Угода з ЄС: замість “одобрямсу” українцям потрібні аргументи

Автор/джерело -  © Каріна Оганесян, DW 



Дата публiкацiї - 5.11.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2999

Що змінить угода про асоціацію з ЄC? Аби подолати скепсис щодо євроінтеграції, особливо поширений на сході України, громадські активісти розшифрували складний юридичний документ доступною мовою.

Схід України більш скептичний щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Якщо у західних і центральних областях України, як засвідчило опитування DW-Trend, підписання угоди з ЄС підтримують два третини українців, то на сході і півдні кількість прибічників і противників такого кроку приблизно рівна.

Найбільшою підтримкою євроінтеграційний курс користується серед молоді. Саме студентські аудиторії сьогодні перетворилися на дискусійні майданчики, де відбуваються жваві дискусії відносно переваг чи недоліків угоди про асоціацію.

"Безумовно, є недоліки в донесенні інформації до мешканців нашого регіону. Науковці та економісти знають про цей проект, усі інші не володіють інформацією", - каже в спілкуванні з Deutsche Welle студент Донецького національного університету Валерій Дуленко. Інформацію, на думку Дуленка, потрібно було б розміщувати не тільки на урядових порталах, але й у ЗМІ та в будь-яких інших джерелах, доступних для кожного. "Зрозуміло, що скепсис відносно євроінтеграції існує на сході України, враховуючи і традиційні зв’язки з Росією", - каже студент.

"Експертні теревені про асоціацію"

Зміст угоди в різних регіонах сприймається по–різному, зазначає в коментарі Deutsche Welle декан факультету маркетингу Донецького національного університету економіки та торгівлі Іслам Баширов. "Можливо, у західних регіонах, які ближчі до Європи, достатньо сказати: "Так, це буде добре, і всі підтримають". А от для східних регіонів потрібна була б більша аргументація", - каже науковець.

Зокрема, багато говорять про те, зауважує Баширов, що українська продукція не конкурентоспроможна на європейському ринку. "Утім, немає досі чіткого розуміння, як з цим бути. Поки все відбувається на рівні емоцій. Обіцяється європейська якість життя і занадто мало прагматизму", - критикує економіст.

Він зауважує, що в дискусію навколо такої глобальної проблеми, як формування вектору, залучено лише вузьке коло спеціалістів.

Юридичний талмуд – у картинках

Першу спробу популяризації угоди зробили громадські активісти. Організація "Центр - UA" разом з журналістами, експертами та дизайнерами напередодні саміту Східного партнерства розшифрувала у форматі інтерактивної графіки складний міжнародний юридичний документ, в якому йдеться про нові для України правила гри на європейському ринку.

Свою роботу громадські активісти презентували і в Донецьку. "Перейти на європейські стандарти – це ж як повернути країну на 180 градусів. Звичайно, всі тисячу сторінок основного тексту і тисячу сторінок додатків угоди прочитати кожному і популяризувати дуже складно. Ми зробили перший крок і вирішили подавати інформацію у вигляді інфографік", - розповідає Deutsche Welle керівник європейських проектів громадської організації "Центр-UA" Любов Акуленко.

Всього десять інфографік із загальною інформацією. У них просто і зрозуміло пояснюється, приміром, яким чином в Україні знову стане вигідно виробляти товари, а не купувати їх в Китаї. Також пояснюється, як завдяки скасуванню численних сертифікацій зменшиться корупція та витрати на бюрократію.

"Центр - UA" поширює інфографіки у співпраці з провідними українськими інтернет-ЗМІ. "Ми зробили перший крок і це наше громадянська позиція, щоб люди, в першу чергу студенти та підприємці, читали і розуміли, що умови можуть змінитися. Але ж має долучатися і держава", - каже Акуленко. Вона критикує, що уряд не проводить зрозумілої широкому загалу інформаційної кампанії.

 


 

Треба бути реалістами

Тим часом місцева влада у багатьох регіонах за вказівкою з Києва проводить активну агітаційну роботу адміністративними методами. Експерти застерігають від впадання в крайність, коли місцеві чиновники, виконуючи завдання зверху, починають обіцяти всі європейські блага одразу після підписання угоди про асоціацію.

"Я звернув увагу, що представники органів влади в силу відповідної політичної установки з боку Партії регіонів починають обіцяти європейські блага українцям ледь не сьогодні. Потрібно бути реалістом і роз’яснювати, що миттєвих благ ми не отримаємо. Перехід на європейські стандарти - це доволі тривалий проект. Тут бажані зважені підходи, а не закидання шапками", - зауважує в спілкуванні з Deutsche Welle керівник інформаційного центру Європейського Союзу в Донецькому національному університеті Ігор Тодоров.

"Влада діє за принципом: дамо багато позитиву, але ніякої конкретики", – каже донецький політолог Олег Онопко. Утім, зазначає експерт, скептичне ставлення мешканців східної України пояснюється не лише браком інформованості та ментальністю.

Слід враховувати, що економічна криза, яка найбільш болюче б’є по промислових регіонах, не сприяє тому, щоб люди якось жваво реагували на угоду та її перспективи. "Це загальна втома мешканців східної України від участі в політичному житті. Основний електорат Партії регіонів вже втомився стабільно і постійно виявляти підтримку правлячому курсу, отримуючи все більше розчарування", - зазначив Онопко.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.