Всепоглинаюче почуття образи

Автор/джерело -  © psiman.ru 



Дата публiкацiї - 15.08.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2919

В основі такого почуття як образа лежить невиправдане очікування. Людина спочатку переконана, що ставлення оточення до неї має бути хорошим. Однак у дійсності іноді трапляється по-іншому. Буває, що до людини не просто погано ставляться, а навіть нехтують її думкою.

Причини такого ставлення можуть бути найрізноманітнішими: недосвідченість, молодість, невміння себе подати.

Але замість того, щоб проаналізувати ситуацію і подивитися на неї під іншим кутом зору, виникає почуття образи.

Надмірна образливість нерозривно пов’язана з самовпевненістю. Деяким людям властива непорушна віра в свою правоту. Однак інші так не вважають, що і служить джерелом душевного дискомфорту. Сюди ж можна віднести недоліки, які окремі особистості у себе просто не помічають. Якщо ж на них вказати, то така людина обов’язково образиться.

Ну й, звичайно, глибока переконаність своєї значущості в житті іншої людини. Ви вважаєте, що є для неї всім. А вона дотримується зовсім іншої точки зору. Тобто ваша найдорожча персона значить для іншої людини не так вже й багато. Інші її знайомі нітрохи не гірші, а деякі з них навіть викликають більший інтерес. Коли ви починаєте розуміти цю просту істину, то вас охоплює всепоглинаюче почуття розчарування й образи.

Можна сказати, що образливі люди ніколи не керуються логікою і розумом. Вони прислухаються тільки до своїх почуттів, а це загрожує найрізноманітнішими наслідками. Надмірна вразливість і чутливість можуть перерости у гнів і ненависть. А іноді виникає почуття помсти. Причому нерідко воно з’являється на порожньому місці: просто хтось не виправдав чиїхось очікувань.

У результаті трапляються життєві трагедії. Батько виганяє з дому сина. Дочка, образившись на матір, рве з нею всі стосунки. Брати перетворюються на смертельних ворогів. Так уже влаштована людина, яка у першу чергу ображається на близьких і рідних людей.

 

Ображена на весь світ особистість стає схожою на 5-річну дитину, у якої забрали цукерку

А ви коли-небудь звертали увагу на те, як виглядає ображена на весь світ особистість? Вона стає схожою на 5-річну дитину, у якої забрали цукерку. Надуті губи, нещасні очі, похмуре обличчя. Але ж це доросла людина. І у неї вже, можливо, навіть є онуки. Але буває й інший вигляд. Він характеризується щільно стиснутими губами і мстивим поглядом. Тут увесь зовнішній вигляд промовляє про непохитну рішучості помститися кривдникові.

В обох наведених випадках людина виглядає не дуже красиво. То чи варто взагалі ображатися на інших людей? Ми ж не відчуваємо нічого подібного по відношенню до поганої погоди. Йде дощ, на вулиці сльота, але нас чомусь не охоплює всепоглинаюче почуття образи. А ось, спілкуючись з людьми, що нас оточують, ми починаємо відчувати душевний негатив.

Але ж люди завжди такі, які вони є. Те ж саме можна сказати і про погоду. Все це - складові зовнішнього світу. І ображатися на них просто нерозумно. Однак у першому випадку ми страждаємо і мучимося, а в іншому випадку нічого подібного не відбувається.

Щоб приймати людей саме такими, які вони і є насправді, необхідно володіти певною часткою мужності. Багатьом з нас властиво прикрашати конкретну людину, наділяти її перевагами і чеснотами. Але найголовніше, ми ще й чекаємо від неї відповідної реакції у відповідь. А якщо ця особистість не вважає нас гідними підвищеної уваги? Що ж тепер - відповідати страшною помстою на її некоректну поведінку?

Це нерозумно і несерйозно. Однак саме подібна глупість і формує такі моделі поведінки, про які потім пишуть у судовій хроніці. Тому потрібно об’єктивно оцінювати реальність і вміти працювати з почуттям образи. Для цього треба усвідомити, що люди зовсім не зобов’язані приділяти вам підвищену увагу. Навіть якщо ви зробили для них багато хорошого, не варто чекати відповідної подяки.

Згадаймо хоча б Біблію. Одного разу Ісус Христос сказав: «Я вилікував сотні людей, але лише одиниці подякували мені». Творець міг страшно образитися на представників роду людського, але він не зробив цього, бо знав, що подібна поведінка притаманна більшості людей.

Думається, що кожному з нас слід згадувати ці слова, потрапляючи в ситуацію, де починає домінувати невиправдане очікування. Людина завжди більше зосереджена на собі, ніж на інших, тому не варто чекати від неї благородних вчинків, які будуть приємно тішити наше самолюбство. Варто спокійно ставитися до недоліків людей. До речі, а ви-то самі завжди виправдовуєте чиїсь очікування?

Подивіться на себе з боку. Вам буде зовсім нескладно переконатися, що ви нічим не відрізняєтеся від інших. Таким чином, всі знаходяться в рівних умовах. А тому потрібно навчитися прощати людей, а не вимагати від них занадто багато чого. Це найбільш розумний спосіб, який допомагає ефективно боротися з таким неприємним і гнітючим почуттям як образа.

Переклад українською «Гармонія»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.