Горе від розуму, або Чому такі бідні інтелектуали?

Автор/джерело -  © Алекс Зелл, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 2.10.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2974

Дуже часто у повсякденному житті можна зустріти питання: якщо ти такий розумний, то чому не багатий? Задається воно у двох випадках...

У першому один із співрозмовників, як правило, багато «мудрує», намагається міркувати про речі, в яких мало розуміє. Розглядати таких «розумників» особливого сенсу немає. У другому випадку таке питання задається дійсно талановитій людині, але чомусь не обтяженій наявністю гарного доходу.

Даний випадок більш цікавий, тому що талант часто пов’язують з наявністю передумов до багатства. Щоб зрозуміти, чому розумні - небагаті, слід розглянути їх пряму протилежність - багатих, але не обдарованих підприємців.

Кожен такий підприємець у глибині душі розуміє, що інтелектом не виблискує. Але жити-то нормально хочеться і хочеться якось знайти визнання в суспільстві. Тому він вибирає собі напрямок діяльності у вигляді заробляння грошей і починає в ньому діяти.

Перші дії часто виявляються неефективними, однак підприємець їх все одно продовжує, незважаючи на сміх і глузування оточення - просто йому більше нікуди податися. Поступово кількість починає переходити в якість. І рано чи пізно, навіть до не дуже розумній, але заповзятливій людині приходить успіх.

Враховуючи багаторазові повторення, мозок підприємця починає працювати в потрібному напрямку. Він раптом помічає можливості для заробляння грошей, при цьому у нього вже довгою практикою вироблена стратегія дій. Часто ці можливості не обіцяють нічого хорошого оточенню, але нажива для бізнесмена понад усе. У підсумку близькі та сусіди, які добре знають бізнесмена, дивуються, чому у, здавалося б, дурня все вдається і багато грошей.

 

Розум і талант при такому підході нададуть тільки негативну послугу. Вони будуть підказувати нові варіанти, які, здавалося б, прибуткові і реалізуються швидше, ніж початі справи. Почнеться метання з боку в бік, від проекту до проекту. У результаті жоден бізнес-проект не буде доведений до кінця і, відповідно, інтелектуал розориться або розчарується в бізнесі.

Ще один негативний момент розуму - він завжди знаходить негативні моменти. Там, де дурень просто піде і зробить, розумний побачить безліч негативних сторін і попросту злякається. І справу свою або не почне взагалі, або проявить максимум непотрібної обережності.

Друга причина, чому інтелектуально розвинені люди часто не мають великих грошей, криється у відсутності інтересу до останніх. Як правило, розумна людина має безліч захоплень, яким і віддає перевагу у своїй діяльності. Він знаходить своє покликання в читанні, хобі чи творчості. Вони приносять інтелектуалу радість, визнання і душевний відпочинок, навіть без наявності величезної кількості грошей. У підсумку - відсутній стимул до заробляння, і дуже часто талановиті люди животіють у бідності. Вони б і раді отримати багато грошей, але внутрішньої потреби в них у цьому немає.

Така ситуація не має ні хорошого, ні поганого забарвлення. Кожен займається тим, чим хоче і може, і робить це в міру своїх сил. На жаль, у наш час гроші і, відповідно, вміння їх робити отримали найвищу цінність. Інші, навіть дуже корисні, таланти розглядаються тільки через призму товарно-грошових відносин. І саме цей перекіс надає негативне забарвлення невисокому рівню доходів розумних і талановитих людей, що займаються своєю справою і не прагнуть нажитися за будь-яку ціну.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.