Чому розумні люди найчастіше бідні і як це виправити?

Автор/джерело -  © Михайло Груздєв, «Школа життя» 



Дата публiкацiї - 12.11.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3003

«Якщо ти такий розумний, то чому такий бідний?» - найскладніше питання всіх часів і народів. Адже подивіться: справді, гроші йдуть чомусь не стільки до розумних людей, скільки до нахабних, зухвалих і впевнених у тому, що вони все знають.

Хоча й не знають зазвичай такі люди нічого з того, що належить знати «нормальній інтелігентній людині». А от гроші чомусь гребуть...

Так чому ж?

Давайте подивимося не стільки на знання цих двох типів людей, скільки на ...цінності. Що становить найголовнішу цінність розумних людей? Правильно, розум! А багатих? Безглузде запитання - звичайно, багатство!

Таким чином, розумна людина прагне, образно кажучи, придбати в житті більше розуму, а багатий - багатства, та ще й побільше, побільше, побільше! А чи можна поєднати ці дві життєві цінності так, щоб одне одному вони не заважали, а тільки допомагали?

Спробуємо розібратися. Одразу зазначу, що це тільки мої думки. Якщо хтось має заперечення, пишіть - можливо, я і не правий.

1. Що завжди шукає розумний чоловік? Яких-небудь нових знань. А заробляння грошей у великих кількостях - це що? Зазвичай це повторювані день у день операції, що практично гарантовано приносять енну кількість нікчемного металу. Продаж 200 мішків борошна в день, наприклад... Нудно!

2. Підсвідоме прагнення людини, яка прагне не стільки до багатства, скільки до знань, - робити бізнес не просто «правильно», але і щоб все було «на самому вищому рівні» - зазвичай придбанню багатства тільки заважає. Весь прибуток з’їдається зовсім непотрібними ринку «вилизуваннями». Можна, звичайно, нарікати, що «не доросли ще наші люди до якості справжньої», але, на жаль, саме цей сірий натовп і приносить комусь гроші. Тому, хто дає їй ту якість, яку ця юрба хоче, і за тією ціною, яку саме ця юрба вважає справедливою.

3. Розумні люди зазвичай в собі не впевнені. Чомусь так вже трапляється, що геніальна людина каже: «Я знаю, що нічого не знаю», а чувак, у якого на обличчі намальовано тільки «два класи освіти», береться пояснити будь-яке питання, особливо «як потрібно правильно жити»!

4. Вплив оточення теж не можна списувати з рахунків. Якщо всі ваші родичі бідні, як церковні миші, швидше за все, ви почуєте тільки сумні зітхання «треба ж, який розумний, а в торгаші пішов». Причому слово «торгаш» явно буде вимовлятися зневажливим тоном. І навіть якщо ви спробуєте пояснити, що продаж, наприклад, програмного забезпечення, розуму та інших практичних навичок вимагає... (ну, тих і таких, що не кожен може придбати), будь-яка торгівля і будь-чим у свідомості більшості населення рівносильна звичайному обдурюванню.

5. Безліч людей, маючи величезний багаж знань і умінь в одних галузях, йдуть працювати «туди, де грошей можна заробити більше». І страждають потім все життя, продаючи за копійки не свій інтелект, практичні навички та напрацювання, а час, проведений на роботі.

6. Як розумні люди зустрічають помилки? Зазвичай трагічно, опускаючи руки. «Як же я не додумав, як не прорахував!». І кидають все до біса... «Мені ще вчитися треба!»

7. Безліч людей, інтелектуальний рівень яких набагато вище середнього, торгувати не люблять і не вміють. А весь бізнес, будь-який, неважливо в якій області, будується саме на продажах. Можна ще мільйон причин назвати, але, як мені здається, - це ось найголовніші.

 

Як же виправити нам положення, помиривши знання і багатство? Отже, якщо ви людина розумна, але поки (за вашими власними міркуваннями) ще бідна, подумайте над наступними твердженнями.

1. Найголовніше. Вчіться продавати! Без цього ніколи ніхто ще не заробляв багато грошей. Я зараз не кажу про спадщину, банальна крадіжка чи... Заробити великі гроші можна, тільки вміючи вигідно продавати. Не можна ставити знак між торгівлею і обдурюванням, адже чесна торгівля - це задоволення потреб людей, які самі Цього (те, що ви продаєте) хочуть і добровільно віддають за Це гроші.

2. Весь успішний бізнес стоїть на декількох стовпах, один з яких «Роби те, що тобі подобається, те, що ти будеш робити навіть тоді, коли грошей у тебе буде віз і маленький візок». Якщо ви вибираєте цю модель життя, то набуті знання будуть не заважати бізнесу, а тільки допомагати! А внутрішня зацікавленість і величезна мотивація дозволить легше переносити невдачі, яких у кожному бізнесі ну... «просто завались»!

3. Тренуйте впевненість у собі! Будь-якими способами. Вчіться сперечатися, битися, вирішувати важкі проблеми за будь-яку ціну!

4. Помилки завжди були, є і будуть, як би ви не планували свій бізнес. Але хтось вважає зміну планів провалом, а хтось - неминучими витратами, ціною досвіду. І гроші чомусь приходять до того, хто вважає помилки досвідом, а не трагедіями.

5. «Ліпше - ворог хорошого». Зазвичай для ринку не потрібно «найкраще», лише «прийнятну якість за демократичною ціною».

6. Спілкуйтеся з людьми, які набагато багатше вас. Насправді знайти таких неважко, а уроки, які ці люди дадуть вам, можуть виявитися просто безцінними. Адже якщо у вашому оточенні тільки люди бідні, ви не зможете подивитися на життя поглядом багатої людини.

7. Якщо вже ви прийшли в бізнес - дійте нестандартно, не так, як усі, не так, як вважається правильним. Бо якщо так роблять всі, то ваші дії стають занадто передбачуваними. А конкуренти в цей час не дрімають! Бізнес - війна, а на війні всі засоби хороші. Правда, краще все ж уявляти собі відповідальність за вчинення тих чи інших дій і обмізкувати, - чи варті гроші, які ви заробите, таких наслідків.

А головне - якщо вже вплуталися в цю жорстоку гру під назвою «бізнес», грайте в неї із задоволенням. А тим, хто не вирішується досі спробувати в ній себе, скажу - повірте, гра ця набагато цікавіше «просиджування штанів» за копійчану зарплату. І, до речі, не за копійчану теж!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.