайті Razvandobre, які допоможуть вам перемогти бажання бути у всьому правими:

1. Дотримуйтеся правила трьох хвилин

Щоразу, коли ви починаєте говорити, стежте за часом і намагайтеся вкластися в три хвилини. Таким чином ви навчитеся контролювати себе і дасте своєму співрозмовнику можливість виговоритися. Саме бажання довести, що ви праві змушує вас говорити багато і довго, але якщо ви будете усвідомлено зупиняти вашу мову по закінченню трьох хвилин, з часом ви дисциплінуєте себе, позбудетеся шкідливої ​​звички і навчитеся слухати.

Якщо правило трьох хвилин не допомагає, після того, як ви застосували його хоча б п’ять разів, уріжте час до двох хвилин. Пам’ятайте - не здавайтеся, якщо воно не спрацює вперше або вдруге. Дайте собі час. На надбання звички потрібні були роки, стільки ж часу може бути потрібно і на позбавлення від неї.

2. Подумайте, чи приносить це користь?

Запитайте себе: «Яку користь я отримую від того, що вважаю тільки свою думку вірною, окрім позитивних емоцій?» Задумайтеся про це. Будьте чесні з собою. І якщо ви не побачите в цій звичці жодної користі, ви зможете сміливо поховати її.

3. Не бійтеся

Почуття необхідності завжди і в усьому залишатися правим, часто може бути викликане страхом помилитися. У вас немає причини боятися. Всі вчаться на помилках. Якщо ви згадаєте історію або прочитаєте автобіографії відомих людей, ви зможете переконатися, що великі успіхи приходять завдяки досвіду, який витягнутий зі зроблених помилок. Не бійтеся виявитися неправим. Навчіться отримувати з цього уроки. Якщо навіть маленька ймовірність того, що ваша думка може бути невірною, жахає вас, зробіть наступне: прикладіть всі свої зусилля, щоб деякий час постійно опинятися неправим, дозвольте іншим знаходити вірні відповіді. Таким чином ви зможете переконатися, що нічого страшного в цьому немає.

4. Не перебивайте

Не переривайте інших людей, коли вони говорять! Вам подобається, коли вашу мову переривають? Якщо ви не можете втриматися, прикусіть свій язик, як тільки вам захочеться когось перебити. Це трохи болючий, але ефективний метод. Спробуйте і переконаєтеся в цьому.

5. Слідкуйте за мовою тіла

Зверніть увагу на мову вашого тіла. Вона надто важлива! Самі того не помічаючи, ви можете відвернути від себе людей, не кажучи ні слова. Ваші жести говорять за вас, стежте за тим, що вони говорять. Наприклад, стежте за своїм поглядом. Він не повинен байдуже блукати, в той час як вам розповідають щось важливе. Вашому співрозмовнику, може здатися, що ви не схвалюєте те, що він вам говорить або що ви взагалі не хочете його слухати. Це може образити його, і він не захоче спілкуватися з вами надалі. Ви повинні взяти це до уваги і навчитися стежити за вашими жестами, щоб випадково не зачепити чиєсь самолюбство.

6. Зосередьтеся

Якщо ви відчуваєте потребу виправити кого-небудь, постарайтеся знайти те, на чому ви могли б зосередитися. Уважно вислухайте те, що намагається вам сказати ваш співрозмовник. Можливо ви зміните вашу думку. Постарайтеся знайти причину сказати: "А ви абсолютно праві!"

У минулому, ви, ймовірно, зробили б навпаки, але якщо ви хочете отримати більше друзів, поліпшити відносини і заслужити повагу, ви повинні навчитися прислухатися до чужої точки зору. Не варто просто так говорити: «Ви маєте рацію!» У вас повинна бути на це причина.

7. Підведіть підсумок

Коли ви не згодні з чиєюсь думкою, перш ніж оскаржити її, підведіть підсумок почутого. Так ви зможете краще зрозуміти, що вам намагалися сказати і можливо, побачите те, чого не бачили раніше.

8. Шукайте істину

Майте на увазі, що істина відносна. Те, що правильно сьогодні, може вже завтра виявитися неправильним! Ось чому ви не повинні поспішати з твердженням, що ви маєте рацію, а інші - ні, зовсім незабаром це може виявитися не так.

9. Дозвольте людям отримувати уроки

Ви повинні давати людям можливість вчитися на власних помилках. Ця порада особливо корисна для батьків. Те, що людина старша не завжди означає, що вона краще розуміє ситуацію і може вказувати іншим, що робити. Діти, так само як і дорослі, повинні іноді робити помилки, щоб потім винести з них урок. Зазвичай уроки, отримані з особистого досвіду, запам’ятовуються і засвоюються краще, ніж просто слова та попередження.

10. Робіть те, що говорите

Прикладіть всі свої зусилля, щоб те, що ви робите, відповідало тому, що ви говорите. Таким чином ви зможете розташувати людей до себе, вони почнуть вам довіряти. Люди будуть прислухатися до вашої думки, і вам не треба більше буде сперечатися, намагаючись комусь щось довести. Люди і так будуть вірити вам, тому що ви - людина свого слова.

За матеріалами сайтів truehealth.ru та selfhacker.ru.

 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.