Хав’єр Солана вважає, що Янукович вирішить проблему Тимошенко

Автор/джерело -  © Роман Гончаренко, DW 



Дата публiкацiї - 12.10.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2984

Колишній шеф-дипломат ЄС Хав’єр Солана в інтерв’ю Deutsche Welle припустив, що екс-прем’єр України Юлія Тимошенко відправиться на лікування до Німеччини ще перед самітом Східного партнерства у Вільнюсі.

Іспанський політик Хав’єр Солана у другій половині 1990-х років був генеральним секретарем НАТО. З 1999 по 2009 роки він обіймав посаду верховного представника з питань зовнішньої політики й політики безпеки Європейського Союзу. В цьому статусі він брав участь у переговорах між владою та опозицією під час "помаранчевої революції" в Україні в 2004 році. В інтерв’ю Deutsche Welle Солана розповів про можливе відправлення Юлії Тимошенко до Німеччини, про значення угоди про асоціацію між Україною і ЄС та виступив проти санкцій стосовно Києва.

Deutsche Welle: За Вашу кар’єру Вам довелось побувати в Україні десятки разів. Ви вели багатогодинні переговори. Зараз стежите за тим, що там відбувається чи слово "Україна" викликає у Вас тяжке зітхання?

Хав’єр Солана: (Сміється) Зовсім ні. Мені зовсім небайдуже, що там відбувається. Я буваю там щороку, спілкуюсь з багатьма, в тому числі й з президентом Віктором Януковичем.

Ви радили йому відпустити Тимошенко?

Так, два роки тому під час бесіди в Ялті. Він сказав мені, що зробить це. Я це дуже добре пам’ятаю.

Президент не дотримався слова.

Він цього не зробив (…)

Як Ви гадаєте, чи відпустять Тимошенко на свободу зараз - перед запланованим на кінець листопада самітом Східного партнерства? Адже звільнення Тимошенко - одна з центральних передумов підписання угоди про асоціацію з боку Брюсселя.

- Якщо моя інформація відповідає дійсності (я не веду переговори, але дещо чув), дуже вірогідно, що Юлія Тимошенко поїде до Німеччини. І ця велика проблема тимчасово буде вирішена.

Ви справді вважаєте, що Тимошенко, яка відбуває семирічне тюремне покарання, поїде до Німеччини, як гадає Берлін, на лікування?

Я налаштований достатньо оптимістично. Вона зробила публічну заяву про те, що хоче поїхати. Я так гадаю, хоча, можливо, помиляюсь.

Наскільки важливу роль у вирішенні цього питання відіграє колишній польський президент Александер Квасьнєвський, разом з яким Ви вели переговори під час "помаранчевої революції"?

Дуже важливу. Переговори зараз веде Європейський Союз. Важливу роль у ЄС відіграє Європарламент, він повинен ратифікувати угоду про асоціацію. Парламент ЄС направив до України як спостерігачів Александра Квасьнєвського й Пета Кокса. Після спілкування з ним у мене склалось враження, що події розвиваються дуже швидко. Головні труднощі усувають, щоб мати хорошу вихідну позицію на саміті у Вільнюсі. Щоправда, я не знаю, якими будуть дії Росії. Росія вдається до дуже жорсткого тиску (на Україну - Ред.). Але я гадаю, що Янукович піде на цей крок і відпустить Тимошенко.

Чому Янукович не відпустив Тимошенко раніше?

Ставки високі. Україна або увійде до Митного союзу з Росією, або зблизиться з Європейським Союзом. Це дуже важливе рішення, як для українського народу, так і для Росії. Вступ України до Митного союзу - великі зміни для Росії. Це дуже важливі стратегічні переговори.

Коли Янукович говорить, хоче вести Україну до Європейського Союзу, Ви йому вірите?

Йдеться не про бажання, а про інтереси. У короткостроковій перспективі в України залишаються потужні тісні зв’язки з Росією - експорт і так далі. Але українське керівництво розуміє, що в середньостроковій перспективі краще рухатись на Захід. Тобто, з економічної точки зору це вибір між короткостроковою та середньостроковою перспективами. Слід чітко розуміти, що ЄС не проти того, аби Україна розвивала відносини з Росією. Питання в тому, що українці одночасно відкривають новий шлях експорту, інтеграції з Заходом, котрий буде для них вигіднішим, навіть враховуючи той стан, в якому зараз перебуває Європа.

Чи призведе тиск з боку Росії, про який Ви згадали, до того, що ЄС буде готовий заплющити очі на виконання Україною умов Брюсселя? Чи підпише ЄС угоду про асоціацію, якщо Тимошенко залишатиметься за ґратами?

Я не думаю, що європейці підуть на це, якщо з Юлією нічого не станеться.

Сама Тимошенко раніше просила ЄС підписати угоду, навіть якщо вона залишиться в тюрмі. Європа її не послухає?

Я так не думаю. І європейські консерватори, і соціал-демократи займають дуже жорстку позицію в цьому питанні.

Як би Ви порадили Євросоюзу поводити себе з Україною в майбутньому - за умов, що Тимошенко залишиться за ґратами? Українська опозиція раніше закликала ЄС запровадити санкції проти "режиму Януковича".

Я не прихильник санкцій. Гадаю, треба вести переговори про угоду, підписувати її і виконувати.

Від українських експертів можна почути, що ЄС виглядає як "беззубий тигр" на переговорах з Україною, оскільки нічого не змінюється. Ви згодні?

Не думаю, що в нас слабкі позиції. Ми зробили те, що треба було зробити. Тиск був, але ми не хочемо санкціями руйнувати якість життя людей. Слід діяти не санкціями, а чинити тиск. Тепер настає момент у Вільнюсі, коли питання ставиться руба - так чи ні.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.