Про міру присутності у власному житті

Автор/джерело -  © Діна Річардс, «Мудра Веста» 



Дата публiкацiї - 11.09.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2950

Ви коли-небудь бували в покинутому будинку? Розбите скло, перекошені віконниці, широко розкриті або наглухо забиті двері, стіни, що потріскалися, обвисла стеля, багато пилу і бруду, а найголовніше - почуття порожнечі і покинутості неминуче наздоганяє кожного, хто опиняється в подібному місці.

Життя багатьох з нас, на жаль, схоже на такі будинки, але мало хто погоджується чесно подивитися на своє життя і визнати, - що все так і є. Покинутий або весь будинок, або значна його частина. Занедбаний будинок - це будинок, в якому немає господаря, точніше, - це будинок, в якому не відчувається його присутності. Господаря немає в будинку, його сили немає в будинку, його енергії немає в цьому будинку, - вона десь в іншому місці...

Про що говорить розлад у одній зі сфер нашого життя? Про те, що ми не приділяємо достатньої уваги цій сфері, - чи не правда? Або робимо те, що не потрібно робити, і не робимо того, що просто необхідно.

Безлад у квартирі говорить про те, що в ній немає люблячого господаря, брудне і хворе тіло говорить про те, що нам немає діла до нашого здоров’я, проблеми у стосунках починаються тоді, коли нас в них немає, ми не приділяємо їм часу й уваги, тому що ми звикли бути де завгодно, тільки не там, де потрібно - у власному тілі, у власних стосунках, у власному житті, у власному серці.

Кожній значущій стороні нашого життя необхідна усвідомлена присутність, але часто виходить так, що ми приділяємо багато часу фасаду будинку та території поруч з ним, а внутрішнє наповнення постійно втрачаємо з поля зору. Ми готові без втоми саджати квіти, влаштовувати галявини для пікніків, встановлювати гойдалки і лавки з тентами, городити паркани і чіпляти на них табличку "Будинок зразкового утримання", - щоб потім покликати гостей і веселитися з ними під гучну музику. Але куди ж нам подітися, коли свято у дворі закінчиться і гості роз’їдуться по домівках? Куди піти, якщо настане сезон дощів чи снігопадів? Так і трапляється, - що рано чи пізно нам доводиться повернутися в будинок, який ми одного разу залишили без уваги.

Подивіться, що з нами відбувається: ми надягаємо гарний одяг на тіло, яке давним-давно вимагає турботи й уваги, ми робимо вигляд, що не помічаємо роками відчуження і холод, які накопичуються у стосунках, а потім з подивом виявляємо себе розлученим; у нас є час на цікаву роботу, але не вистачає часу на те, щоб провести вечір зі своїми дітьми або батьками, а потім ми ніяк не можемо зрозуміти, чому ж нам з ними так "не пощастило".

Нас дуже довго немає в якійсь зі сфер нашого життя, а потім ми починаємо скаржитися на те, що світ несправедливий. Ні, він справедливий. Я переконана, що все в цьому світі влаштовано за законами вищої справедливості.

 

Якщо десь починаються проблеми, отже, нас там не було, не було усвідомленої присутності. Труднощі в будь-якому секторі нашого життя всього лише збільшують міру нашої уваги, змушують нас сконцентруватися на тому, від чого ми довго втікали. Хто винен у наших життєвих проблемах? Хто винен у тому, що у нас немає грошей, що ми зазнали краху в бізнесі, що почалися проблеми у стосунках, що з тілом відбуваються якісь хворобливі трансформації?

Ніхто не винен, - причина завжди перебуває у нас самих. І тут справа не в тому, щоб звинувачувати себе, а в тому, щоб прийняти той факт, що кожному будинку потрібен свій господар. Просто поверніться туди, звідки ви пішли певний час назад, візьміть відповідальність за своє власне життя, почніть розбиратися з ним і зрозумійте якнайскоріше - ніхто, крім вас, не може зробити вас найщасливішим, а ваш будинок - затишним і приємним місцем для вас і близьких вам людей.

Ви можете до нескінченності "облаштовувати двір" - бігти від невирішених внутрішніх конфліктів і незцілених травм від колишніх стосунків, йти "з головою" в роботу, дачу або домашні справи, робити що завгодно, крім того, щоб вирішувати свої проблеми зі здоров’ям або особистим життям, до нескінченності відкладати момент знайомства з собою справжнім, але чим швидше ви почнете прибирання комор і горищ у своєму будинку, тим більше звільниться простору для усвідомленої присутності і прекрасного творіння у вашому житті.

Ви де? Де ви прямо зараз? Повертайтеся додому, час готуватися до сезону дощів. Щоб пережити холод надворі, потрібно, щоб удома було тепло.

Переклад українською - «Гармонія»

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.